Kuchnia roślinna w sierpniu. Jak wykorzystać sezonowe warzywa?
Sierpień rozpieszcza nas wieloma sezonowymi warzywami, które w tym czasie osiągają pełnię dojrzałości i smaku. Produkty zebrane w tym okresie posiadają o wiele wyższe wartości odżywcze niż w pozostałych częściach roku. Bogate są w witaminy, minerały, błonnik, cynk, selen i wiele innych mikroelementów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Co więcej, kupując warzywa w sezonie, możemy liczyć także na ich niższą cenę, która podyktowana jest ich wysoką dostępnością. W sierpniu z warzyw najlepsze są: bakłażan, rzodkiewka, cukinia, brokuły, fasolka szparagowa, kalafior, botwinka, kukurydza, ogórek, papryka, pomidor, por, ziemniaki. Na które z nich warto szczególnie zwrócić uwagę w tym miesiącu?
Rzodkiewka
Rzodkiewka osiąga najlepszy smak właśnie w sierpniu. Warzywo to stanowi znakomite źródło antyoksydantów, siarki, witaminy C, K i witaminy B6. Zawiera także wapń, magnez i sód. Wbrew pozorom, poza czerwoną częścią korzeniową, spożywać można także liście i kiełki tej rośliny, które pod względem wartości odżywczych są o wiele bogatsze od korzenia. Rzodkiewka to świetny dodatek do kanapek, sałatek czy surówek. Z liści rzodkiewki można wykonać też domowe pesto, które idealnie komponuje się z bezmięsnymi daniami na bazie makaronu. Jak je wykonać?
Składniki:
-
pęczek liści rzodkiewki,
-
5 łyżek pestek słonecznika,
-
30 g parmezanu,
-
100 ml oliwy z oliwek,
-
1 ząbek czosnku,
-
łyżka soku z cytryny,
-
sól i pieprz.
Wykonanie: Liście rzodkiewki opłucz i osusz. Następnie włóż do kielicha blendera. Dodaj pozostałe składniki, czyli oliwę, pokrojony czosnek, pestki słonecznika, starty parmezan i przyprawy. Podawaj z ulubionym makaronem lub na kanapkach.
Cukinia i papryka
Kolejne sierpniowe warzywo – cukinia, zwana także kabaczkiem – należy do warzyw dyniowatych. Zawiera potas, żelazo, magnez, witaminy A, C, K, PP i B1 oraz beta-karoten. Skórka i kwiaty cukinii są jadalne. Jest ona niezwykle uniwersalnym warzywem i można przygotować z niej zarówno dania wytrawne, jak i słodkie. Świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadu, a także jako danie główne.
Sierpniowa papryka jest z kolei wartościowym źródłem antyoksydantów, witaminy C, witaminy E, prowitaminy A, witaminy z grupy B oraz beta-karotenu. Świetnie smakuje jako dodatek do wielu letnich potraw. Z tych dwóch składników warto przygotować faszerowane cukinie z dodatkiem kaszanki — idealną propozycję na sierpniowy obiad, czy kolację.
Składniki:
-
duża, podłużna cukinia,
-
opakowanie roślinnej kaszanki Planty,
-
1 cebula,
-
150 g sera żółtego,
-
1 papryka czerwona,
-
2 ząbki czosnku,
-
łyżka oleju,
-
2 garście startej mozzarelli,
-
sól i pieprz.
Wykonanie: Cukinie przekrój na pół i wydrąż miąższ, aby uzyskać kształt łódki. Cebulę oraz paprykę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Kaszankę wyjmij z powłoki, dodaj na patelnię i smaż jeszcze 2–3 minuty. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Farsz odstaw do przestygnięcia. Wydrążone cukinie posyp solą i pieprzem, następnie nałóż przestudzony farsz. Wierzch posyp startą mozzarellą oraz serem żółtym i wstaw do piekarnika na ok. 30 minut. Faszerowane cukinie podawaj na ciepło.
Bakłażan i ogórek
Bakłażan, zwany także oberżyną czy gruszką miłości, to fioletowe warzywo o sprężystej skórce i miąższu, który jest znakomitym dodatkiem do wielu dań. Bakłażany pomagają utrzymywać cholesterol we krwi na pożądanym poziomie z uwagi na wysoką zawartość błonnika. Zawierają małą liczbę kalorii, dlatego polecane są też osobom na dietach redukcyjnych. Warzywa te słyną jednak najbardziej ze swojego oryginalnego smaku. Sierpień obfituje także w najlepsze, soczyste i pełne smaku ogórki gruntowe. Warzywo to kryje w sobie również wiele minerałów, m.in. potas, fosfor, wapń, magnez i sód. Ogórki oraz bakłażany świetnie komponują się w sałatkach. Poszukującym nowych smaków polecamy nasz przepis na letnią, bezmięsną sałatkę.
