Komunikaty PR

Lekkie dania. Jak je przygotować?

2020-01-27  |  15:00
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

Karnawał to czas kulinarnych pokus, a także realizacji noworocznych postanowień. Lekka dieta, lekkie dania – nic trudnego i nic smaczniejszego, jeśli do procesu przyrządzania zaprosimy Majonez Kielecki lekki. Obniżona zawartość cukru o 38% i tłuszczu o 31 % zapewni delikatność przygotowywanym potrawom.

Umiejętność przyrządzania takich dań to nowy wyznacznik kulinarnego talentu! Czasy siedzenia za stołem w bezruchu i hołdowania tłuszczom w najcięższej postaci dawno już za nami. Dziś świętujemy inaczej – lubimy sięgać do przepisów kuchni świata, a także adaptować dobrze znane, domowe receptury do wersji fit.  Lekka sałatka jarzynowa, jajka faszerowane zieleniną oraz sosy na bazie odtłuszczonego majonezu i chudego jogurtu – z dodatkiem mięty, kolendry i buraka.

Majonez Kielecki lekki sekretem wielu sosów

Sekretem wielu lekkich dań jest nie lista podstawowych składników, lecz sposób ich doprawiania, który zaważy w kwestii kaloryczności dania. Prostymi przykładami są sałatka z gotowanych lub grilowanych jarzyn, mizeria – czyli surówka z bardzo dietetycznego ogórka albo grecki sos tzatziki w wersji light. Pomysły te wymagają niewielkiej interwencji w przepis – zastąpienie wybranych składników i śmietany ich dietetycznymi ekwiwalentami, takimi jak jogurt 0% oraz Majonez Kielecki lekki.

Podobnie pierś z kurczaka albo ryba na parze lub z piecyka – chrupiące zdrowie! Oraz pokusa podania ich z jakimś sosem... O lekkości dania zadecyduje wybór odpowiedniego składnika. Kremowe nie musi być ciężkie! Nie musi też być białe. Jasne mięso pięknie prezentuje się w duecie z kolorowym sosem. Do wspomnianych wcześniej majonezu oraz jogurtu wystarczy dodać zblendowaną pietruszkę, kolendrę, kurkumę albo sok z buraka. Dzięki nim danie nabierze soczystych, smakowitych barw.

Lekka majonezowa pierzynka

Warto też odczarować mit, że śledzie albo mięso muszą być ciężkie. Jeśli tylko odpowiednio je wymoczymy i doprawimy, a następnie podamy w towarzystwie odpowiedniego sosu, który posłuży nam za dekorację. Dzięki takiemu podejściu potrawa dotąd kojarzona jako trudna dla wątroby czy żołądka będzie miała szansę pokazać inne, zdrowsze oblicze.

Kremowy sos z powodzeniem otuli kwaśniejsze i ostrzejsze składniki potraw: pokrojone w kostkę jabłka, chrupiącą rzepę, kolorową paprykę, kiszone oraz konserwowe ogórki a także zieleninę w każdej postaci: liście sałaty, rukoli, roszponki i pietruszki; łodyżki selera naciowego oraz tarte do jednej miseczki wiórki selera, marchwi i chrzanu. I będzie pysznie!

Lekka dieta to nie problem!

Majonez Kielecki lekki pomaga połączyć dietę z kosztowaniem swoich ulubionych potraw. Jego delikatny, aczkolwiek wyrazisty smak podkreśli odświętny charakter dań takich jak m.in. świeże sałatki, warzywa na parze czy drobiowe oraz rybne burgery. Sprawdzi się on jako składnik dipu, a także w formie sosu czy dekoracji. Dzięki niemu przygotowanie lekkich dań zajmuje tyle samo czasu, co podążanie za tradycyjnym przepisem. Z tą różnicą, że kulinarny efekt będzie lżejszy. Smacznych przygotowań!  

Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego lekkiego – 6,15 zł brutto /310 g

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Best Brands PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE] Biuro prasowe
2024-12-23 | 12:00

Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]

Aż 83% Polaków wyrzuca jedzenie świąteczne między 23 a 30 grudnia. To przekłada się na 61,7 tys. ton, czyli aż 1,6 kg na osobę. Choć najczęściej wyrzucaną kategorią
Żywienie Świąteczne smaki Syberii. Jak kulinaria łączyły różne kultury.
2024-12-23 | 11:00

Świąteczne smaki Syberii. Jak kulinaria łączyły różne kultury.

Syberia – surowa kraina o ekstremalnym klimacie, gdzie zima zdaje się trwać wieczność, była domem dla ludzi z różnych zakątków świata. Wiele z tych osób
Żywienie Daj słoikowi drugie życie. Trwa kolejna edycja konkursu konsumenckiego WINIARY
2024-12-23 | 10:30

Daj słoikowi drugie życie. Trwa kolejna edycja konkursu konsumenckiego WINIARY

Przed Świętami, przygotowując ulubione dania na rodzinną kolację, spędzamy znacznie więcej czasu w kuchni. W tym okresie, szczególnie warto pamiętać o podejściu zero waste. W

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Finanse

Zbiórki internetowe przestały się już kojarzyć wyłącznie z finansowaniem leczenia. Ludzie zbierają także na podstawowe potrzeby i realizację marzeń

Połowa Polaków wspiera zbiórki charytatywne online – wynika z raportu przygotowanego przez SW Research dla Allegro. Najczęściej przekazujemy datki na pomoc humanitarną związaną z kataklizmami, wsparcie chorych, pomoc dzieciom czy zwierzętom. Jeszcze do niedawna zbiórki internetowe kojarzyły się głównie z finansowaniem terapii czy rehabilitacji dla ciężko chorych, ale coraz częściej ludzie zbierają na podstawowe potrzeby, takie jak żywność czy opał na zimę, ale również na realizację marzeń.