Komunikaty PR

Jesienne inspiracje z HELIO

2022-11-20  |  13:00
Biuro prasowe

Jesienne dni sprzyjają kreatywności w kuchni! Wykwintny lunch, pożywna kolacja? Wykaż się inwencją twórczą i zaskocz swoich domowników nowym przepisem.

Co powiesz na zapiekaną karkówkę na czerwonej kapuście z orzechami laskowymi. Wydaje ci się, że nie dasz rady, a przepis na pewno jest trudny? Nic bardziej mylnego! W przygotowaniu pomogą ci produkty HELIO! Składniki:

  • 1 opak. Prażonych orzechów laskowych HELIO Natura bez dodatku soli i tłuszczu • 1/2 opak. miękkich suszonych Moreli HELIO So Soft • 1/2 opak. miękkich suszonych Fig HELIO So Soft • 1/2 opak. miękkich suszonych Śliwek HELIO So Soft • 1/2 opak. Żurawiny nasączonej sokiem żurawinowym HELIO So Soft • 1/2 opak. Nerkowców pieczonych Helio Natura bez dodatku soli i tłuszczu • 1 kg kiszonej kapusty czerwonej (litrowy słoik) • 70 dag karkówki • 2-3 ząbki czosnku • 3-4 listki laurowe • 5-6 ziaren ziela angielskiego • 2-3 goździki • 1-2 łyżeczki nasion kminku • 1 papryczka chili • 1 łyżeczka mielonego imbiru • 1-2 gwiazdki anyżku • 4-5 łyżek oliwy • gałązka rozmarynu • sól • pieprz

Mięso umyj, osusz, pokrój na grubsze kawałki. W rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę. Włóż małą gałązkę rozmarynu, papryczkę chili oraz mięso. Na dużym ogniu obsmaż je z obu stron na rumiano. Dopraw mielonym imbirem, pieprzem i solą. Podlej niewielką ilością wody. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 30 minut.

Do podduszonego mięsa włóż kapustę. Dodaj miękkie suszone morele, śliwki i figi. Dorzuć obrane ząbki czosnku, ziele angielskie, kminek, liście laurowe, goździki, gwiazdkę anyżku i kilka ziarenek czarnego pieprzu. Podlej niewielką ilością wody. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 45 minut.

Mniej więcej w połowie duszenia dodaj suszoną żurawinę. Co jakiś czas mieszaj kapustę, uzupełniając wyparowaną wodę, aby nie przypalić dania. Pod koniec dopraw jeszcze do smaku solą. Mięso powinno być na tyle miękkie, żeby się rozpadało. Gotową kapustę z mięsem przełóż do naczynia do zapiekania, w którym danie będzie serwowane. Wierzch posyp orzechami laskowymi i nerkowcami oraz parmezanem. Zapiekaj przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C, aż ser się roztopi. Udekoruj świeżymi ziołami i podaj z dodatkiem pieczonych ziemniaków. Smacznego!

 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Ochrona środowiska

Przebywanie w lesie pozytywnie wpływa na zdrowie. Kąpiele leśne stają się coraz popularniejsze

Zażywanie kąpieli leśnych ma pozytywne oddziaływanie na zdrowie człowieka, zarówno w aspekcie psychicznym, jak i w zakresie wzmacniania układu odpornościowego. Badania naukowe wykazały między innymi, że taka forma odpoczynku przyczynia się do zwiększenia produkcji i aktywności podstawowych komórek układu immunologicznego, spełniających ważną rolę w walce z wirusami i nowotworami. Polacy coraz lepiej zdają sobie sprawę z tego dobroczynnego wpływu, dlatego rośnie popularność kąpieli leśnych.

Podróże

Dorota Gardias: Jeżeli w wakacje chcemy mieszkać w luksusowym hotelu, korzystać ze SPA i jeść na mieście, to na pewno będzie drogo. Za niewielkie pieniądze również można się świetnie bawić

Pogodynka przyznaje, że bardzo ceni sobie czas spędzony z bliskimi, kontakt z naturą i zdrowy styl życia. Poza tym jest lokalną patriotką, dlatego też tegoroczny urlop postanowiła spędzić w swoich rodzinnych stronach – na Roztoczu, by jeszcze bardziej poznać tę niezwykle urokliwą część Polski. Dorota Gardias uważa, że można dobrze się bawić, korzystać z atrakcji i przywieźć z wyjazdu wiele niezapomnianych wrażeń, nie wydając na to majątku. Tym razem zaplanowała spływy kajakowe, jazdę konno, rowerowe wyprawy oraz podążanie śladami historii. Gdyby trzeba było spać pod namiotem, nie miałaby nic przeciwko.