Komunikaty PR

Kokosowy sekret kuchni Wschodu

2022-08-17  |  13:00
Biuro prasowe

3 rzeczy, które warto wiedzieć o mleczku kokosowym

Nie wystarczy rozłupanie kokosa, by cieszyć się sekretnym mleczkiem. Jego uzyskanie jest bardziej wymagające, ponieważ mleczko, które zwykle kupujemy w puszkach, pochodzi z wyciśniętego białego miąższu znajdującego się wewnątrz orzecha. W domowych warunkach można uzyskać napój przypominający mleczko, wykorzystując powszechnie dostępne wiórki kokosowe.

Kto spróbował mleczka kokosowego, z pewnością zapamiętał jego szczególny smak. Jednak poza tym warto wiedzieć, że produkt ten wyróżnia się licznymi wartościami odżywczymi, a nawet leczniczymi, dostarczając organizmowi wielu zdrowych tłuszczów, wapnia i witamin. Kokos to także produkt bezpieczny dla osób chorujących na celiakię.

Mleczko kokosowe to nie tylko świetny towarzysz podczas gotowania. Doskonale sprawdza się także przy… pielęgnacji twarzy, włosów i ciała! Przypisuje mu się nie tylko działanie oczyszczające, ale również łagodzące zaczerwienienia, nawilżające czy hamujące procesy starzenia.

Azjatyckie klasyki z kokosowym twistem

Kokos króluje w potrawach kuchni Azji Południowo-Wschodniej. Stanowi doskonałą bazę do wielu sztandarowych dań tego regionu. Wiele z nich zadomowiło się również w naszym polskim środowisku, stanowiąc atrakcyjny dodatek do egzotycznych potraw. W jakich daniach możemy z pewnością spodziewać się tego tropikalnego nektaru?

Mleczko kokosowe jest podstawowym produktem, na bazie którego przygotowujemy szereg tajskich czy wietnamskich potraw. Nasz kucharz wykorzystuje go bardzo dużo każdego dnia, by odwzorować oryginalny smak serwowanych dań. Wśród nich mamy klasyczną zupę tom kha, przygotowywaną w proporcji 1:1 wody i mleczka kokosowego. Bez tego produktu nie istniałoby także słynne curry, które serwujemy w wariancie z krewetkami, łososiem, kaczką, wołowiną, kurczakiem, tofu lub w wersji wege. Nie sposób pominąć także uwielbianego przez Polaków azjatyckiego deseru, czyli mango sticky rice. Mleczko kokosowe jest kluczowym składnikiem tego dania, doskonale dopełniającym słodycz płynącą z owocu mango – komentuje Linh Ziółkowska, managerka warszawskiej restauracji Wi-Taj, specjalizującej się w kuchni wietnamskiej i tajskiej.

Sekret mleczka kokosowego

Popularyzacja mleczka kokosowego sprawia, że coraz częściej kosztujemy tego produktu, a w konsekwencji coraz bardziej go lubimy. Co nas do tego przekonuje i w czym tkwi tytułowy sekret tego tropikalnego napoju? 

Przede wszystkim jest to produkt z dużą zawartością tłuszczu. To dzięki temu azjatyckie przysmaki stają się tak wyjątkowo kremowe. Mleczko odpowiada także za łagodzenie pikantnych potraw, z których słynie nasza wschodnia kuchnia. Myślę, że głównie za to Polacy tak bardzo pokochali ten produkt. Dzięki dużej ilości mleczka nawet nasi najmniej odporni na ostrość goście restauracyjni cieszą się smakiem oryginalnych azjatyckich receptur. Mleczka kokosowego nie sposób zastąpić niczym innym! – dodaje Linh Ziółkowska.

Niekwestionowana kremowość, łagodząca nawet najbardziej wyraziste potrawy, a dodatkowo doskonale zagęszczająca sosy czy zupy – tego możemy oczekiwać od produktu od lat z powodzeniem wykorzystywanego przez azjatyckich mistrzów kuchni.

