Komunikaty PR

Konkurs Pozytywnie Otwarci po raz trzynasty!

2023-04-05  |  11:00
Biuro prasowe
Kontakt
Mariola Sarnowska
Alfa Communications

ul. Bonifraterska 17 lok.675
00-203 Warszawa
mariola.biedrzycka|alfacommunications.pl| |mariola.biedrzycka|alfacommunications.pl
502213047
www.alfacommnunications.pl
Do pobrania doc ( 1.66 MB )

Rozpoczynająca się właśnie trzynasta edycja konkursu Pozytywnie Otwarci to okazja dla organizacji pozarządowych, samorządów oraz publicznych placówek ochrony zdrowia na zgłaszanie projektów dotyczących HIV/AIDS. Kapituła konkursowa wybierze najciekawsze, a ich twórcy otrzymają do 30 tysięcy złotych na realizację swoich pomysłów. Fundatorem grantów jest firma Gilead Sciences Poland, która od 2011 roku przeznaczyła na ten cel łącznie niemal dwa i pół miliona złotych.

Tegoroczne zagadnienia konkursowe to:

  1. Profilaktyka zakażeń HIV, HCV i kiły prowadzona w przestrzeni miejskiej, w klubach oraz podczas imprez masowych.
  2. Promocja testowania w kierunku zakażenia HIV wśród osób, które nigdy nie wykonały testu.
  3. Działania na rzecz ograniczania stygmatyzacji osób HIV+ realizowane poprzez promocję wiedzy o zasadzie N=N oraz zwiększanie w społeczeństwie świadomości, że dzięki nowoczesnym terapiom, HIV to dziś jedna z wielu chorób przewlekłych.
  4. Promocja wiedzy na temat profilaktyki HIV i/lub dobrego życia z wirusem prowadzona w internecie poprzez tworzenie aplikacji, gier, rolek etc. ze szczególnym uwzględnieniem efektywnej promocji tych narzędzi w mediach społecznościowych.
  5. Działania edukacyjne skierowane do rodzin, w których są dzieci zakażone HIV, prowadzone z myślą o zapewnieniu adekwatnego wsparcia zarówno rodzicom, jak i seropozytywnym dzieciom, a także przygotowaniu młodych osób seropozytywnych do wejścia w dorosłość.

Biuro Organizacyjne konkursu przyjmuje zgłoszenia do 30 czerwca na adres poczty elektronicznej biuro@pozytywnieotwarci.pl. Wszelkie szczegóły wraz z regulaminem i formularzem zgłoszeniowym dostępne są na stronie internetowej Pozytywnie Otwarci.

„NIZP-PZH-PIB odnotowuje nieprzerwany wzrost liczby nowo wykrywanych zakażeń HIV. Oby oznaczało to również, że coraz mniej jest w naszym kraju osób, które o swoim zakażeniu nie wiedzą i nie korzystają z terapii. Dzięki nowoczesnym lekom HIV można dziś skutecznie trzymać w ryzach, ale żeby się leczyć trzeba o zakażeniu wiedzieć. Dlatego jestem dumny, że od początku istnienia konkursu Pozytywnie Otwarci wsparliśmy już ponad 120 projektów szerzących informacje o tym wirusie. Wierzę, że dla wielu organizacji walczących z epidemią HIV trzynasta edycja naszego konkursu okaże się szczęśliwa. Życzę powodzenia” – powiedział Paweł Mierzejewski z Gilead Sciences, koordynator programu Pozytywnie Otwarci.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Alfa Communications
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Projekt REFSAL wchodzi na kolejny etap Biuro prasowe
2024-08-07 | 08:00

Projekt REFSAL wchodzi na kolejny etap

Naukowcy są na etapie rekrutacji pacjentów do udziału w projekcie REFSAL. Niekomercyjne badanie kliniczne może zmniejszyć odsetek dzieci chorych na przemijający szybki oddech noworodka
Zdrowie 4DCenter - Centrum diagnostyczne nowego pokolenia
2024-08-02 | 01:00

4DCenter - Centrum diagnostyczne nowego pokolenia

Według badań ARC Rynek, we współpracy z ERHO Hestia, niemal połowa polskiego społeczeństwa korzysta z prywatnej służby zdrowia. Tylko co czwarty Polak (24 proc.) dobrze ocenia
Zdrowie Wirusowe zapalenie wątroby – jak się przed nim chronić?
2024-08-01 | 13:27

Wirusowe zapalenie wątroby – jak się przed nim chronić?

Wirusowe zapalenie wątroby (WZW) stanowi jedno z najpoważniejszych zagrożeń zdrowotnych współczesnego świata. W wyniku zakażeń wirusami hepatotropowymi każdego roku miliony

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Sport

Odpowiednio skomponowany jadłospis zwiększa efektywność treningów. Sportowcy amatorzy zapominają o warzywach i owocach

Specjaliści do spraw żywienia zauważają, że amatorzy sportu popełniają wiele błędów dietetycznych. Najczęstsze z nich to zbyt mała ilość warzyw i owoców w codziennej diecie, rezygnacja z produktów zbożowych, a jednocześnie zbyt duże spożycie białka. – Jeżeli sportowiec zapomina o warzywach i owocach, to dostarcza bardzo mało związków przeciwutleniających, które nie są w stanie w tej sytuacji neutralizować wolnych rodników wytwarzanych w czasie intensywnego wysiłku. One z kolei niszczą struktury komórkowe, ale też wpływają na gorszą pracę mózgu, szybsze starzenie się i zwiększają ryzyko nowotworów – mówi Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyczka kliniczna.

Gwiazdy

Justyna Szyc-Nagłowska: Mam odłożone pieniądze na czarną godzinę. Teraz muszę też myśleć o emeryturze i zabezpieczyć sobie moje życie

Trzy razy więcej mężczyzn (17 proc.) niż kobiet (6 proc.) inwestuje na rynkach finansowych – wynika z raportu przygotowanego dla mBanku. Justyna Szyc-Nagłowska, która była prelegentką podczas prezentacji tych badań, uważa, że taka sytuacja może wynikać chociażby z tego, że panie boją się wychodzić przed szereg i wkraczać na płaszczyznę przez lata zarezerwowaną dla płci męskiej.

Konsument

Przybywa konsumentów aronii. Mimo właściwości prozdrowotnych wciąż jest jednak za mało doceniana

Mimo że aronia jest znana z właściwości prozdrowotnych, to nadal nie może się przebić i trafić do grona ulubionych owoców sezonowych Polaków. Dietetycy ubolewają nad tym, że sięgamy po nią dużo rzadziej, niż powinniśmy. Producenci z kolei z powodzeniem wykorzystują ją w sokach, dżemach, koncentratach i innych przetworach, udowadniając, że wcale nie musi być ona kojarzona tylko z kwaśnym, cierpkim smakiem. Zawarte w niej związki działają antynowotworowo i przeciwzapalnie, zapobiegają miażdżycy i chorobom serca, chronią przed udarami, opóźniają rozwój choroby Parkinsona i Alzheimera, a także obniżają ciśnienie krwi.