Komunikaty PR

„Kanapka Dobra” na dobry początek… studiów

2022-10-03  |  16:00
Biuro prasowe
Kontakt
Agnieszka Oryszczyn
Marketing & Communications Consultants

ul. Flory 5/5
00-586 Warszawa
oryszczyn|mcconsultants.pl| |oryszczyn|mcconsultants.pl
+48 600349410
www.mcconsultants.pl

Kolejna edycja akcji wspierającej program stypendialny dla studentów

Ponad 20 maturzystów i studentów z rodzin o niskich dochodach otrzyma w bieżącym roku akademickim szansę na finansowe wsparcie ze środków Funduszu Stypendialnego 
„Rozwiń Skrzydła” im. Janiny i Jana Putków. Stypendia w wysokości od 600 do 800 zł miesięcznie trafią do młodych ludzi m.in. dzięki akcji „Kanapka Dobra”, organizowanej cyklicznie w piekarniach Putka. 

Jak pomóc? W zaskakująco prosty, a przy okazji smaczny sposób. Wystarczy w czasie trwania akcji, czyli do 10 października, odwiedzić piekarnię Putka i zakupić jedną z sześciu „Kanapek Dobrych”:

  • Kajzerkę z Szynką i Serem,
  • Rustiko z Jajkiem,
  • Grahamkę Słonecznikową z Kurczakiem,
  • Bajgiel z Pastą z Tuńczyka,
  • Bajgiel z Humusem,
  • Bajgiel z Kurczakiem i Bekonem.

Ze sprzedaży każdej z nich 50 gr zostanie przekazane na Fundusz Stypendialny „Rozwiń Skrzydła”. Warto zatem sięgnąć po tę przekąskę więcej niż raz. 

Idea inicjatywy, jaką jest „Kanapka Dobra”, pokazuje, że zrobienie czegoś dobrego dla innych może być niezwykle łatwe – mówi Zuzanna Putka-Twardowska, dyrektor marketingu w firmie Putka. 
Ta pozornie niewielka kwota, 50 groszy, zwielokrotniona dzięki zakupom licznych osób składa się na ogromną, realną pomoc dla studentów. Tylko w ubiegłym roku konto funduszu zasiliła kwota blisko 
57 tysięcy złotych. Wsparcie socjalne dla młodych ludzi, którzy chcą studiować, szczególnie w tych trudnych czasach, jest ważne i potrzebne. To oni w niedalekiej przyszłości będą kształtować naszą rzeczywistość 
– podkreśla.

Zasięg pomocy udzielanej ze środków Funduszu „Rozwiń Skrzydła” potwierdzają liczby. Od momentu powołania w 2011 roku Kapituła Funduszu przyznała około 500 stypendiów na łączną kwotę ponad 
1,5 mln złotych. Dzięki otrzymanemu wsparciu młodzi ludzie, którzy bez pomocy stypendialnej nie zdecydowaliby się na rozpoczęcie studiów, kontynuują naukę na kierunkach, takich jak medycyna, informatyka, robotyka, kosmonautyka czy dyrygentura.

Fundusz utworzony przez Rodzinę Putków działa pod patronatem Fundacji Batorego. Jest zasilany środkami z akcji „Kanapka Dobra”, ale też z darowizn indywidualnych i wpłat 1% podatku dochodowego od osób fizycznych.

O stypendia mogą ubiegać się maturzyści, którzy planują podjąć studia na wybranej polskiej uczelni, 
w trybie dziennym, licencjackim lub magisterskim
 – wyjaśnia Agnieszka Zowczak z Fundacji im. Stefana Batorego. Analizując wnioski stypendialne, bierzemy pod uwagę kilka kryteriów. Poza oczywistym ekonomicznym, ważne są dotychczasowe wyniki w nauce, ale także zaangażowanie społeczne kandydata bądź pasje, którym się poświęca. Chcąc wspierać młodych, zdolnych ludzi od samego początku pokrywamy także koszty związane z procesem rekrutacji na studia, jak np. koszty opłaty rejestracyjnej czy dojazdu na egzaminy. 

Działaniom Funduszu i akcji „Kanapka Dobra” przyświeca motto: pomoc niewiele kosztuje i pysznie smakuje. Warto pamiętać, że nawet mały gest może mieć ogromną wartość. 

Więcej informacji na temat Funduszu „Rozwiń Skrzydła” znajduje się na stronach batory.org oraz putka.pl

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Marketing & Communications Consultants
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Pasibus otwiera się w CH Focus Biuro prasowe
2024-08-13 | 11:32

Pasibus otwiera się w CH Focus

Od 23 sierpnia kultowa burgerownia Pasibus zaprasza do Focusa! Wywodząca się z Wrocławia marka, przebojem przecierająca od kilku lat kulinarne szlaki, właśnie otwiera swój drugi lokal
Żywienie Odkrywaj smaki domowych przetworów
2024-08-12 | 01:00

Odkrywaj smaki domowych przetworów

Lato to idealny czas na wekowanie, bo właśnie wtedy stragany pełne są świeżych owoców i warzyw. To najlepszy moment, aby zaopatrzyć naszą spiżarnię w przygotowane
Żywienie SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI?
2024-08-02 | 01:00

SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI?

Miesiąc temu, restauracja NUTA pod batutą Chefa Andrei Camastry powtórzyła swój sukces sprzed roku, utrzymując kulinarnego Oscara – gwiazdkę Michelin. Jest to gwarancja

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Media

Podróże

Paulina Sykut-Jeżyna: Byłam już na Mazurach, a teraz lecę do Grecji. Wszędzie ceny wzrosły, ale przecież można wybierać różne miejsca i wedle uznania planować wydatki

Prezenterka podkreśla, że jej tegoroczne wakacje mają dwie odsłony. Cieszy się, że wraz z bliskimi udało jej się już spędzić trochę czasu na ukochanych Mazurach, a z kolei teraz udaje się do Grecji i ma nadzieję, że urlop upłynie jej pod znakiem odpoczynku, wyciszenia i ładowania akumulatorów. Paulina Sykut-Jeżyna dostrzega, że ceny wzrosły, ale podkreśla, że zawsze można wybrać takie miejsca na wakacyjny wypoczynek, gdzie ten wzrost nie będzie tak mocno odczuwalny.

Media

Agnieszka Hyży: Ja, Maciek Rock i Maciek Dowbor byliśmy taką świętą trójcą Polsatu. Ale my nie mamy tak mocnego miejsca i pomysłu na siebie w internecie jak Maciej Dowbor

Prezenterka żałuje, że Maciej Dowbor pożegnał się z Polsatem, ale szanuje jego decyzję i wierzy, że przed nim kolejne ciekawe wyzwania zawodowe. Agnieszka Hyży niezwykle miło wspomina czasy, kiedy mieli przyjemność ze sobą współpracować, i nie ukrywa, że wciąż sporo się od niego uczy, chociażby obserwując jego aktywność w mediach społecznościowych. Cieszy się także na każde spotkanie z nim.