Komunikaty PR

Już dziś rusza kolejna edycja Wielkanocnej Zbiórki Żywności

2023-03-24  |  01:00
Biuro prasowe

Dziś rozpoczyna się kolejna edycja Wielkanocnej Zbiórki Żywności. Stacjonarna zbiórka odbędzie się w dniach 24-25 marca w blisko 1 500 sklepach lokalnych i największych sieciach handlowych w ponad 300 miejscowościach w Polsce przy wsparciu ponad 5 000 wolontariuszy. Udział w akcji możliwy jest również za pośrednictwem strony internetowej https://zbiorkazywnosci.pl/.  

 

Banki Żywności poza aktywną działalnością polegającą na ratowaniu żywności i przekazywaniu jej osobom potrzebującym, regularnie organizują coroczne zbiórki świąteczne. Akcje przeprowadzane są, aby nieść pomoc najbardziej potrzebującym. Do specjalnych koszy, rozstawionych w sklepach w całej Polsce, można przekazywać produkty o długim terminie przydatności – mąka, makaron, ryż, kasza, konserwy, przetwory, słodycze. Pełna lista sklepów biorących udział w edycji Wielkanocnej znajduje się na stronie https://zbiorkazywnosci.pl/zbiorka-w-sklepach.   

 

Poza możliwością stacjonarnego wsparcia Zbiórki, udział możliwy jest również poprzez przekazanie darowizny na rzecz wybranego, lokalnego Banku Żywności, na oficjalnej stronie https://zbiorkazywnosci.pl/. Zebrane pieniądze zostaną następnie przeznaczone na zakup najpotrzebniejszych produktów dla osób w trudnej sytuacji.

 

Każdy może pomóc

Trudna sytuacja gospodarcza przyczynia się do pogorszenia poziomu życia wielu osób. Szczególnie jest ona dotkliwa dla Polaków żyjących w skrajnym ubóstwie, których jest w naszym kraju aż 1,6 miliona.

- Przekazanie nawet pojedynczego produktu ma znaczenie. Działając razem, możemy osiągnąć naprawdę bardzo dużo. W zeszłym roku udało nam się zebrać aż 110 000 kilogramów żywności. Dlatego robiąc świąteczne zakupy, pamiętajmy też o innych. Każdy drobny gest ma swoją wagę. – mówi Beata Ciepła, Prezes Federacji Polskich Banków Żywności.

 

Dzięki zaangażowaniu sieci handlowych, lokalnych sklepów i tysięcy wolontariuszy w całym kraju, doroczne akcje Banków Żywności skutecznie poprawiają jakość życia najuboższych.  

 

******* 

O Federacji Polskich Banków Żywności  

Federacja Polskich Banków Żywności to organizacja pożytku publicznego zrzeszająca 32 Banki Żywności w całej Polsce. Każdy z nich codziennie odbiera ze sklepów i od producentów niesprzedane, dobre jakościowo produkty, które następnie trafiają do organizacji pomocowych, np. jadłodajni, świetlic środowiskowych, hospicjów, domów dziecka czy ośrodków wsparcia dla samotnych matek. Banki prowadzą także Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa, współfinansowany ze środków UE. Tylko w 2021 r. do osób potrzebujących udało się przekazać 58 tysięcy ton artykułów spożywczych. Federacja Polskich Banków Żywności zajmuje się również edukacją i działaniami mającymi na celu wzrost społecznej świadomości nt. konsekwencji marnowania żywności i sposobów zapobiegania temu zjawisku.  

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Suszone pomidory z żurawiną w oleju z ziołami OLE! Biuro prasowe
2023-06-07 | 10:00

Suszone pomidory z żurawiną w oleju z ziołami OLE!

Suszone pomidory z żurawiną w oleju z ziołami OLE! to wyjątkowa kombinacja stworzona, aby zadowolić podniebienia miłośników niebanalnych doznań kulinarnych. Raz spróbujesz, a
Żywienie „JEDEN BUDYNEK – WIELE MOŻLIWOŚCI” ŚWIĘTUJE PIĄTE URODZINY
2023-06-05 | 07:30

„JEDEN BUDYNEK – WIELE MOŻLIWOŚCI” ŚWIĘTUJE PIĄTE URODZINY

Od 12 czerwca 2018 roku Muzeum Polskiej Wódki tworzy wyjątkową przestrzeń na kulturalnej mapie Warszawy. Obiekt mieści się w zrewitalizowanym, zabytkowym budynku Zakładu Rektyfikacji
Żywienie Co zrobić, by wiosenna sałatka syciła na dłużej?
2023-06-05 | 01:00

Co zrobić, by wiosenna sałatka syciła na dłużej?

Sałatki nigdy nie smakują tak dobrze, jak wiosną! Chrupiące i soczyste nowalijki, pełne witamin, doskonale sprawdzą się jako śniadanie lub lekka przekąska w ciągu dnia. Odpowiednio

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Katarzyna Butowtt: Od ponad 10 lat jestem wolontariuszem Fundacji Dr Clown. Terapia śmiechem ma dla pacjentów kolosalne znaczenie

O byłej modelce znów ostatnio było głośno. A wszystko dzięki nowej produkcji zatytułowanej „Jezioro Słone”, w której wcieliła się w rolę Heleny – kobiety po 60-tce, postanawiającej diametralnie zmienić swoje życie i spróbować tego, na co nie mogła się odważyć wcześniej. Film budził duże zainteresowanie widzów i zebrał wiele pozytywnych recenzji. Kiedyś Katarzyna Butowtt została okrzyknięta królową polskiej reklamy, a dziś korzystając z tego, że znów mogła przypomnieć o sobie szerokiemu gronu odbiorców, doskonale promuje działania Fundacji Dr Clown i zachęca wszystkich chętnych do wsparcia finansowego tej instytucji.

Przemysł

Polacy gotowi na przebranżowienie. 40 proc. pracowników rozważa taki krok

Mimo trudnej sytuacji gospodarczej polskie firmy wciąż zgłaszają zapotrzebowanie na nowych pracowników. Na rynku jest jednak niedobór kadr o wymaganych kompetencjach. Dlatego w tej sytuacji coraz większą rolę w polityce przedsiębiorstw odgrywa upskilling i reskilling, czyli podwyższanie bądź zmiana kwalifikacji. Czy Polacy są na to gotowi? Z pewnością są coraz bardziej świadomi konieczności dostosowania swoich kompetencji do potrzeb rynku. Zmianę profesji rozważa obecnie 42 proc. wszystkich pracowników, ale wśród osób obawiających się utraty pracy lub planujących ją zmienić ten odsetek sięga aż 71 proc. – wynika z „Barometru rynku pracy 2023” Gi Group Holding.

Nauka

Naukowcy odkryli bakterie, które mogą być odpowiedzialne za rozwój choroby Parkinsona. Trwają prace nad potwierdzeniem odkrycia [DEPESZA]

Naukowcy z Finlandii wykazali, że niektóre szczepy bakterii Desulfovibrio mogą być prawdopodobną przyczyną rozwoju choroby Parkinsona. Jeśli odkrycie się potwierdzi, będzie można opracować badania screeningowe nosicieli szczepów Desulfovibrio i stworzyć mechanizmy pozwalające na usunięcie tych bakterii z jelit. Typowane są do tego wirusy oraz modele postępowania żywieniowego.