Kuchnia zanurzona w bieli
Cała biała!
Biel może mieć odcień chłodniejszy i cieplejszy. Zupełnie też inny efekt dają szafki muśnięte błyszczącym lakierem, a inny matowe. Duży wpływ na odbiór tego koloru ma również najbliższe sąsiedztwo. Szczególnie w przypadku kuchni, która jest cała biała. Bo odbijają się w niej na przykład szara podłoga, wzmacniając jej wizualną sterylność, albo przeciwnie – drewniana, ocieplając jej odczuwanie. To, co z pewnością w białej kuchni wyzwala kreatywność to możliwość postawienia na detale. Przedmioty czy elementy wykończeniowe, których obecność chcemy uwypuklić. Zachęcić do zatrzymania na nich wzroku. Elementy dekoracyjne w kolorze miedzi lub innego metalu, albo drewniane czy kamienne, które dzięki bieli nabierają wyrazistości.
Biel, która łączy
Biel jest jednym z ulubionych kolorów minimalistów. Prowokuje do poszukiwania piękna w prostocie, czytelnych rozwiązaniach aranżacyjnych. Eleganckich, nie pozbawionych też charakteru. Kolor ten idealnie współgra zarówno z drewnem, jak i kamieniem, a dane połączenie albo wzmacnia poczucie świeżości, albo przeciwnie – delikatnie gasi czy przełamuje jej czystość i nieskazitelność. – Wprowadzone do kuchni lite drewno w postaci dużego półwyspu lub niewielkiego barku czy też fornir na części zabudowy, doskonale przełamuje neutralność bieli. Podobny efekt daje kamienny lub kompozytowy blat w jednolitym kolorze z lub z wyraźnym rysunkiem minerałów. Innym rodzajem połączenia jest wysoka biała zabudowa, na której tle wybija się kontrastowo wykończona w kolorze, drewnie lub kamieniu wyspa, której geometryczna forma wyraźnie zarysowuje się w przestrzeni – komentuje Justyna Zajc, współwłaścicielka firm ZAJC.
Czerń i biel
Wyrafinowany duet kolorów, który w dzisiejszych czasach tylko zyskuje na znaczeniu. Obecnie wracamy do źródeł. Zmiany, których jesteśmy świadkami w każdej sferze życia zachęcają, by powracać do definicji tego, co ma naprawdę wartość. Prostota, trwałość, jakość i uniwersalność raczej niż ekstrawagancja. Takie właśnie jest połączenie bieli i czerni, mające głębokie znaczenie filozoficzne. Dwa punkty graniczne, a pomiędzy nimi my. Dlatego ciekawy efekt daje rozwiązanie, w którym kontrastujemy jedną stronę kuchni bielą sprawiając, że rozświetla ona przestrzeń, a drugą powściągając czernią, dodającą przy tym przestrzeni tajemniczości i nieoczywistości. Jest w tym pewien dramatyzm, ale jednak w ramach minimalizmu, a nie przesadnej teatralności.
– Ponadczasowość, elegancja i doskonałe tło. Za to właśnie kochamy biel w kuchni. Ale też za jej właściwości odbijania naturalnego światła i rozświetlania przestrzeni, a takżę jej wizualny odbiór, który sprawia, że pomieszczenie wydaje się większe. I to, że biel opiera się trendom. Ona w kuchni zawsze wygląda dobrze– komentuje Justyna Zajc. www.zajc.pl
Proste metamorfozy z farbami do zadań specjalnych
Wyjątkowa ścieżka w ogrodzie. Sprawdź kreatywne pomysły i najnowsze trendy
Chłodziarka do wina – dlaczego warto z niej korzystać?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Muzyka
Wojciech „Łozo” Łozowski: Ruszam z moim solowym projektem, ale nie mam już potrzeby bycia gwiazdorem jak kiedyś. Nowe utwory tworzyłem w różnych stanach emocjonalnych
Wokalista ma sporo muzycznych planów na najbliższe miesiące, szykuje bowiem oryginalny projekt solowy. Już niebawem premierę będzie miał jego najnowszy utwór. Właśnie realizowany jest teledysk. Wojciech „Łozo” Łozowski cieszy się na ten nowy etap swojej kariery i choć teraz o wiele spraw będzie musiał zadbać sam, to jednak bez wahania stawia czoła nowym wyzwaniom i wierzy, że to jest właśnie jego czas. Na autorskiej płycie znajdą się piosenki, które tworzył przez kilka ostatnich lat.
Psychologia
Beata Pawlikowska: To wszystko, czego doświadczyłam w dżungli amazońskiej, wstrząsnęło mną i pokazało mi prawdę o sobie samej. To właśnie był początek zmian w moim życiu
Pisarka preferuje podróżowanie w pojedynkę. Lubi wyjeżdżać w trudne, niedostępne rejony świata, bo takie wyprawy są także podróżą w głąb siebie. Chociażby w dżungli amazońskiej przekonała się, że decyzje, jakie podejmujemy na różnych etapach naszego życia, wynikają właśnie z naszego postrzegania samych siebie i świata. A z kolei to postrzeganie zależy od podświadomych przekonań, które są naszym wewnętrznym programem wgranym w dzieciństwie. W swojej książce zatytułowanej „Kody podświadomości” podróżniczka tłumaczy, że jeśli ktoś podświadomie wierzy na przykład w to, że nie ma prawa do szczęścia i jest gorszy od innych, to jego życiowa droga będzie właśnie wiernym odbiciem tych przekonań.
Konsument
Coraz więcej Europejczyków ogranicza spożycie mięsa na rzecz produktów roślinnych. Większe wsparcie ze strony rządów i legislacji mogłoby zwiększyć ich popularność
Ponad połowa Europejczyków jedzących mięso aktywnie ogranicza jego roczne spożycie. Niemal 30 proc. co najmniej raz w tygodniu spożywa przynajmniej jedną roślinną alternatywę mięsa lub nabiału – wynika z badania ProVeg. Zmiana nawyków konsumenckich napędza branżę produktów roślinnych, ale wspomogłyby ją także zmiany systemowe, m.in. szersze dofinansowanie produkcji roślinnej kosztem mięsnej czy obniżenie podatku na żywność o niskim śladzie środowiskowym.