Komunikaty PR

Lekkie dania. Jak je przygotować?

2020-01-27  |  15:00
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

Karnawał to czas kulinarnych pokus, a także realizacji noworocznych postanowień. Lekka dieta, lekkie dania – nic trudnego i nic smaczniejszego, jeśli do procesu przyrządzania zaprosimy Majonez Kielecki lekki. Obniżona zawartość cukru o 38% i tłuszczu o 31 % zapewni delikatność przygotowywanym potrawom.

Umiejętność przyrządzania takich dań to nowy wyznacznik kulinarnego talentu! Czasy siedzenia za stołem w bezruchu i hołdowania tłuszczom w najcięższej postaci dawno już za nami. Dziś świętujemy inaczej – lubimy sięgać do przepisów kuchni świata, a także adaptować dobrze znane, domowe receptury do wersji fit.  Lekka sałatka jarzynowa, jajka faszerowane zieleniną oraz sosy na bazie odtłuszczonego majonezu i chudego jogurtu – z dodatkiem mięty, kolendry i buraka.

Majonez Kielecki lekki sekretem wielu sosów

Sekretem wielu lekkich dań jest nie lista podstawowych składników, lecz sposób ich doprawiania, który zaważy w kwestii kaloryczności dania. Prostymi przykładami są sałatka z gotowanych lub grilowanych jarzyn, mizeria – czyli surówka z bardzo dietetycznego ogórka albo grecki sos tzatziki w wersji light. Pomysły te wymagają niewielkiej interwencji w przepis – zastąpienie wybranych składników i śmietany ich dietetycznymi ekwiwalentami, takimi jak jogurt 0% oraz Majonez Kielecki lekki.

Podobnie pierś z kurczaka albo ryba na parze lub z piecyka – chrupiące zdrowie! Oraz pokusa podania ich z jakimś sosem... O lekkości dania zadecyduje wybór odpowiedniego składnika. Kremowe nie musi być ciężkie! Nie musi też być białe. Jasne mięso pięknie prezentuje się w duecie z kolorowym sosem. Do wspomnianych wcześniej majonezu oraz jogurtu wystarczy dodać zblendowaną pietruszkę, kolendrę, kurkumę albo sok z buraka. Dzięki nim danie nabierze soczystych, smakowitych barw.

Lekka majonezowa pierzynka

Warto też odczarować mit, że śledzie albo mięso muszą być ciężkie. Jeśli tylko odpowiednio je wymoczymy i doprawimy, a następnie podamy w towarzystwie odpowiedniego sosu, który posłuży nam za dekorację. Dzięki takiemu podejściu potrawa dotąd kojarzona jako trudna dla wątroby czy żołądka będzie miała szansę pokazać inne, zdrowsze oblicze.

Kremowy sos z powodzeniem otuli kwaśniejsze i ostrzejsze składniki potraw: pokrojone w kostkę jabłka, chrupiącą rzepę, kolorową paprykę, kiszone oraz konserwowe ogórki a także zieleninę w każdej postaci: liście sałaty, rukoli, roszponki i pietruszki; łodyżki selera naciowego oraz tarte do jednej miseczki wiórki selera, marchwi i chrzanu. I będzie pysznie!

Lekka dieta to nie problem!

Majonez Kielecki lekki pomaga połączyć dietę z kosztowaniem swoich ulubionych potraw. Jego delikatny, aczkolwiek wyrazisty smak podkreśli odświętny charakter dań takich jak m.in. świeże sałatki, warzywa na parze czy drobiowe oraz rybne burgery. Sprawdzi się on jako składnik dipu, a także w formie sosu czy dekoracji. Dzięki niemu przygotowanie lekkich dań zajmuje tyle samo czasu, co podążanie za tradycyjnym przepisem. Z tą różnicą, że kulinarny efekt będzie lżejszy. Smacznych przygotowań!  

Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego lekkiego – 6,15 zł brutto /310 g

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Best Brands PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.

Ochrona środowiska

Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.

Moda

Piotr Zelt: Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami. Mam sporo ubrań, które mają po 20 lat, i cały czas je noszę

Aktor zaznacza, że jego garderoba jest skromna, ale zawiera dobre jakościowo ubrania, które choć były kupione nawet dwie dekady temu, wciąż wyglądają jak nowe. Jego zdaniem nie warto ulegać sezonowym trendom i gromadzić w szafie wielu rzeczy, które modne są zaledwie kilka miesięcy. Zamiast tego lepiej zainwestować w ponadczasowe kurtki, marynarki czy buty z dobrych materiałów i dbać o nie tak, by posłużyły jak najdłużej.