Lekkie dania. Jak je przygotować?

Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Karnawał to czas kulinarnych pokus, a także realizacji noworocznych postanowień. Lekka dieta, lekkie dania – nic trudnego i nic smaczniejszego, jeśli do procesu przyrządzania zaprosimy Majonez Kielecki lekki. Obniżona zawartość cukru o 38% i tłuszczu o 31 % zapewni delikatność przygotowywanym potrawom.
Umiejętność przyrządzania takich dań to nowy wyznacznik kulinarnego talentu! Czasy siedzenia za stołem w bezruchu i hołdowania tłuszczom w najcięższej postaci dawno już za nami. Dziś świętujemy inaczej – lubimy sięgać do przepisów kuchni świata, a także adaptować dobrze znane, domowe receptury do wersji fit. Lekka sałatka jarzynowa, jajka faszerowane zieleniną oraz sosy na bazie odtłuszczonego majonezu i chudego jogurtu – z dodatkiem mięty, kolendry i buraka.
Majonez Kielecki lekki sekretem wielu sosów
Sekretem wielu lekkich dań jest nie lista podstawowych składników, lecz sposób ich doprawiania, który zaważy w kwestii kaloryczności dania. Prostymi przykładami są sałatka z gotowanych lub grilowanych jarzyn, mizeria – czyli surówka z bardzo dietetycznego ogórka albo grecki sos tzatziki w wersji light. Pomysły te wymagają niewielkiej interwencji w przepis – zastąpienie wybranych składników i śmietany ich dietetycznymi ekwiwalentami, takimi jak jogurt 0% oraz Majonez Kielecki lekki.
Podobnie pierś z kurczaka albo ryba na parze lub z piecyka – chrupiące zdrowie! Oraz pokusa podania ich z jakimś sosem... O lekkości dania zadecyduje wybór odpowiedniego składnika. Kremowe nie musi być ciężkie! Nie musi też być białe. Jasne mięso pięknie prezentuje się w duecie z kolorowym sosem. Do wspomnianych wcześniej majonezu oraz jogurtu wystarczy dodać zblendowaną pietruszkę, kolendrę, kurkumę albo sok z buraka. Dzięki nim danie nabierze soczystych, smakowitych barw.
Lekka majonezowa pierzynka
Warto też odczarować mit, że śledzie albo mięso muszą być ciężkie. Jeśli tylko odpowiednio je wymoczymy i doprawimy, a następnie podamy w towarzystwie odpowiedniego sosu, który posłuży nam za dekorację. Dzięki takiemu podejściu potrawa dotąd kojarzona jako trudna dla wątroby czy żołądka będzie miała szansę pokazać inne, zdrowsze oblicze.
Kremowy sos z powodzeniem otuli kwaśniejsze i ostrzejsze składniki potraw: pokrojone w kostkę jabłka, chrupiącą rzepę, kolorową paprykę, kiszone oraz konserwowe ogórki a także zieleninę w każdej postaci: liście sałaty, rukoli, roszponki i pietruszki; łodyżki selera naciowego oraz tarte do jednej miseczki wiórki selera, marchwi i chrzanu. I będzie pysznie!
Lekka dieta to nie problem!
Majonez Kielecki lekki pomaga połączyć dietę z kosztowaniem swoich ulubionych potraw. Jego delikatny, aczkolwiek wyrazisty smak podkreśli odświętny charakter dań takich jak m.in. świeże sałatki, warzywa na parze czy drobiowe oraz rybne burgery. Sprawdzi się on jako składnik dipu, a także w formie sosu czy dekoracji. Dzięki niemu przygotowanie lekkich dań zajmuje tyle samo czasu, co podążanie za tradycyjnym przepisem. Z tą różnicą, że kulinarny efekt będzie lżejszy. Smacznych przygotowań!
Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego lekkiego – 6,15 zł brutto /310 g

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tylko 7% Polaków wie, co oznacza pierwotna czystość wody
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Klaudia Zioberczyk: Święta wiążą się z tym, że się kupuje masę ubrań i jedzenia. Ja w tym roku postawię na minimalizm
Modelka przyznaje, że po udziale w 13. edycji popularnego programu „Top Model” sporo się dzieje w jej życiu zawodowym. Kariera nabrała tempa, pojawiają się nowe propozycje współpracy, a jej nazwisko wciąż zyskuje na wartości w świecie modelingu. Klaudia Zioberczyk zaznacza więc, że ta wiosna będzie niezwykle pracowita. Cieszy się też na nadchodzące święta, ale zachęca wszystkich do zachowania umiaru podczas zakupów spożywczych.
Handel
Spada udział chowu klatkowego w hodowli drobiu. Wciąż jednak 67 proc. kur trzymanych jest w klatkach

Zmiany nie są błyskawiczne, jednak spadkowy trend udziału chowu klatkowego kur jest wyraźnie widoczny – wynika z siódmej edycji raportu Stowarzyszenia „Otwarte Klatki”. Według najnowszego raportu już prawie 1/3 kur w naszym kraju utrzymywana jest w systemach innych niż chów klatkowy. Dziesięć lat temu było to zaledwie 13 proc. Obecnie już ponad 170 firm zadeklarowało wycofania jaj z chowu klatkowego. Prawie połowa już teraz wywiązała się z tej obietnicy.
Zdrowie
Julia Kamińska: Nie boję się krwi, ale raz podczas takiej procedury zdarzyło mi się zemdleć

Aktorka nie boi się strzykawek ani zastrzyków. Wizyta w punkcie pobrań krwi czy w laboratorium również nie jest dla niej traumatycznym przeżyciem. Julia Kamińska zaznacza natomiast, że choć samo pobranie krwi powoduje u niej jedynie niewielki dyskomfort, to raz podczas takiej procedury zemdlała.