Komunikaty PR

Kuchnia na co dzień i od święta

2021-03-31  |  09:35
Biuro prasowe
Kontakt

Małgorzata Wnorowska
Forestor

ul. Postępu 14
02-676 Warszawa
m.wnorowska|forestor.pl| |m.wnorowska|forestor.pl
609192635
www.forestor.pl
Do pobrania Święta ( 0.31 MB )

Nie tylko „od święta” warto mieć dobrze urządzoną i funkcjonalną kuchnię, ale to w okresach wzmożonej aktywności, a taka zazwyczaj towarzyszy kulinarnym przygotowaniom świątecznym, szczególnie to docenimy. Jak ułatwić sobie pracę i ograniczyć czas, który będziemy musieli spędzić w kuchni? Mamy praktyczne podpowiedzi.

 

Okres przedświąteczny wystawia na ciężką próbę nasze kuchnie. Spędzamy w nich więcej czasu na przygotowywaniu pracochłonnych potraw, ale zadanie to może przebiegać szybciej i sprawniej. Pomoże nam dobrze zorganizowane stanowisko pracy.

Dużo wytrzyma, szybko można go uprzątnąć

Zanim potrawy zachwycą na Wielkanocnym stole, czeka nas sporo pracy. Krojenie, siekanie czy wyrabianie ciasta odbywa się na kuchennym blacie. To on jest wyeksponowany na uszkodzenia mechaniczne, zabrudzenia a nawet wysokie temperatury, kiedy zdarzy nam się postawić na niego gorące naczynie. Trendy wnętrzarskie dają nam wiele możliwości wyboru materiału, z którego będzie wykonany. Musi pasować do mebli i stylu aranżacji, ale wybierzmy taki, który będzie odporny na plamy i zarysowania. Wówczas praca będzie przebiegała bez niepotrzebnego stresu o uszkodzenie czy trwałe poplamienie jego powierzchni.

Blat drewniany będzie atrakcyjną ozdobą wnętrza, nie jest jednak najlepszym wyborem do intensywnie użytkowanej strefy roboczej. Sprawdzą się tutaj blaty z kamienia czy kompozytowe, będą jednak sporym wydatkiem. Kuchennej krzątaninie sprostają również blaty laminowane. Mają podwyższoną odporność na ścieranie oraz odbarwienia i są bardziej przystępne cenowo.

- Blaty laminowane są łatwe w utrzymaniu czystości, a to zaleta, którą szczególnie docenimy w codziennym użytkowaniu kuchni, zwłaszcza kiedy dużo gotujemy i samodzielnie przygotowujemy potrawy – mówi Sylwia Kowalska-Mikutel, projektantka Spółki Meblowej KAM. - Sprzątanie miejsca pracy po zakończeniu gotowania potrafi być równie uciążliwe, co samo przygotowywanie potraw, dlatego nie powinniśmy kierować się tylko estetyką, ale i względami praktycznymi.

Szuflady to naprawdę dobre rozwiązanie

Gotowanie nie będzie uciążliwe pod warunkiem, że nie trzeba opróżniać połowy szafki w poszukiwaniu garnka lub patelni, albo „nurkować” w niej po olej czy przyprawy. Dlatego przybory potrzebne do gotowania i artykuły spożywcze warto umieścić w szufladach w pobliżu piekarnika lub poniżej płyty grzewczej. W ten sposób zawsze znajdują się w zasięgu ręki, a możliwość pełnego wysunięcia szuflady zapewni łatwy i wygodny dostęp. 

- Nawet, jeżeli brakuje nam miejsca na dużą szafkę-śpiżarnię na gromadzone zapasy, pogrupujmy je według przeznaczenia, częstotliwości używania, wielkości i umieśćmy w odpowiednich szufladach – podpowiada projektantka. – Wysokość szuflad jest optymalnie dopasowana do konkretnych grup produktów, dlatego przeznaczamy na nie dokładnie tyle miejsca, ile potrzebują i nie tracimy cennej powierzchni do przechowywania. Jeżeli wszystko ma swoje stałe miejsce, łatwiej w nich również o porządek, a to ułatwia każdą pracę.

