Komunikaty PR

Kulinarne trendy na rok 2023

2023-01-31  |  11:00
Biuro prasowe
Kontakt
Katarzyna Zawadzka
Good One PR

ul. Edwarda Jelinka 38
01-646 Warszawa
katarzyna.zawadzka|goodonepr.pl| |katarzyna.zawadzka|goodonepr.pl
796 996 240
www.goodonepr.pl/

Minione miesiące stały pod znakiem matchy, roślinnych alternatyw mięsa i dań w wersji air fry, na punkcie których oszalał cały świat. Wraz z podsumowaniem roku przychodzi również pora na przewidywania, co nas czeka w przyszłości — tanie gotowanie, eko nawyki, a może rezygnacja z większości sprzętów kuchennych? Które trendy i zwyczaje jedzeniowe będą królować w nowym roku?

Prostota, wszechstronność oraz pomysłowość, tak w skrócie opisać można gotowanie w 2023 roku. Szybkie i łatwe przyrządzanie potraw, a także maksymalne wykorzystanie produktów spożywczych będą królowały w kuchni w nowym roku. Gotowanie w duchu less waste i troska o środowisko na stałe zagościły w gastronomicznym świecie, a z roku na rok tylko umacniają swoją pozycję. Hacki na oszczędzanie pozostaną z nami na dłużej — ograniczanie zużycia prądu oraz wody będzie na czasie! Co jeszcze zaserwuje nam 2023 rok?

O kulinarnych trendach oraz prognozach mówi Tomasz Strzelczyk (ODDASZFARTUCHA), twórca kanału YouTube, autor książek kulinarnych oraz ekspert marki Instant Pot, produkującej m.in. multicookery z opcją air fry oraz frytkownice beztłuszczowe.

Świadome wybory

W następnym roku jeszcze większą uwagę będziemy przywiązywać do jakości i pochodzenia produktów. Możemy się spodziewać prawdziwego renesansu targowisk i bazarów, od których oczekuje się, że produkt będzie świeży, lokalny i pozbawiony plastikowego opakowania. Na talerzach królować będą sezonowe warzywa i owoce, idealnie wpisujące się w budżetowe gotowanie — są tańsze, smaczniejsze i bardziej odżywcze. Można wykorzystać je na wiele sposobów: świetnie sprawdzą się do stosunkowo tanich propozycji jednogarnkowych, które pozwalają na maksymalne wykorzystanie produktów i niemarnowanie żywności. Uniwersalny i pożywny składnik na topie? Rośliny strączkowe! Soczewica, groch oraz ciecierzyca szturmem wdarły się do wielu kuchni. To niedroga i zdrowa alternatywa dla białka pochodzenia zwierzęcego, którego produkcja znacząco obciąża środowisko. Jak zaznaczają eksperci, w obliczu zachodzących zmian klimatycznych, świadomość wpływu jedzenia nie tylko na nasze zdrowie, ale również na naturę będzie szczególnie pożądana[1].

Prościej i szybciej

W trakcie pandemii gotowanie w domu było koniecznością, dzięki której wiele osób przekonało się do samodzielnego przyrządzania dań i ograniczyło kupowanie jedzenia na mieście. Ten nawyk pozostał z nami do dziś i wygląda na to, że nigdzie się nie wybiera. Jednak szybkie tempo życia i natłok obowiązków skutecznie zniechęcają do długiego spędzania czasu w kuchni. Z pomocą przychodzą rozwiązania pozwalające na szybsze i łatwiejsze gotowanie, które będą cieszyć się ogromną popularnością w nadchodzącym roku. Po pierwsze, planowanie jadłospisu i zakupów spożywczych — zawsze będziesz mieć pod ręką produkty potrzebne do wykonania posiłku. To także sposób na oszczędzanie — impulsywne zakupy powodują, że kupujemy więcej i w efekcie wyrzucamy nietkniętą żywność, a wraz z nią pieniądze. W bardziej efektywnym przyrządzaniu dań nieocenioną pomocą są liczne udogodnienia technologiczne — multicookery czy roboty kuchenne. W 2022 roku prym wiodły dania z frytkownic beztłuszczowych, których popularność stale rośnie. Czym podbiły serca klientów na całym świecie? Sekret tkwi w ich uniwersalności — oprócz „smażenia” gorącym powietrzem, często posiadają też dodatkowe funkcje jak pieczenie, podgrzewanie czy grillowanie. Tak jak intuicyjne multicookery z opcją szybkowaru, znacząco skracają czas obróbki termicznej oraz pozwalają przygotować pyszne i pełnowartościowe dania — i to przy minimalnym wysiłku.

