Kuchnia a pandemia, co się zmieni?
To doświadczenie mocno przekłada się na nowe projekty wnętrz, a co za tym idzie na pracę architektów, którzy zgodzili się podzielić swoimi spostrzeżeniami z marką Franke. Zdaniem Mikołaja Wierszyłłowskiego (Wierszyłłowski i Projektanci) kwarantanna niczym krzywe zwierciadło wyostrzyła paradoksy naszego stylu życia i zaakcentowała realne potrzeby. Szczególnie wyraźnie widać to w przestrzeni kuchni, z której jeszcze niedawno korzystaliśmy w niewielkim stopniu. Od kilku lat na masową skalę zaczęliśmy jadać poza domem. Nagle, z dnia na dzień, zostaliśmy tej przyjemności pozbawieni. Wróciliśmy więc do kuchni, ale już zupełnie innej niż dawniej. Do kuchni, która stała się biurem, placem zabaw, spiżarnią; kuchni - sali konferencyjnej i miejsca pracy czy nauki.
Kuchnia lepiej wyposażona
W wielu przypadkach nasze kuchnie okazały się zbyt słabo wyposażone – wskazuje Justyna Smolec (Justyna Smolec Architektura & Design). Obecnie potrzebujemy urządzeń, które muszą być wydajne, ciche i energooszczędne. Poszerza się również ich gama, widać na przykład większe zainteresowanie bateriami filtrującymi. Paweł Ślęzak (Architaste) zaobserwował, że klienci częściej decydują się na ekspres do kawy. Może to wynikać z przyzwyczajenia jakiego nabyli pracując w biurze, gdzie bardzo często dostęp do dobrze zaparzonej kawy był nieograniczony. Jak podkreśla Marta Kalkstein-Stolińska (Laboratorium Wnętrz) dziś nawet użytkownicy małych mieszkań chcą mieć kuchnię w pełni wyposażoną w funkcjonalny sprzęt. Ale z powodu braku miejsca nie chcą rezygnować ze zmywarki czy ekspresu do kawy. Dlatego sukcesywnie rośnie zainteresowanie urządzeniami kompaktowymi i wielofunkcyjnymi, co podkreśla również Marek Lorens (Marek Lorens Architektura&Design)
Przechowywanie
Zdaniem Marty Kalkstein-Stolińskiej (Laboratorium Wnętrz) w kuchniach coraz ważniejszą rolę zaczynają odgrywać przestrzenie do przechowywania żywności i gromadzenia zapasów. Optymalnym rozwiązaniem jest spiżarnia, ale przy mniejszym metrażu wydzielenie osobnego pomieszczenia często jest niemożliwe. Atrakcyjne stają się zatem systemy do przechowywania, takie jak cargo czy magic corner. Paweł Ślęzak (Architaste) wskazuje, że rzadsze wyjścia do sklepów i kupowanie na zapas powoduje również zwrócenie się w stronę dużych chłodziarek i chłodziarko-zamrażarek. Na ten sam aspekt wskazuje również Justyna Smolec.
Więcej przestrzeni i jej lepsza organizacja
Jednymi z największych bolączek w kuchni są brak wystarczającej ilości miejsca i organizacja przestrzeni. A zamknięcie w domach tylko wzmogło te problemy – wskazuje Anna Wojczyńska (Vis a Vis). Istnieją jednak sposoby by sobie z tym poradzić. Zdaniem Pawła Ślęzaka (Architaste) zrobimy to wybierając blat, pod którym można podwiesić zlewozmywak z komorą zakrywaną nakładką. Na zalety tego rozwiązania wskazuje również Justyna Smolec (Justyna Smolec Architektura&Design), jednocześnie polecając głębokie zlewozmywaki z chowanymi bateriami, które pozwolą na odłożenie porządków na później. Przestrzeń w kuchni pomoże zorganizować również stół. Jak twierdzi Anna Wojczyńska (Vis a Vis) w czasach pandemii przyzwyczailiśmy się do niego, ponieważ wokół stołu koncentrowało się rodzinne życie. Teraz warto dokładnie przemyśleć to jak miałby wyglądać. Może powinno znaleźć się na nim miejsce na zioła i warzywa w donicach…
Akustyka
Jednym z ważnych wątków poruszanych teraz przez architektów jest akustyka. Justyna Smolec (Justyna Smolec Architektura&Design) podkreśla, że nauka, praca czy wypoczynek wymagają ciszy. Dlatego tak ważny jest cichy okap i zmywarka. Jak zauważa Marek Lorens (Marek Lorens Architektura &Design) przekonali się o tym głównie użytkownicy źle dobranych okapów, najczęściej szafkowych. W opinii Mikołaja Wierszyłłowskiego (Wierszyłłowski&Projektanci) oczekiwać będziemy bezszelestnej pracy urządzeń, przy jednoczesnym zapewnieniu dobrej wentylacji pomieszczeń oraz oczyszczania powietrza.
Co nowego?
Jak wskazuje Mikołaj Wierszyłłowski (Wierszyłłowski i Projektanci) pandemia stworzyła nową potrzebą - dezynfekcję. Co prawda od zawsze zależy nam na higienie, ale teraz użytkownicy zaczynają przykładać do tego większą wagę. Dlatego świetnie, gdyby było można „sterylizować” przynoszone do domu produkty, nie zamieniając kuchni w laboratorium. Wiele osób oczekuje, że takie funkcje uda się dodać do istniejących urządzeń. Podobne zdanie ma Sebastian Marach (Yono Architecture), który prognozuje pojawienie się na rynku nowych sprzętów, posiadających funkcje wyparzania, czy inne działanie bakteriobójcze (chodzi o urządzenia, które tej funkcji jeszcze nie posiadają). www.franke.pl/ks

BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce

Deweloperzy ukrywają ceny mieszkań. Z troski o klientów czy swoje portfele?

Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.