Dzień Mleka Roślinnego

Roślinne alternatywy mleka zyskują w Polsce w ostatnich latach dużą popularność. Jak wynika z badania zleconego przez ProVeg (Badanie wiedzy i nastawienia Polaków do diety roślinnej), co drugi Polak świadomie ogranicza dziś spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego. Po wegańskie warianty sięgają nie tylko osoby unikające produktów odzwierzęcych, ale również alergicy czy osoby z nietolerancjami pokarmowymi (ocenia się, że 65% populacji ma trudności z trawieniem laktozy). Coraz więcej Polaków eksperymentuje zarówno w swoich własnych kuchniach z nowymi wariacjami, jak i decyduje się na zupełnie nowe smaki w restauracjach. Właściciele lokali gastronomicznych chętnie otwierają się także na modyfikacje swoich kart, dostrzegając zmiany konsumenckie, które coraz częściej wymagają wprowadzania roślinnych alternatyw. Obchodzony 22 sierpnia Dzień Mleka Roślinnego to kolejny symbol rzeczywistości nowego polskiego konsumenta, który coraz bardziej ceni to, co zdrowe, ekologiczne i bezpieczne dla planety. 

Z okazji obchodzonego święta zespół restauracji Wi-Taj życzy apetycznego celebrowania Dnia Mleka Roślinnego w towarzystwie najlepszych azjatyckich potraw!

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Nowość w stałej ofercie marki Grześki! Biuro prasowe
2024-08-14 | 13:45

Nowość w stałej ofercie marki Grześki!

Idealnie kruche wafelki przełożone pysznym kremem o smaku kakao lub masła orzechowego, oblane po bokach mleczną czekoladą Goplana. Mowa oczywiście o dwóch nowych wariantach wafli
Żywienie Colian rozszerza podniebną ekspansję!
2024-08-14 | 13:45

Colian rozszerza podniebną ekspansję!

Wafle Grześki w formacie Mega, należące do polskiego producenta Colian, są dostępne w ofercie sprzedażowej linii WizzAir. Kultowy produkt, doskonale znany na rynku krajowym, można zakupić
Żywienie Oranżada Hellena partnerem Sopot Festiwal Top of the Top!
2024-08-14 | 13:45

Oranżada Hellena partnerem Sopot Festiwal Top of the Top!

Muzyczną ucztę sopockiego festiwalu uświetni w tym roku kultowa, wybitna i jedyna w swoim rodzaju Oranżada Hellena. Bilbordy sponsorskie, zapowiadające Sopot Festiwal Top of the Top pojawią

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Media

Media

Tomasz Jacyków: Bardzo modny tego lata jest nurt bieliźniany. Hitem są spodenki udające męskie bokserki

Zdaniem Tomasza Jacykowa w letnich stylizacjach możemy sobie pozwolić na więcej, ale trzeba pamiętać, że szorty, koszulki bez ramiączek, mocno wycięte topy i zwiewne spódniczki zamiast podkreślać atuty sylwetki, mogą tylko uwypuklić jej mankamenty i niedoskonałości. W konsekwencji źle dobrane wakacyjne zestawienia zamiast zachwycać, budzą niesmak. Poza tym coś, co idealnie pasuje na plażę, niekoniecznie musi dobrze wyglądać na ulicy. Stylista z uwagą śledzi bieżące trendy i jak przyznaje, bardzo podoba mu się chociażby eksponowanie bielizny i czynienie jej ważnym elementem codziennych stylizacji.

Prawo

Ostatni moment na przyjęcie standardów ochrony małoletnich w placówkach pracujących z dziećmi. Przepisy mają pomóc walczyć ze zjawiskiem przemocy wobec najmłodszych

15 sierpnia mija termin wprowadzenia standardów ochrony małoletnich (SOM) we wszystkich instytucjach pracujących z dziećmi. Poza oczywistymi placówkami, takimi jak szkoły, przedszkola czy kluby sportowe, obowiązek ten dotyczy także np. hoteli czy szpitali. Wdrożenie przez te instytucje odpowiednich procedur zapobiegawczych i interwencyjnych ma doprowadzić docelowo do zmniejszenia skali przemocy i nadużyć wobec najmłodszych. – Standardy ochrony małoletnich przez to, że są obowiązkowe i dotyczą tak wielu organizacji i instytucji, będą prawdziwą zmianą społeczną, o ile świadomie podejdziemy do ich przygotowania i wdrażania – podkreśla Agata Sotomska z Fundacji Dajemy Dzieciom Siłę.