Smaki dzieciństwa

Jedzenie przestało być wyłącznie pożywieniem, ale stało się źródłem przyjemności, radości czy komfortu. W 2023 roku coraz więcej osób będzie się skłaniać ku nostalgii i bliskim sercu osobom. Na talerzach ponownie zagoszczą dania przypominające beztroskie chwile dzieciństwa. Klasyki jak m.in.: lane kluski, chleb w jajku czy zupa szczawiowa odrodzą się na nowo — nieraz w wersji z nowoczesnym twistem. Comfort food z dziecięcych lat nie może się obyć bez odpowiedniej prezentacji. Razem z zapomnianymi smakami do łask powrócą naczynia w stylu retro. Subtelne kwiaty i ręcznie malowane wzory już teraz królują na zdjęciach w mediach społecznościowych i są pożądanym dodatkiem vintage. Wzrośnie także rola wspólnego gotowania i biesiadowania w gronie najbliższych. Jedzenie ma pielęgnować relacje i budować między nami więzi, poprawiając nastrój oraz dając poczucie komfortu i przynależności do wspólnoty. W nadchodzącym roku głośno wybrzmi stwierdzenie, że jedzenie łączy ludzi!

Stawianie na oszczędzanie

Rosnące ceny prądu spowodowały, że ograniczanie zużycia energii elektrycznej jest już nie tylko trendem, ale i koniecznością. To właśnie w kuchni znajduje się najwięcej prądożernych sprzętów, jak piekarnik czy kuchenka. Jak zatem oszczędzać na rachunkach? Przewiduje się, że w 2023 roku w wielu domostwach zwiększy się wykorzystanie drobnego AGD — mikrofalówek, szybkowarów i opiekaczy, chętniej wykorzystywanych niż tradycyjny piekarnik[2]. Na topie będzie intuicyjność, wytrzymałość i funkcjonalność urządzeń. Na uwagę zasługują te posiadające wiele rozwiązań w jednym sprzęcie, jak multicookery, które z powodzeniem mogą zastąpić piekarnik, ale i grilla. Co więcej, dzięki prawie natychmiastowemu nagrzewaniu się i lepszemu obiegowi powietrza wewnątrz, skracają czas przygotowania potraw do minimum, redukując zużycie prądu. Zarówno air fryery, jak i multicookery łączące w sobie wiele funkcji — pieczenie, smażenie czy gotowanie pod ciśnieniem — mogą stanowić nawet jedyny sprzęt gotujący w kuchni. Jeśli nie posiadasz takiego urządzenia, staraj się pamiętać podczas gotowania o kilku prostych zasadach. Przygotowując dania na kuchence, przykryj je pokrywką, aby uniknąć “uciekania” ciepła. Nie uchylaj także bez potrzeby drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia, a gdy postanowisz z niego skorzystać, upiecz w nim kilka produktów — ziemniaki, mięso i warzywa, wykorzystując nagrzany sprzęt do maksimum.

Kulinarnie 2023 rok będzie stał pod znakiem racjonalnego zużywania prądu i ekonomicznego gotowania. Pozwoli to podreperować domowy budżet i ograniczyć marnowanie żywności. Na talerzach zagoszczą lokalne warzywa i owoce dopasowane do panującej pory roku, a wspaniałe chwile z bliskimi zapewni nam wspólne ucztowanie.

 


[1] Specialty Food Association’s (SFA) Trendspotter Panel

[2] Mintel’s 2023 Global Food and Drink Trends

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Słodkie święta z Haribo Biuro prasowe
2024-03-28 | 17:15

Słodkie święta z Haribo

W czasie Wielkanocy na stołach i w koszyczkach królują kolorowe jajka, kurczaczki i zajączki. Znajdziemy je także w limitowanych produktach HARIBO. Opakowanie HARIBO Happy Easter
Żywienie Świąteczne wariacje na temat kiełbasy
2024-03-28 | 17:00

Świąteczne wariacje na temat kiełbasy

Kiełbasa to wędlina tradycyjnie obecna na polskim, wielkanocnym stole. Pojawia się tam w różnej formie – pieczonej, gotowanej czy surowej, w plasterkach lub kawałkach. My
Żywienie Wielkanocna terrine z jajem
2024-03-28 | 16:30

Wielkanocna terrine z jajem

Terrina to pierwotnie gliniany garnek z pionowymi bokami i szczelnie przylegającą pokrywką przeznaczony do gotowania lub pieczenia. Co ciekawe dzisiaj nazwy tej używa się przede wszystkim na

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Partner Serwisu Zdrowie

Viatris

Gwiazdy

Gwiazdy

Marcin Bosak: Mam to szczęście, że nie dostaję nietrafionych prezentów. Sam bardzo lubię je dawać

Aktor zaznacza, że lubi wręczać prezenty i obserwować reakcję osób, którym je wręcza. Raczej nie zdarzyło mu się w tej kwestii nieprzyjemnie kogoś zaskoczyć. On sam również nie dostał czegoś, co szybko wylądowało w koszu.

Gwiazdy

Enej: Wielkanoc musi być w rodzinnym gronie. Nie jesteśmy fanami wyjazdów do hoteli, żeby spędzać święta z obcymi ludźmi

Muzycy zespołu Enej przyznają, że lubią i celebrują święta, dlatego cieszą się na nadchodzącą Wielkanoc. Zamierzają wtedy zwolnić tempo, odłożyć na bok pracę i poświęcić czas rodzinie. Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha zdradzają, że ich popisowym, a jednocześnie ulubionym świątecznym przysmakiem jest sałatka jarzynowa. Sami też z przyjemnością ją przygotowują.