Letnia akcja marki Alpro, czyli aktywności outdoorowe i w social mediach
Tegoroczne lato należy do Alpro. Marka z portfolio Danone zaplanowała szereg angażujących konsumentów aktywności w myśl prowadzonej równolegle kampanii influencer marketingowej „Roślinne nie gryzie!”. Na odbiorców czekają aktywacje stacjonarne, jak i akcje w mediach społecznościowych. Celem realizowanych przedsięwzięć jest zachęcenie konsumentów do otworzenia się na nowe doznania kulinarno-smakowe i włączenia do swojej codziennej diety produktów pochodzenia roślinnego.
Zainicjowany przez Alpro szereg letnich aktywności online i offline to holistyczne podejście do dbania o dobrostan w praktyce – zarówno poprzez troskę o zróżnicowane menu, jak i aktywność fizyczną. Zaproszeni do współpracy twórcy internetowi mają, poprzez aktywacje, uświadomić konsumentom, że „Roślinne nie gryzie!”, oraz że dieta fleksitariańska to pyszny i dobry wybór. Roślinne alternatywy to bowiem doskonałe urozmaicenie codziennej diety, nie tylko dla wegetarian i wegan.
Aktywne lato
Na lipiec zaplanowano szereg działań angażujących twórców internetowych. Kaja Soboń, Agata Barglik i Joanna Jóźwik zaprezentują Śniadania Mistrzów. Przedstawią pomysły na zdrowe i pożywne śniadania na bazie produktów Alpro w zależności od potrzeb i aktywności fizycznej. Wyzwanie na śniadanie będzie zaś okazją do zainspirowania się nowymi przepisami na pożywne i pyszne śniadania. „Zawody” poprowadzi Volodmyr Testardi, który zaprosi do udziału nominowanych przez siebie twórców – wyzwaniem będzie stworzenie smakowitego i szybkiego śniadania na bazie produktów Alpro. Każda nominowana osoba rzuci wyzwanie innemu twórcy, co da odbiorcom możliwość obserwowania różnorodnych i ekscytujących pomysłów.
Sierpień upłynie pod znakiem akcji online i Green Festivalu w Olsztynie. Influencerzy, m.in. Dominik Czeronek czy Ania Lekka, zaprezentują serię pomysłów na wykorzystanie roślinnych alternatyw dla jogurtów oraz skyrów od Alpro. Projekt ten, pod hasłem Roślinne nie gryzie - roślinne zdrowo miesza!, z pewnością wywoła wiele pozytywnych emocji. Drugi z planowanych eventów ucieszy fanów festiwalowych chwil. W stolicy województwa warmińsko-mazurskiego od 15 do 17 sierpnia odbędzie się Olsztyn Green Festival, który przyciąga miłośników koncertów oraz „zielonego” stylu życia. To właśnie podczas tego wydarzenia, entuzjaści muzyki będą mogli odpocząć aż w 2 strefach Alpro. Na uczestników czekają m.in. pyszne kawy z dodatkiem produktów Alpro, strefa relaksu oraz atrakcje dla małych i dużych.
Do startu, gotowi… roślinne!
Ruch to zdrowie, a lato sprzyja aktywności. Z pierwszymi propozycjami Alpro wyszło już na początku lata. Od połowy czerwca do sierpnia można odwiedzić stoisko Alpro na Targach Śniadaniowych w Warszawie. Uczestnicy wydarzenia mają okazję za darmo poczęstować się pyszną kawą z Alpro, spróbować roślinnych alternatyw dla jogurtów i skyrów oraz odpocząć i spędzić miło czas z bliskimi. W czerwcu zorganizowane zostały również specjalne warsztaty sportowo-taneczne na Targach Śniadaniowych. Była to akcja „Zapłać kaloriami”, a więc trening z trenerką Kają Soboń, a także lekcje tańca „Shake That Thing” z tancerzami Kasią Jukowską i Arturem Golcem. Kolejne akcje będą przede wszystkim inspiracją do odkrywania nowych trendów kulinarnych i zachętą do włączenia produktów roślinnych w codziennym przygotowywaniu posiłków.
– Jesteśmy przekonani o tym, iż zdrowy styl życia powinien łączyć zbilansowaną dietę oraz aktywność fizyczną. Wykorzystując letnią aurę, Alpro postanowiło zaktywizować odbiorców, zarówno poza domowym zaciszem, jak i w kuchni. Zapraszamy konsumentów do odkrywania dobroczynnego wpływu ruchu na organizm i śledzenia smacznych i zdrowych przepisów roślinnych – podsumowuje Dominika Wujcik, Brand Manager Alpro.
