Jesienne smaki na talerzu. Jakie sezonowe warzywa królują w tym sezonie?
Wiele warzyw, owoców oraz grzybów osiąga pełnię smaku oraz wartości odżywczych właśnie we wrześniu. W tym czasie znajdziemy w nich wiele cennych witamin, minerałów, błonnika oraz innych wartościowych mikroelementów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dodatkowo, korzystając z warzyw w sezonie, wydamy na nie znacznie mniej niż w pozostałych miesiącach, ze względu na ich wysoką dostępność. Jakie warzywa będą najlepiej smakować we wrześniu? Z pewnością w ich gronie znajdzie się: marchew, cebula, kalarepa, brokuł, kalafior, brukselka, por, pietruszka, kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta pekińska, karczochy, ziemniaki.
Sezonowe warzywa warto wpleść do swojego menu nie tylko z przyczyn zdrowotnych, ale także ze względu na bogactwo ich smaku. Polska kuchnia charakteryzuje się szczególnym korzystaniem z dóbr sezonowości, która wyznacza pewien rytm naszej diety. Podobne podejście znajdziemy u wietnamsko-tajskich mistrzów kuchni.
Jakość i świeżość produktów w kuchni azjatyckiej są bardzo ważne. Oryginalne składniki, wysokiej jakości zioła i przyprawy, jak również sezonowe warzywa jako dodatki to podstawa naszych potraw. W ostatnim czasie dużą popularnością cieszą się także dania bezmięsne czy wegetariańskie, bazujące na świeżych warzywach. Dlatego zupełnie nie wyobrażamy sobie ich przygotowania z mrożonek – mówi Linh Ziółkowska, managerka restauracji Wi-Taj.
Cebula i marchew
Cebula to składnik wielu potraw kuchni polskiej, ale też kuchni wschodnich. Szczególnie w okresie jesiennym stanowi cenne źródło siarki, cynku, magnezu, fluoru, kwasu foliowego, żelaza, potasu, wapnia, krzemu, witamin z grupy B, C, K, E, A oraz błonnika pokarmowego. W daniach podkreśla smak, nadaje niezwykłego aromatu i zależnie od sposobu przyrządzenia – podkreśla ich ostrość lub słodycz. Z kolei marchew oryginalnie pochodzi z Azji, chociaż w naszej kuchni rodzimej znana jest bardzo dobrze. Warzywo pełne jest drogocennych witamin oraz wielu minerałów. W polskiej kuchni stosuje się ją zarówno w formie surówek, sałatek, jak i wszelkich zup, a nawet jako element ciast. Jak podkreśla dalej Linh Ziółkowska, w kuchni azjatyckiej marchew i cebula stanowią bazę wielu aromatycznych dań:
Sezonowa marchew oraz cebula dobrze komponują się m.in. w chrupiących, warzywnych nemach, potocznie zwanych sajgonkami. Wykorzystujemy je też jako składniki świeżych sałatek, a także jako dodatek do dań z makaronem. Znajdziemy je w uwielbianym przez naszych gości udon xao, czyli aromatycznym połączeniu makaronu udon w wersji mięsnej lub wege z dodatkiem grzybów i warzyw.
Kalarepa i brokuł
Kalarepa to warzywo spokrewnione z sałatą, kapustą, brokułami, jarmużem i kalafiorem. Zawiera dużo witamin i składników mineralnych. Jest także źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B. Młode kalarepy są chrupiące, delikatne w smaku, słodkawe, dlatego najlepiej jeść na surowo, np. jako dodatek do surówek lub sałatek. Starsze, nieco twardsze doskonale będą smakować podawane na ciepło – zarówno pieczone, jak i gotowane czy grillowane. Brokuł natomiast, zwany również zielonym kalafiorem, to cenne źródło witaminy C, która wzmacnia nasz organizm, dlatego warto włączać go do dań szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Znajduje się w nim także potas, fosfor, wapń oraz sód. Brokuł doskonale komponuje się w daniach z dużą ilością sera czy w towarzystwie aromatycznych sosów. Często wykorzystuje się go także jako bazę zupy-krem. Jak w kuchni azjatyckiej stosuje się te dwa warzywa?
W kuchni azjatyckiej kalarepa oraz brokuły stanowią cenne dodatki. Marynowaną kalarepę wykorzystujemy m.in. w warzywnych spring rollsach z dodatkiem tofu. Jest ona także bazą lekkiej sałatki nom su xao, którą podajemy w towarzystwie marchewki, kolendry, chilli, sosu na bazie sosu rybnego, octu ryżowego oraz limonki. Brokuł stanowi zaś nieodłączny element azjatyckiego curry czy wspomnianego makaronu udon – komentuje restauratorka.
Papryka i kapusta
Kolejnymi warzywami sezonowymi we wrześniu jest papryka oraz kapusta – pekińska, biała, jak i czerwona. Papryka charakteryzuje się niezwykłym smakiem i aromatem, które zawdzięcza obecności olejków eterycznych. Często stosowana jest jako dodatek do sałatek, zup czy gulaszów. Kapusta z kolei króluje w polskiej kuchni od dawna. Jest głównym składnikiem tradycyjnych potraw, takich jak bigos czy gołąbki. Ponadto zawiera witaminy z grupy B, A, E, K. Zarówno papryka, jak i kapusta często pojawiają się na polskich stołach jako dodatek do sałatek czy dań mięsnych. Można spotkać je także w potrawach kuchni azjatyckiej.
Papryka w kuchni wietnamsko-tajskiej pojawia się zazwyczaj w towarzystwie wołowiny, np. jako dodatek do rostbefu. Na bazie kapusty przygotowujemy chrupiące azjatyckie sałatki i surówki, w tym nom bap cai, czyli klasyczną wietnamską surówkę – mówi Linh Ziółkowska.
W sezonie jesiennym warto wzbogacić swoją dietę o sezonowe warzywa, które pełne są naturalnych witamin i minerałów. Bogactwo wrześniowych dobrodziejstw, jak się okazuje, króluje nie tylko na naszych talerzach, ale też w restauracyjnych daniach. Kuchnia azjatycka pod tym względem jest niezwykle różnorodna, co zdecydowanie jest jej atutem.

