Komunikaty PR

Jesienne naleśniki w wersji wege

2020-11-20  |  14:00
Biuro prasowe

 

Delikatne, pyszne naleśniki wegańskie na bazie napoju sojowego Sante Organic – to idealny pomysł na jesienny lunch lub ciepłą kolację, który zachwyci wszystkich smakoszy!

Naleśniki gryczane ze smalcem wegańskim i pieczonymi warzywami

Składniki:

2 szklanki mąki gryczanej

szklanka Napoju sojowego z wapniem Sante Organic

2 szklanki wody lekko gazowanej

2 łyżki oleju

szczypta soli Sante

Smalec wegański z jabłkiem i cebulką Lovege

1 cukinia

1 marchewka

1 papryka

szczypta pieprzu

1 łyżeczka ziół prowansalskich

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę gryczaną, szczyptę soli i wlewamy napój sojowy Sante Organic, wodę mineralną oraz olej. Miksujemy całość, aż powstanie gładka masa bez grudek. Odstawiamy na 10 minut pod przykryciem. Rozgrzewamy patelnię, lekko smarujemy olejem, wylewamy ciasto, rozlewamy na boki i smażymy naleśniki z obu stron do zarumienienia.

W tym czasie pieczemy warzywa. Marchewkę, paprykę i cukinię kroimy w plastry. Polewamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.

Gotowe naleśniki smarujemy smalcem wegańskim Lovege z jabłkiem i cebulką, układamy pieczone warzywa i składamy na pół.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Buraczek: lokalny superfood – mieszanka Bolero mix marki Eisberg Biuro prasowe
2020-11-24 | 12:50

Buraczek: lokalny superfood – mieszanka Bolero mix marki Eisberg

Burak czerwony to jeden ze składników mieszanki sałat, którą marka Eisberg przygotowała dla osób hołdującym zasadom zdrowego stylu życia. W mieszance Bolero mix
Żywienie Roślinne zamienniki mięsa od Nestlé
2020-11-24 | 12:30

Roślinne zamienniki mięsa od Nestlé

Roślinne zamienniki mięsa od Nestlé już na sklepowych półkach Roślinne „mięso” mielone, burgery, klopsiki i fileciki marki Garden Gourmet
Żywienie Fafernuchy, pokuczaj, parzybroda – jak dobrze znasz regionalne smaki?
2020-11-24 | 12:00

Fafernuchy, pokuczaj, parzybroda – jak dobrze znasz regionalne smaki?

Fafernuchy najdziwniejszą nazwą lokalnej potrawy – tak uznała ponad połowa respondentów badania „Polacy i kuchnia regionalna”. Tradycyjna kuchnia polska przeżywa

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Patronat Newserii

Biogen

Gwiazdy

Rafał Zawierucha: Nóż się otwiera w kieszeni, gdy widzę reakcje i komentarze ludzi, którzy nie mają pojęcia, o czym mówią

Według aktora analizowanie złośliwych komentarzy, które pojawiają się w internecie, to strata czasu. Zazwyczaj bowiem ich autorzy chcą się dowartościować. Aby żyć spokojnie i szczęśliwie, należy skupić się na własnych sprawach i nie zwracać uwagi na to, co mówią inni. Rafał Zawierucha stara się nieustannie dążyć do wyznaczonych celów. Konsekwencja pomaga mu w osiąganiu sukcesów.

 

Problemy społeczne

Co czwarty dorosły Polak pali. Niewielu palaczom udaje się całkowicie porzucić nałóg

W Polsce papierosy pali ok. 8 mln osób i od wielu lat ten odsetek utrzymuje się na podobnym poziomie. To pokazuje, że mimo kampanii zdrowotnych, podwyżek akcyzy, wycofania wyrobów mentolowych czy drastycznych zdjęć na paczkach walka z papierosami jest mało efektywna. – Wyjście z tego nałogu jest bardzo trudne – przypomina prof. dr hab. n. med. Krzysztof J. Filipiak z WUM z okazji Światowego Dnia Rzucania Palenia. Średnio tylko 1–2 na 100 pacjentów leczonych z nikotynizmu definitywnie rezygnuje z papierosów. Dlatego też w ramach programów ograniczania szkód zdrowotnych i społecznych związanych z paleniem coraz więcej naukowców i agencji rządowych rekomenduje mniej toksyczne alternatywy, takie jak podgrzewacze tytoniu, np. dostępny na rynku od trzech lat IQOS, które nie wydzielają substancji smolistych odpowiedzialnych za choroby odtytoniowe.

 

Technologie

Powstają już budynki produkujące dwa razy więcej energii, niż potrzebują. Nowe technologie pozwolą w pełni wykorzystać potencjał OZE

Nowoczesne budownictwo zeroenergetyczne pozwoli w pełni wykorzystać potencjał odnawialnych źródeł energii. Powstają już na świecie budynki, które są w stanie produkować dwukrotnie większą ilość energii, niż wynosi ich zapotrzebowanie. Także w Polsce opracowuje się technologie umożliwiające optymalne wykorzystanie zielonej energii. Przyszłość budownictwa tkwi właśnie w odpowiednim wykorzystaniu zebranej energii, m.in. z paneli fotowoltaicznych, w taki sposób, aby jak najmniej się jej marnowało.