Dla każdego coś smacznego
Różnorodność aktywności koresponduje z bogatym portfolio marki Alpro. – Zaplanowane na lato aktywacje, w szczególności te związane z gotowaniem, zachęcają do eksplorowania świata kulinariów. Pokazują, że produkty roślinne doskonale sprawdzą się jako podstawa pysznych i zdrowych przepisów, m.in. śniadaniowych. Portfolio Alpro pełne jest różnych smaków, co z pewnością ułatwi wybór składników potrzebnych do przygotowania pełnowartościowych dań. Alternatywy dla produktów pochodzenia zwierzęcego wpisują się również w koncepcję diety planetarnej[1], która ma nie tylko korzystny wpływ na zdrowie, ale również planetę[2] – mówi Dominika Wujcik.
Portfolio Alpro obejmuje m.in. napoje roślinne w różnych wariantach smakowych, takich jak owsiane, migdałowe, a także kokosowe z dodatkiem ryżu, sojowe o smaku czekoladowym czy sojowe o smaku waniliowym. To również szereg roślinnych alternatyw dla jogurtów, skyrów, deserów czy produktów idealnych do gotowania, na przykład w 100% roślinnej alternatywy dla śmietany, oraz bogatych w białko proteinowych napojów roślinnych.
[1] Raport “Talerz Przyszłości”: https://danone.pl/assets/interdyscyplinarne/Raport_Talerz_Przyszlosci_2023.pdf.
[2] Clark, Tilman – Comparative analyses of environmental impacts of agricultural production systems, agricultural input efficiency and food choice, 2017.
![Jak ekologicznie organizować życie w domu? Oto 7 sposobów Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_968633589,w_169,wo_300,ho_169,r_png,_small.png)
Jak ekologicznie organizować życie w domu? Oto 7 sposobów
Na dobry początek dnia: owoce i warzywa na śniadanie plus mała dawka ruchu
![Fuzja dla ciała i umysłu](/files/_uploaded/glownekonf_74453597,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Fuzja dla ciała i umysłu
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Media
![](/files/1922771799/pakosinska-na-zywo-foto-ram,w_274,_small.jpg)
Katarzyna Pakosińska: Uwielbiam programy na żywo i nieprzewidziane sytuacje. Duże doświadczenie dała mi praca na estradzie
Gospodyni „Pytania na śniadanie” przekonuje, że zarówno występując na scenie, jak i prowadząc program realizowany „na żywo”, jest w swoim żywiole. I choć w obu przypadkach może się zdarzyć wiele nieprzewidzianych rzeczy, to absolutnie się tym nie stresuje. Zawsze ma w zanadrzu jakiś komentarz czy ripostę i potrafi wybrnąć z każdej sytuacji. Katarzyna Pakosińska zauważa, że widzowie lubią autentyczność, dlatego zamiast udawać, że nic się nie dzieje, ona sama woli odpowiednio zareagować i w ten sposób rozładować napięcie.
Handel
Podatki od żywności wysokoprzetworzonej mogą pomóc walczyć z otyłością. Wpływy z nich można przeznaczyć na dopłaty do zdrowego jedzenia
![](/files/1922771799/pineda-podatek-jedzenie-foto-1,w_133,r_png,_small.png)
Nie tylko napoje słodzone, jak ma to miejsce w Polsce, ale i cała niezdrowa żywność powinna być objęta dodatkowym opodatkowaniem – przekonują badacze z Centrum Ekonomiki Zdrowia i Polityki Innowacji w Imperial College Business School, którzy przyjrzeli się wynikom badań w tym zakresie z całego świata. Pieniądze z podatku od żywności wysokoprzetworzonej, z dużą zawartością soli czy cukru, powinny ich zdaniem zostać spożytkowane na dopłaty do zdrowego jedzenia. Okazuje się, że zwłaszcza w krajach o niskich i średnich dochodach to czynnik ekonomiczny decyduje o wyborze niezdrowego jedzenia, które jest mocno reklamowane i często tańsze.
Gwiazdy
Aleksandra Popławska: Pomysł na trenowanie boksu zrodził się u mnie z fascynacji Sashą Sidorenko. Dyscyplina ta wymaga skupienia, a właśnie tego mi na co dzień brakuje
![](/files/1922771799/poplawska-boks-plany-foto,w_133,_small.jpg)
Aktorka zaznacza, że trenuje boks, bo pozwala jej nauczyć się trzeźwo myśleć, analizować i szybko podejmować decyzje. Z uprawiania tej dyscypliny czerpie sporą przyjemność, zwłaszcza że robi to pod okiem mistrzyni – Sashy Sidorenko. Aleksandra Popławska podkreśla, że dla niej nie tyle liczy się zwycięstwo na ringu, ile taktyka gry, jaką przyjmuje się wobec przeciwnika.