Komunikaty PR

Jesień na talerzu – co jeść, aby zadbać o odporność?

2024-10-28  |  15:00
Biuro prasowe

Sezon jesienny trwa w najlepsze. Kiepskie warunki pogodowe, niskie temperatury, a także początek sezonu grypowego, kiedy wirusy rozpoczynają swoje triumfalne żniwa, stanowią spore wyzwanie dla naszego organizmu. Zastanawiasz się, jak zadbać o odporność jesienią? Z pewnością w walce pomoże Ci dieta wzmacniająca organizm. Sprawdź, co jeść, aby nie zachorować i cieszyć się dobrą kondycją, mimo zmiennej pogody za oknem.

 

Tak jak jesienią zmieniamy garderobę, tak samo w chłodne miesiące warto nieco zmodyfikować dietę. Do codziennego jadłospisu warto włączyć świeże, pełnowartościowe i dobrej klasy produkty spożywcze. Nie ma tutaj miejsca na wysoko przetworzoną żywność, do której zaliczamy m.in. fast foody, słodycze czy słone przekąski. Poniżej przedstawiamy co warto jeść, aby uzupełnić niedobory witamin i zwiększyć odporność jesienią!

 

  1. Produkty bogate w witaminy z grupy B

 

Niewątpliwie sezon jesienno-zimowy sprzyja zmęczeniu, osłabieniu, które objawiają się zarówno obniżonym nastrojem, jak i gorszą kondycją skóry oraz włosów. Dlatego niezbędne witaminy na jesień to również te grupy B. Ich wpływ na nastrój, układ nerwowy i wygląd jest nie do przecenienia. Spełniają wiele funkcji, a w szczególności biorą udział w procesie metabolizmu białka. Co więcej - witamina B6 to główny składnik potrzebny do formowania hemoglobiny – substancji zawartej w czerwonych krwinkach, która rozprowadza po naszym ciele tlen. W diecie dostarczymy je spożywając np. jaja, mięso wołowe, rośliny strączkowe i nabiał. 

  1. Produkty bogate w witaminę A

 

Wśród jesiennych witamin nie może zabraknąć witamin A i E. Osłaniają one komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zapobiegają procesom zapalnym, a także wspierają układ odpornościowy w prawidłowym funkcjonowaniu. Witamina A występuje w produktach mlecznych, jajach, tłustych rybach, dyni, szpinaku i jarmużu. Natomiast witaminę E możemy spotkać w orzechach, migdałach, otrębach, oleju słonecznikowym oraz produktach pełnoziarnistych.

 

  1. Produkty bogate w witaminę C

 

W okresie jesiennym zaleca się spożywanie witaminy C, ponieważ skraca długość choroby i przyspiesza regenerację organizmu. Niestety organizm człowieka nie wytwarza witaminy C, dlatego powinna być dostarczana przez zbilansowaną dietę albo odpowiednią suplementację. Występuje w owocach i warzywach. Największe stężenie znajdziemy w dzikiej róży, czarnej porzeczce, papryce, natce pietruszki, kiwi, żurawinie czy cytrusach.    


 

  1. Produkty bogate w witaminę D3

 

Z uwagi na krótkie jesienne dni i brak słońca w tym okresie szczególnie jesteśmy narażeni na niedobory witaminy D3. Witamina ta pełni kilka ważnych funkcji. Pomaga na przykład w regulowaniu ilości wapnia i fosforanu w ciele. Jej niedobory mogą prowadzić do krzywicy u dzieci i dorosłych, osteomalacji, charakteryzującej się osłabieniem i bólami spowodowanymi brakiem wapnia w kościach. Źródłem witaminy D3 są niektóre produkty spożywcze (tłuste ryby, orzechy czy oleje roślinne), ale głównym "dostawcą" jest słońce. Jesienią jest go znacznie mniej niż latem, dlatego warto dbać o odpowiednio zbilansowaną dietę, by zachować prawidłowy poziom witaminy D3 w naszym organizmie.

Aby mieć pewność, że dzienne zapotrzebowanie na wszelkie witaminy zostało zaspokojone, warto sięgnąć po produkty Huel, które zawierają odpowiednio zbilansowanych 26 najważniejszych składników odżywczych i witamin do sprawnego funkcjonowania organizmu. W ofercie znajdziesz m.in. pełnowartościowe posiłki z linii Hot&Savory do przygotowania na ciepło, w sam raz na chłodniejsze dni. Wybór dań, nie ustępuje menu popularnych restauracji, serwujących posiłki na wynos. W ofercie znajdują się m.in. Meksykańskie chili, Makaron Bolognese, Mac&Cheeze czy Spaghetti Carbonara. Są to produkty naturalne i w pełni roślinne (zawierają m.in. owies, białko ryżu, kokos, słonecznik czy siemię lniane). Formuła dań została opracowana tak, by dostarczyć organizmowi wszystkiego, czego potrzebuje, w tym idealnej równowagi białka, niezbędnych tłuszczów, węglowodanów oraz witamin i składników mineralnych. Co ważne - ich niewątpliwą zaletą jest łatwość i szybkość przygotowania. Wystarczy wymieszać je z gorącą wodą i cieszyć się pełnowartościowym posiłkiem!

Oczywiście, na odporność człowieka składają się różnorodne czynniki, a same witaminy to nie wszystko. Nie można przecenić wartości dobrego snu, aktywności fizycznej oraz braku czynników stresogennych – razem tworzą one fundament, na którym opiera się dobre zdrowie naszego organizmu.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów Biuro prasowe
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden
Żywienie Tylko 7% Polaków wie, co oznacza pierwotna czystość wody
2025-02-17 | 13:20

Tylko 7% Polaków wie, co oznacza pierwotna czystość wody

Pierwotna czystość oznacza brak jakichkolwiek zanieczyszczeń chemicznych i mikrobiologicznych już w źródle. To główna cecha naturalnych wód mineralnych

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Gwiazdy

Handel

Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.

Infrastruktura

Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.