Komunikaty PR

Kuchnia sezonowa – sprawdź, jakie dania warto przygotować w sierpniu

2024-08-20  |  01:00
Biuro prasowe

Dlaczego warto jeść sezonowo?

To, co jemy, ma istotny wpływ na nasz nastrój oraz samopoczucie. Potrawy bogate 
w witaminy i minerały to podstawa zrównoważonej diety. Wykorzystanie dojrzałych, świeżych warzyw daje nam gwarancję najlepszej jakości potrawy, ponieważ charakteryzują się one większą ilością składników odżywczych, niż te dostępne poza sezonem, na przykład w postaci mrożonek. Nie wolno również zapominać, że świeży produkt jest smaczniejszy, a przecież w gotowaniu na tym najbardziej nam zależy. Aby podkreślić smak dania, warto pamiętać również o odpowiednich przyprawach. VEGETA uniwersalna to mieszanka przypraw i suszonych warzyw, która sprawdzi się do mięsa, warzyw, zup, pieczeni czy też prostych dań. Oryginalne połączenie i starannie dobrane proporcje przypraw sprawiają, że zastosowania VEGETA są zatem nieograniczone.

Różnorodność warzyw w sierpniu

Duża dostępność warzyw sezonowych latem pozwala nam cieszyć się bogactwem smaków 
i różnorodnością na talerzu. Szczególnie w sierpniu mamy możliwość tworzenia kolorowych, obfitujących w wartości odżywcze jadłospisów i odkrywania nowych połączeń składników każdego dnia. Jest w czym wybierać. Soczyste i pełne smaku pomidory sprawdzą się do sałatek i sosów. Wszechstronny składnik wielu dań, czyli cukinię, można dusić, używać do zup lub grillować. Podobnie jak soczystą kukurydzę oraz bakłażana, które także stanowią doskonały dodatek do sałatek. Świeża marchew oraz chrupiąca fasolka szparagowa to świetne uzupełnienie dań obiadowych. Aby nadać niepowtarzalnego smaku i wydobyć ze świeżych składników to, co najlepsze, warto dodać do potraw mieszanki przypraw takie jak VEGETA Natur do warzyw z grilla, która pasuje do wszystkich rodzajów warzyw oraz VEGETA Natur do sałatek i dipów. Ta kompozycja przypraw i ziół pomoże uzyskać aromatyczny i naturalny smak. 

Leczo z cukinią

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka smalcu lub oleju
  • 300 g dobrej kiełbasy (np. wiejskiej, suszonej)
  • 3 papryki (czerwona, żółta i zielona lub wszystkie czerwone)
  • 3 cukinie (ok. 1 kg)
  • ok. 700 g passaty pomidorowej PODRAVKA z butelki
  • VEGETA Uniwersalna (1 łyżeczka)

W garnku podgrzej olej i dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę. Kiełbasę obierz i pokrój na plasterki, dodaj do cebuli i dalej smaż na umiarkowanym ogniu, co chwilę mieszając przez około 5 minut. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę lub starty ząbek czosnku. Do całości dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i co chwilę mieszając, smaż na nieco większym ogniu przez około 5 minut. Dodaj łyżeczkę VEGETA Uniwersalna do potrawy oraz pokrojoną w kostkę cukinię. Mieszając, podsmaż wszystko przez kolejne 5 minut. Na koniec wlej passatę pomidorową PODRAVKA i wymieszaj. Gotuj pod przykrywką jeszcze przez około 5 minut. 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Dlaczego warto sięgnąć po sterole roślinne? Biuro prasowe
2024-08-22 | 17:00

Dlaczego warto sięgnąć po sterole roślinne?

Cholesterolem potocznie nazywa się związek lipidowy występujący w osoczu krwi, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak jego nadmiar, a szczególnie
Żywienie Polacy pokochali amerykańską wołowinę: Nowy fenomen na kulinarnej scenie.
2024-08-22 | 01:00

Polacy pokochali amerykańską wołowinę: Nowy fenomen na kulinarnej scenie.

Polacy pokochali amerykańską wołowinę: Nowy fenomen na kulinarnej scenie. Polacy, znani z zamiłowania do wysokiej jakości produktów, z entuzjazmem przyjęli amerykańską
Żywienie FINE DINING, A EKOLOGIA I LOKALNOŚĆ
2024-08-22 | 01:00

FINE DINING, A EKOLOGIA I LOKALNOŚĆ

Fine Dining często kojarzy się nam z wyszukanymi i drogimi składnikami, produktami, których nie umielibyśmy użyć w naszej kuchni, egzotycznymi i sprowadzanymi

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Maja Sablewska: Musieliśmy przeformatować mój program, bo zmienia się moda i społeczeństwo. Jest więcej tolerancji, a kobiety są bardziej odważne

Stylistka zaznacza, że w swoim programie nie działa pochopnie i na oślep, a wszystkie metamorfozy poprzedzone są szczerą rozmową z bohaterkami. Z obserwacji Mai Sablewskiej wynika, że kobiety są coraz bardziej odważne w kwestii wyglądu i ubioru, nie boją się eksperymentować, chętnie szukają inspiracji i już nie przejmują się tak bardzo krytyką innych osób.  W kolejnej formatu „10 lat młodsza w 10 dni z Sablewską” jego gospodyni musi więc dostosować się do zmieniających się warunków i sprostać wymaganiom uczestniczek.

Uroda

Paulina Sykut-Jeżyna: W czasie urlopu przez dwa tygodnie się nie malowałam. Bardzo lubię chodzić bez makijażu, ale moja praca go wymaga

Prezenterka nie ukrywa, że czasem lubi odpocząć od telewizyjnego looku i jeśli tylko może, to rezygnuje z perfekcyjnego makijażu, jaki jest koniecznością w pracy przed kamerami. W swoich mediach społecznościowych również nie unika zdjęć, na których pokazuje, jak wygląda bez filtrów i make-upu. Paulina Sykut-Jeżyna podkreśla, że bardziej niż na kosmetyki kolorowe stawia na pielęgnacyjne. Szczególnie dba o odpowiednie nawilżenie skóry, by zawsze była gładka i promienna.

Ochrona środowiska

Beton z alg czy szkło fotowoltaiczne. Ekologiczne innowacje zmieniają sektor budowlany

Sektor budynków i budownictwa jest największym emitentem gazów cieplarnianych, odpowiadając za 37 proc. globalnych emisji – wynika z danych ONZ. Tradycyjne materiały budowlane, takie jak beton czy cegły, są stopniowo udoskonalane, aby jak najlepiej odpowiadać na wyzwania środowiskowe. – Większość producentów, szczególnie tych dużych, skupia się na tym, aby obniżać koszty ekologiczne produkcji materiałów, tak żeby konsumenci otrzymywali produkt bardziej zrównoważony – ocenia Tomasz Bojęć, partner zarządzający w ThinkCo. Z drugiej strony na rynek wchodzą innowacje, które stosowane w większej skali będą stopniowo zazieleniać budownictwo.