Kuchenka gazowa czy elektryczna? Przede wszystkim - bezpieczna dla seniora!
Jak wynika z badań BIK liczba osób w wieku powyżej 65 lat w Polsce systematycznie wzrasta. Jednak dzisiejsi seniorzy mają coraz mniej wspólnego ze stereotypowym postrzeganiem osób starszych jako schorowanych, samotnych, nieaktywnych. Większość z nich czuje się młodziej, niż wskazuje metryka. Mając sporo wolnego czasu wreszcie mogą się poświęcić swoim pasjom. Jedną z nich jest gotowanie. Podpowiadamy, jaka powinna być kuchnia bezpieczna dla seniora oraz które rozwiązanie - kuchenka gazowa czy elektryczna jest optymalne.
Czas dla siebie
Z badań przeprowadzonych na zlecenie Senior Apartments wynika, że tym co sprawia seniorom największą radość jest m. in. czas wolny (14,8%) i realizowanie własnych zainteresowań oraz pasji (9,2%). Chociaż wraz z wiekiem pojawiają się pewne dolegliwości, a pokłady sił i energii są coraz mniejsze, aktywność osób starszych pozwala im na realizowanie swoich potrzeb. W zakresie rozwoju osobistego, poczucia własnej wartości, czy spełniania dawno odkładanych marzeń. Wyzwaniem dla dzisiejszego społeczeństwa jest wspieranie aktywności podejmowanych przez osoby starsze – m. in. poprzez aranżowanie dla nich bezpiecznej przestrzeni. Także w kuchni. Dylemat - kuchenka gazowa czy elektryczna? Rozwiązania dla seniorów powinny być bezpieczne i ekonomiczne zarazem, jak np. płyta gazowa z ukrytymi palnikami – gaz pod szkłem.
Kuchnia bezpieczna dla seniora, czyli jaka?
Najważniejsze w kuchni jest bezpieczeństwo seniorów. Aby je zapewnić, należy uwzględnić 5 kluczowych kwestii:
1. Zapobieganie wypadkom. Kuchnia, z której korzysta senior musi być dobrze oświetlona, szafki powinny się same domykać, a podłogę warto wyposażyć w maty antypoślizgowe, by zapobiec upadkom.
2. Odpowiednie naczynia. Najlepiej by garnki były lekkie i posiadały uchwyty po obu stronach. Warto uczulić starszych, żeby garnki stawiali w taki sposób, aby uchwyty nie wystawały poza krawędź kuchenki.
3. Sposób przygotowywania i przechowywania żywności. Osobne deski do krojenia mięsa i innych produktów łatwiej będzie odróżnić, jeśli będą miały inne kolory. Po posiłku wszelkie resztki należy umieszczać w zamkniętych pojemnikach i przechowywać je w lodówce.
4. Ergonomia gotowania. Kuchnia bezpieczna dla seniora to taka, w której wszystko jest w zasięgu ręki. Nie ma mowy o wspinaniu się lub stawaniu na krześle, aby sięgać po potrzebne akcesoria.
5. Zapobieganie pożarom. Osoby powyżej 65 r. życia są bardziej narażone na obrażenia w wyniku pożaru w kuchni. Dlatego, kuchenka gazowa czy elektryczna musi być maksymalnie bezpieczna i intuicyjna w obsłudze. Te warunki spełnia gaz pod szkłem. Co istotne dla budżetu seniorów - płyta zużywa przy tym do 50% mniej gazu niż tradycyjna kuchenka gazowa.
Bezpieczna kuchenka gazowa?
Stając przed wyborem - kuchenka gazowa czy elektryczna - seniorzy, nawet ci przywiązani do tradycji, docenią bezpieczeństwo, jakie daje rozwiązanie gaz pod szkłem. Dzięki ukrytym palnikom gaz pod szkłem to rozwiązanie łączące korzyść ekonomicznego gotowania na gazie z estetyką płyty ceramicznej. To gwarancja podwójnego bezpieczeństwa. „Specjalny system cały czas kontroluje proces spalania, ciśnienie gazu i jego jakość. Widoczne na wyświetlaczu komunikaty podpowiedzą m.in., że powierzchnia jest jeszcze gorąca lub skończył się gaz w butli” – tłumaczy ekspert z Solgaz. – „Kiedy coś wykipi, płyta automatycznie się wyłączy i da znać sygnałem dźwiękowym” – dodaje.
Gotowanie, o ile jest bezpieczne, niesie ze sobą szereg korzyści dla osób starszych. Pomaga utrzymać ich aktywność umysłową, ale także jest okazją do przygotowania zdrowego jedzenia, które z kolei może stać się pretekstem do wspólnego, rodzinnego spotkania.

Wąskie regały metalowe do garażu. Praktyczne rozwiązania

Światło dzienne – naturalny energetyk, który zmieni Twoje życie

Łóżka kontynentalne - przegląd najpopularniejszych modeli
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Żywienie

Sylwia Bomba: Stosuję zasadę żywieniową 80/20. Raz w tygodniu jem z córką kebaba i organizm wybacza mi to
Influencerka przekonuje, że są takie momenty czy okoliczności, kiedy w swoim jadłospisie pozwala sobie na więcej. Jej zdaniem każdy powinien robić sobie taki „oszukany dzień” i spełniać wtedy swoje zachcianki żywieniowe. Oczywiście nie po to, żeby się najeść do syta, ale zaspokoić apetyt chociażby na coś słodkiego. Sylwia Bomba przyznaje, że do jej dietetycznych grzeszków należą: kebab, popcorn i cola.
Problemy społeczne
Duża zmiana w organizacji pracy w firmach. Elastyczność wśród najważniejszych oczekiwań pracowników

Dotychczasowe modele organizacji pracy w firmach nie zawsze odpowiadają na wyzwania przyszłości. Ostatnie lata zmieniły zasady gry na rynku pracy i teraz elastyczność liczy się na nim bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Elastyczny model pracy staje się jednym z bardziej oczekiwanych benefitów, a dla firm jest to sposób na przyciągnięcie talentów. Kolejnym jest wykorzystanie innowacyjnych narzędzi technologicznych. To jednak wymaga zarówno od pracowników, jak i od pracodawców zaangażowania w ciągłe podnoszenie kompetencji.
Gwiazdy
Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj

Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.