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Dorota Szelągowska: Tęsknię za Darkiem „Stolarzem” przed kamerą. Ale mamy ze sobą kontakt i będziemy razem robić jakieś rzeczy youtube’owe
Prezenterka zaznacza, że wraz z ostatnim klapsem na planie zdjęciowym programu, który wcześniej realizowała z Darkiem „Stolarzem”, nie zakończyła się ich znajomość. Nadal utrzymują ze sobą kontakt i planują kolejne wspólne przedsięwzięcia. Dorota Szelągowska uważa, że każdy powinien maksymalnie wykorzystywać swój potencjał, dlatego nie można siedzieć bezczynnie, tylko trzeba podejmować nowe wyzwania, korzystać z dostępnych propozycji i szans. Teraz co prawda obydwoje pracują dla konkurencyjnych stacji, ale nie rywalizują ze sobą, tylko nadal się wspierają.
Prawo
Unia Europejska wzmacnia ochronę najmłodszych. Parlament Europejski chce, by test praw dziecka był nowym standardem w legislacji

Parlament Europejski chciałby tzw. testu praw dziecka dla każdego aktu prawnego wychodzącego z Komisji Europejskiej. – Każda nowa legislacja Unii Europejskiej powinna być sprawdzana pod kątem wpływu na prawa dziecka – zapowiada Ewa Kopacz, wiceprzewodnicząca PE. Jak podkreśla, głos dzieci jest coraz lepiej słyszalny w UE i jej różnych politykach. Same dzieci wskazują na ważne dla siebie kwestie, którymi UE powinna się zajmować. Wśród nich są wyzwania w obszarze cyfrowym i edukacyjnym.
Robotyka i SI
Za 90 proc. wypadków drogowych odpowiada człowiek. Rozwój autonomicznych pojazdów może to ryzyko ograniczyć

Z analiz Polskiego Obserwatorium Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego ITS wynika, że w ok. 90 proc. wypadków drogowych decydującą rolę odgrywa czynnik ludzki. Dzięki inteligentnym pojazdom liczba wypadków może się zmniejszyć o ok. 30 proc. Stopniowe udoskonalanie czujników i algorytmów ma kluczowe znaczenia dla poprawy bezpieczeństwa na drogach. Obecnie samochody osiągają drugi i trzeci poziom autonomii w sześciostopniowej skali SAE.