Komunikaty PR

Kuchnia sezonowa – sprawdź, jakie dania warto przygotować w sierpniu

2024-08-20  |  01:00
Biuro prasowe

Dlaczego warto jeść sezonowo?

To, co jemy, ma istotny wpływ na nasz nastrój oraz samopoczucie. Potrawy bogate 
w witaminy i minerały to podstawa zrównoważonej diety. Wykorzystanie dojrzałych, świeżych warzyw daje nam gwarancję najlepszej jakości potrawy, ponieważ charakteryzują się one większą ilością składników odżywczych, niż te dostępne poza sezonem, na przykład w postaci mrożonek. Nie wolno również zapominać, że świeży produkt jest smaczniejszy, a przecież w gotowaniu na tym najbardziej nam zależy. Aby podkreślić smak dania, warto pamiętać również o odpowiednich przyprawach. VEGETA uniwersalna to mieszanka przypraw i suszonych warzyw, która sprawdzi się do mięsa, warzyw, zup, pieczeni czy też prostych dań. Oryginalne połączenie i starannie dobrane proporcje przypraw sprawiają, że zastosowania VEGETA są zatem nieograniczone.

Różnorodność warzyw w sierpniu

Duża dostępność warzyw sezonowych latem pozwala nam cieszyć się bogactwem smaków 
i różnorodnością na talerzu. Szczególnie w sierpniu mamy możliwość tworzenia kolorowych, obfitujących w wartości odżywcze jadłospisów i odkrywania nowych połączeń składników każdego dnia. Jest w czym wybierać. Soczyste i pełne smaku pomidory sprawdzą się do sałatek i sosów. Wszechstronny składnik wielu dań, czyli cukinię, można dusić, używać do zup lub grillować. Podobnie jak soczystą kukurydzę oraz bakłażana, które także stanowią doskonały dodatek do sałatek. Świeża marchew oraz chrupiąca fasolka szparagowa to świetne uzupełnienie dań obiadowych. Aby nadać niepowtarzalnego smaku i wydobyć ze świeżych składników to, co najlepsze, warto dodać do potraw mieszanki przypraw takie jak VEGETA Natur do warzyw z grilla, która pasuje do wszystkich rodzajów warzyw oraz VEGETA Natur do sałatek i dipów. Ta kompozycja przypraw i ziół pomoże uzyskać aromatyczny i naturalny smak. 

Leczo z cukinią

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka smalcu lub oleju
  • 300 g dobrej kiełbasy (np. wiejskiej, suszonej)
  • 3 papryki (czerwona, żółta i zielona lub wszystkie czerwone)
  • 3 cukinie (ok. 1 kg)
  • ok. 700 g passaty pomidorowej PODRAVKA z butelki
  • VEGETA Uniwersalna (1 łyżeczka)

W garnku podgrzej olej i dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę. Kiełbasę obierz i pokrój na plasterki, dodaj do cebuli i dalej smaż na umiarkowanym ogniu, co chwilę mieszając przez około 5 minut. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę lub starty ząbek czosnku. Do całości dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i co chwilę mieszając, smaż na nieco większym ogniu przez około 5 minut. Dodaj łyżeczkę VEGETA Uniwersalna do potrawy oraz pokrojoną w kostkę cukinię. Mieszając, podsmaż wszystko przez kolejne 5 minut. Na koniec wlej passatę pomidorową PODRAVKA i wymieszaj. Gotuj pod przykrywką jeszcze przez około 5 minut. 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Dziecko

Edukacja

W ubiegłym roku spadła liczba samobójstw. Dalsza reforma psychiatrii powinna pomóc utrzymać tę tendencję

W 2024 roku po raz pierwszy od kilku lat liczba samobójstw w Polsce spadła, jednak skala problemu wciąż jest poważna. Polska jest w trakcie reformy psychiatrii, w ramach której największy nacisk w kształtowaniu opieki ma być położony na wsparcie środowiskowe. Eksperci zwracają jednak uwagę również na potrzebę utrzymania działań oddolnych i podniesienia społecznej wiedzy na temat prewencji suicydalnej. Bardzo istotne w tym kontekście jest odpowiednie kształtowanie dyskursu medialnego, a także edukowanie na temat tego, jakie zasady są kluczowe w pierwszej pomocy emocjonalnej.

Psychologia

Otyłość nie wynika z braku samodyscypliny czy lenistwa. Ta poważna choroba niesie ze sobą 200 różnych powikłań

– Walka z otyłością wymaga nie tylko wprowadzenia zmian w stylu życia i sposobie odżywiania, ale przede wszystkim zrozumienia, że jest to choroba zarówno o podłożu fizycznym, jak i psychicznym – podkreśla psycholog Adrianna Sobol. Niestety często to schorzenie jest postrzegane jako wynik braku dyscypliny, nieprawidłowej diety lub lenistwa, co jest błędnym i krzywdzącym stereotypem. W rzeczywistości otyłość jest bowiem poważną chorobą, która niesie ze sobą wiele powikłań zdrowotnych i wymaga kompleksowego podejścia. Kluczowymi elementami, które mogą się przyczynić do skuteczniejszego leczenia i poprawy jakości funkcjonowania pacjentów, jest wsparcie emocjonalne oraz zwiększenie dostępności do specjalistów.