Komunikaty PR

Kuchnia zanurzona w bieli

2021-01-31  |  21:20
Biuro prasowe
Do pobrania ZAJC ( 0.76 MB )

Cała biała!

Biel może mieć odcień chłodniejszy i cieplejszy. Zupełnie też inny efekt dają szafki muśnięte błyszczącym lakierem, a inny matowe. Duży wpływ na odbiór tego koloru ma również najbliższe sąsiedztwo. Szczególnie w przypadku kuchni, która jest cała biała. Bo odbijają się w niej na przykład szara podłoga, wzmacniając jej wizualną sterylność, albo przeciwnie – drewniana, ocieplając jej odczuwanie. To, co z pewnością w białej kuchni wyzwala kreatywność to możliwość postawienia na detale. Przedmioty czy elementy wykończeniowe, których obecność chcemy uwypuklić. Zachęcić do zatrzymania na nich wzroku. Elementy dekoracyjne w kolorze miedzi lub innego metalu, albo drewniane czy kamienne, które dzięki bieli nabierają wyrazistości.

 

Biel, która łączy

Biel jest jednym z ulubionych kolorów minimalistów. Prowokuje do poszukiwania piękna w prostocie, czytelnych rozwiązaniach aranżacyjnych. Eleganckich, nie pozbawionych też charakteru. Kolor ten idealnie współgra zarówno z drewnem, jak i kamieniem, a dane połączenie albo wzmacnia poczucie świeżości, albo przeciwnie – delikatnie gasi czy przełamuje jej czystość i nieskazitelność.  – Wprowadzone do kuchni lite drewno w postaci dużego półwyspu lub niewielkiego barku czy też fornir na części zabudowy, doskonale przełamuje neutralność bieli. Podobny efekt daje kamienny lub kompozytowy blat w jednolitym kolorze z lub z wyraźnym rysunkiem minerałów. Innym rodzajem połączenia jest wysoka biała zabudowa, na której tle wybija się kontrastowo wykończona w kolorze, drewnie lub kamieniu wyspa, której geometryczna forma wyraźnie zarysowuje się w przestrzeni – komentuje Justyna Zajc, współwłaścicielka firm ZAJC. 

 

Czerń i biel

Wyrafinowany duet kolorów, który w dzisiejszych czasach tylko zyskuje na znaczeniu. Obecnie wracamy do źródeł. Zmiany, których jesteśmy świadkami w każdej sferze życia zachęcają, by powracać do definicji tego, co ma naprawdę wartość. Prostota, trwałość, jakość i uniwersalność raczej niż ekstrawagancja. Takie właśnie jest połączenie bieli i czerni, mające głębokie znaczenie filozoficzne. Dwa punkty graniczne, a pomiędzy nimi my. Dlatego ciekawy efekt daje rozwiązanie, w którym kontrastujemy jedną stronę kuchni bielą sprawiając, że rozświetla ona przestrzeń, a drugą powściągając czernią, dodającą przy tym przestrzeni tajemniczości i nieoczywistości. Jest w tym pewien dramatyzm, ale jednak w ramach minimalizmu, a nie przesadnej teatralności.

 

 Ponadczasowość, elegancja i doskonałe tło. Za to właśnie kochamy biel w kuchni. Ale też za jej właściwości odbijania naturalnego światła i rozświetlania przestrzeni, a takżę jej wizualny odbiór, który sprawia, że pomieszczenie wydaje się większe. I to, że biel opiera się trendom. Ona w kuchni zawsze wygląda dobrze– komentuje Justyna Zajc. www.zajc.pl

 

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce Biuro prasowe
2025-06-02 | 16:00

BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce

Wyobraź sobie, że urządzasz salon marzeń albo wreszcie wymieniasz kuchnię na nową, a wszystko to bez czekania na wypłatę czy wizyty w banku. Teraz to możliwe dzięki nowej metodzie
Dom Deweloperzy ukrywają ceny mieszkań. Z troski o klientów czy swoje portfele?
2025-05-13 | 06:00

Deweloperzy ukrywają ceny mieszkań. Z troski o klientów czy swoje portfele?

Rynek nieruchomości w Polsce rządzi się swoimi prawami. Klient nierzadko poznaje ceny lokali dopiero wtedy, gdy zapyta o nie sprzedawcę. Najlepiej osobiście, podczas spotkania
Dom Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?
2025-04-29 | 18:00

Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?

Rynek nieruchomości przeszedł w ostatnich latach dużą metamorfozę. Coraz więcej osób, zamiast mieszkania w centrum dużego miasta, wybiera życie na przedmieściach.

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Konsument

Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Gwiazdy

Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.