Szkoda czasu na poszukiwanie odpowiedniej przyprawy, dlatego znajdźmy dla nich stałe miejsce w jednej z niskich szuflad zaprojektowanych pod blatem. Szybko docenimy zalety takiego rozwiązania. Po wysunięciu szuflady, od razu mamy pełen przegląd produktów, którymi dysponujemy.

Tam, gdzie gotujemy, powstają odpadki

Aby usprawnić przygotowywanie posiłków, warto zadbać o rozwiązania, które zimniejszą nakłady pracy związane z wykonywaniem powtarzalnych czynności. Jedną z nich jest wyrzucanie odpadków. Podczas gotowania większej ilości potraw powstaje ich całkiem sporo: obierki z warzyw i owoców, opakowania po produktach, woreczki foliowe. Zamiast gromadzić je na blacie czy w zlewozmywaku, lepiej od razu sprawnie segregować do odpowiednich pojemników. Nie będzie to uciążliwe, jeżeli pojemniki zamontujemy w szufladzie z pełnym wysuwem, który zapewnia łatwy dostęp do każdego z pojemników. Nie musimy się schylać w głąb szafki, co podczas pracy będzie niewygodne, dlatego odpadki możemy wygodnie wyrzucać na bieżąco.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Forestor
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Gdzie przechować rzeczy? Praktyczne rozwiązania na różne życiowe sytuacje Biuro prasowe
2025-06-18 | 06:00

Gdzie przechować rzeczy? Praktyczne rozwiązania na różne życiowe sytuacje

W życiu każdego z nas pojawiają się sytuacje, w których nagromadzone przez lata przedmioty muszą na jakiś czas opuścić nasze mieszkania i domy. Niezależnie od
Dom Jak wybrać idealną szklarnię ogrodową? Poradnik dla początkujących
2025-06-17 | 10:30

Jak wybrać idealną szklarnię ogrodową? Poradnik dla początkujących

Własna szklarnia to marzenie wielu ogrodników, gdyż dzięki niej można cieszyć się świeżymi, naturalnymi warzywami i ziołami. Chcąc stać się jej posiadaczem, powinniśmy
Dom BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce
2025-06-02 | 16:00

BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce

Wyobraź sobie, że urządzasz salon marzeń albo wreszcie wymieniasz kuchnię na nową, a wszystko to bez czekania na wypłatę czy wizyty w banku. Teraz to możliwe dzięki nowej metodzie

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Polski e-commerce rośnie w siłę. Konsumentów przyciągają przede wszystkim promocje

Rynek e-commerce w Polsce jest już wart ok. 152 mld zł. Rośnie zarówno częstotliwość zakupów, jak i średnia wartość koszyka – wynika z raportu Strategy&. Polacy doceniają wygodę zakupów przez internet, szybką dostawę i łatwy zwrot. Coraz częściej zwracają też uwagę na cenę i chętnie korzystają z promocji. To właśnie ten trend wykorzystuje Amazon.pl, organizując co roku festiwal z okazji Prime Day. W tym roku zaplanowano go po raz pierwszy aż na cztery dni: 8–11 lipca, a nie dwa jak w poprzednich latach.

Problemy społeczne

Do 2029 roku rynek pracy skurczy się o milion pracowników. Przedsiębiorcy wskazują, jak zaktywizować cztery wykluczone dotąd zawodowo grupy [DEPESZA]

W latach 2020–2029 zmiana struktury społecznej doprowadzi do skurczenia się rynku pracy aż o milion pracowników. Trend ten wymusi na pracodawcach konieczność podejmowania konkretnych działań zmierzających do aktywizacji pomijanych dotąd grup społecznych. – Inkluzywność to nie tylko kwestia etyczna, to strategiczna odpowiedź na kryzys demograficzny i niedobór siły roboczej – wskazuje Związek Przedsiębiorców i Pracodawców.