Każdy dzień to święto z kolekcją SENTIMENT Fyrklövern!
To właśnie w tym okresie szczególnie doceniamy chwile spędzane w pięknie zaaranżowanej przestrzeni, ze stylowymi detalami. To również najlepszy czas na celebrację małych, codziennych przyjemności. Wspólny posiłek z najbliższymi, przy wyjątkowo nakrytym stole? To świetny pomysł, zwłaszcza gdy pyszne potrawy zaserwujemy na porcelanie, która przypomni nam urok rozkwitającego ogrodu. Taka właśnie jest kolekcja SENTIMENT Fyrklövern, której paleta kolorów – biel i odcienie niebieskiego, doskonale komponują się z zimową scenerią.
Wiele najpiękniejszych wspomnień łączy się ze smakami i zapachami. Dlatego wspólne celebrowanie posiłków daje nam radość, ale i poczucie komfortu. I nie muszą to być wcale wielkie wydarzenia, bo każde spotkanie samo w sobie może stać się okazją do świętowania chwil z najbliższymi. I każde tworzy nowe wspomnienia, do których wracamy z sentymentem.
Na bazie takich właśnie ukochanych wspomnień powstała kolekcja SENTIMENT Fyrklövern, z którą stworzyć możemy niezwykłą oprawę spotkań przy stole, zastawionym pysznymi daniami. Porcelana SENTIMENT Fyrklövern zaprojektowana została przez Micaela Bindefelda – najsłynniejszego szwedzkiego organizatora przyjęć, pasjonata piękna i dekoracji wnętrz. Inspiracją dla twórcy były wspomnienia z dzieciństwa, podróże po świecie oraz wielki sentyment do ręcznie dekorowanej porcelany jego ukochanej babci. Delikatną i ponadczasową formę tej kolekcji wspaniale podkreśla unikalny dekor litografowany ręcznie w wytrzymałej porcelanie skaleniowej. Tworzą go kwiaty, wzorowane na tych rosnących w ogrodzie Micaela w Aspvik. Te piękne ilustracje wykonała projektantka Anna Handell.
Porcelana SENTIMENT, mimo że charakterystyczna, jest jednocześnie bardzo uniwersalna. Doskonale sprawdzi się zarówno w letnich aranżacjach, gdzie w towarzystwie świeżych kwiatów jej florystyczne zdobienie zostanie jeszcze bardziej podkreślone, jak i zimowych, w które idealnie wkomponowuje się jej kolorystyka. A skoro kwiaty - to naturalne akcenty dekoracyjne, takie jak drewno, znakomicie dopełnią całości. Przy takiej aranżacji warto zrezygnować z dekoracyjnego obrusu na rzecz widocznych desek i naturalnych tkanin, jak len. Do tego figi, orzechy włoskie, granaty i pomarańcze, które połączeniu z niebieską porcelaną stworzą unikalne zestawienie. A ponieważ sam serwis jest bogato zdobiony, sztućce i szkło powinny być bardziej subtelnym akcentem. Efektowne, ale i dyskretnie eleganckie sztućce z kolekcji Siluett, kieliszki Silvia i srebrne świeczniki – to perfekcyjna propozycja na każdą okazję.
Na talerzach i półmiskach z kolekcji SENTIMENT Fyrklövern szczególnie pięknie prezentować się będą te oto zimowe sałatki – pełne soczystych kolorów i wyśmienitego smaku!
Sałatka z soczystych pomarańczy z granatem
4 porcje
- 5 pomarańczy
- 1 duży granat
- 2 liście jarmużu
- 1 duża łyżka miodu płynnego
Przygotowanie: Obierz pomarańcze i pokrój je w plastry. Przekrój na pół granat i usuń pestki. Pokrój liście jarmużu na małe kawałki. Całość wymieszaj i polej miodem.
Sałatka z jarmużem, orzechami włoskimi, figami i serem pleśniowym
4 porcje
- 250 g rozdrobnionego jarmużu
- 200 g mieszanki sałat
- 1 granat
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
- 100 g grubo siekanych orzechów włoskich
- 4 figi, pokrojone na cztery części
- 150 g sera pleśniowego
Przygotowanie: Wymieszaj jarmuż i sałatę z drylowanym granatem, następnie dodaj oliwę, sól i pieprz. Wymieszaj i posyp orzechami, figami i tartym niebieskim serem. Jeśli ser jest kremowy i trudny do starcia, włóż go wcześniej do lodówki.
Finaliści konkursu Young Design 2024 – teraz w DOMOTECE!
25-lecie sofy Indivi
Targi Nieruchomości w Galerii Jurajskiej
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Teatr
Anna Głogowska: Długo wstydziłam się stanąć na scenie teatralnej. Teraz zaczynam myśleć o sobie jako o aktorce
Tancerka przyznaje, że jakiś czas temu odkryła swoją nową pasję i z przyjemnością próbuje sił w aktorstwie. Postanowiła zamienić parkiet taneczny na teatralną scenę i jak podkreśla, czuje się teraz bardziej swobodnie i ma większe pole do popisu, bo nie musi się sztywno trzymać określonej choreografii, tylko bazuje na swojej kreatywności. Anna Głogowska nie ukrywa, że na początku nie miała odwagi stanąć ramię w ramię z zawodowymi aktorami, ale przekonała się, że też ma talent i sporo do zaoferowania.
Farmacja
Szybko rośnie liczba osób z ostrą infekcją układu oddechowego, w tym grypy. Szczyt zachorowań przypadnie już na drugą połowę października
Centrum e-Zdrowia podaje, że od początku września odnotowano blisko 1,8 mln porad ambulatoryjnych udzielonych z powodu ostrych infekcji układu oddechowego, w tym grypy. Najlepszą metodą walki z chorobą jest szczepionka – najlepiej przyjęta między wrześniem a listopadem. Wciąż jednak na taki krok decyduje się zaledwie kilka procent Polaków, tymczasem grypa jest jedną z 10 najczęstszych przyczyn zgonów u osób powyżej 65. roku życia.
Żywienie
Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk: Na Filipinach spałyśmy z karaluchami i innymi robakami. Brakowało nam moskitiery na całe ciało
Chociaż podczas pełnej emocji wyprawy przez Filipiny do Tajwanu nie brakowało trudnych momentów, w których górę brało zmęczenie, to jednak mimo wszelkich niedogodności Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk starały się nie narzekać, tylko wyciągać z tej podróży to, co najlepsze. Uczestniczki „Azja Express” przyznają, że nie mogły się przekonać do miejscowego jedzenia, ale za to zachwyciła je aromatyczna kawa. W bagażu zabrakło miejsca na moskitierę, dlatego też z czasem przyzwyczaiły się także do spania w jednym pomieszczeniu z karaluchami.