Składniki:
-
1 puszka cieciorki,
-
1 bakłażan,
-
1 ząbek czosnku,
-
1 cebula czerwona,
-
1 opakowanie gyrosa roślinnego Planty,
-
sok z ½ limonki,
-
garść rukoli,
-
1 ogórek,
-
1 batat,
-
1 łyżeczka słodkiej papryki,
-
1 łyżeczka papryki ostrej,
-
3 łyżki oliwy,
-
sól i pieprz,
-
dowolne pieczywo.
Wykonanie: Bakłażana oraz batata pokrój w plastry. Przygotuj marynatę z 2 łyżek oliwy, przypraw, soli i pieprzu. Otocz bakłażana marynatą, a batata posól. Warzywa wstaw do piekarnika na 10 minut i piecz w 180 stopniach. Do miski przełóż cieciorkę, pokrojoną w piórka cebulę, pokrojonego w plastry świeżego ogórka. Na rozgrzanej patelni podsmaż roślinnego gyrosa, odstaw do przestudzenia. Do składników w misce dodaj gyrosa, upieczonego batata oraz bakłażan. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sok z limonki, sól, pieprz i łyżkę oliwy. Całość posyp świeżą rukolą. Podawaj z pieczywem.
Mamy nadzieję, że w sierpniu nie zabraknie Wam pomysłów na wykorzystanie sezonowych skarbów natury. Warto szczególnie w tym miesiącu zwrócić uwagę na świeże, pełne smaku i witamin warzywa, ponieważ lato powoli zbliża się ku końcowi.
![Mielno: Największa zapiekanka ziemniaczana na Kartofladzie Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1942073007,w_270,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Mielno: Największa zapiekanka ziemniaczana na Kartofladzie
![Ten duet skradnie łódzkie podniebienia! Od 19 sierpnia rusza autorski Festiwal H](/files/_uploaded/glownekonf_70839375,w_245,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Ten duet skradnie łódzkie podniebienia! Od 19 sierpnia rusza autorski Festiwal H
![Te 10 powodów sprawia, że tegoroczna olimpiada w Paryżu jest wyjątkowa](/files/_uploaded/glownekonf_1938364549,w_299,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Te 10 powodów sprawia, że tegoroczna olimpiada w Paryżu jest wyjątkowa
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Nie żyje Bogumiła Wander
![](/files/1922771799/wander,w_274,r_png,_small.png)
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Media
![](/files/1922771799/hyzy-rock-foto-ram,w_274,_small.jpg)
Agnieszka Hyży i Maciej Rock: W tym roku nie wyjeżdżamy na wakacje, od świtu do nocy ciężko pracujemy. Chcemy, żeby poranki „Halo tu Polsat” były najlepsze na rynku
Już tylko chwile dzielą nas od startu nowego porannego formatu „Halo tu Polsat”. Przygotowania idą pełną parą, a prowadzący program wakacje spędzają w studiu. Agnieszka Hyży i Maciej Rock w tym roku nie mogą sobie pozwolić na dłuższy urlop, bo muszą być do dyspozycji producentów, tym bardziej że jednocześnie trwają nagrania do kolejnej edycji „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, gdzie również będą gospodarzami.
Media
Tomasz Jacyków: Bardzo modny tego lata jest nurt bieliźniany. Hitem są spodenki udające męskie bokserki
![](/files/1922771799/jacykow-moda-foto,w_133,_small.jpg)
Zdaniem Tomasza Jacykowa w letnich stylizacjach możemy sobie pozwolić na więcej, ale trzeba pamiętać, że szorty, koszulki bez ramiączek, mocno wycięte topy i zwiewne spódniczki zamiast podkreślać atuty sylwetki, mogą tylko uwypuklić jej mankamenty i niedoskonałości. W konsekwencji źle dobrane wakacyjne zestawienia zamiast zachwycać, budzą niesmak. Poza tym coś, co idealnie pasuje na plażę, niekoniecznie musi dobrze wyglądać na ulicy. Stylista z uwagą śledzi bieżące trendy i jak przyznaje, bardzo podoba mu się chociażby eksponowanie bielizny i czynienie jej ważnym elementem codziennych stylizacji.
Prawo
Ostatni moment na przyjęcie standardów ochrony małoletnich w placówkach pracujących z dziećmi. Przepisy mają pomóc walczyć ze zjawiskiem przemocy wobec najmłodszych
![](/files/1922771799/sotomska-som-foto,w_133,r_png,_small.png)
15 sierpnia mija termin wprowadzenia standardów ochrony małoletnich (SOM) we wszystkich instytucjach pracujących z dziećmi. Poza oczywistymi placówkami, takimi jak szkoły, przedszkola czy kluby sportowe, obowiązek ten dotyczy także np. hoteli czy szpitali. Wdrożenie przez te instytucje odpowiednich procedur zapobiegawczych i interwencyjnych ma doprowadzić docelowo do zmniejszenia skali przemocy i nadużyć wobec najmłodszych. – Standardy ochrony małoletnich przez to, że są obowiązkowe i dotyczą tak wielu organizacji i instytucji, będą prawdziwą zmianą społeczną, o ile świadomie podejdziemy do ich przygotowania i wdrażania – podkreśla Agata Sotomska z Fundacji Dajemy Dzieciom Siłę.