Komunikaty PR

Letnia kuchnia nie tylko na lato

2022-08-30  |  12:00
Biuro prasowe
Kontakt

Hanna Gehrke - Gut
GutPR Hanna Gehrke - Gut

ul. Ludwika Rydygiera 14/14
50-249 Wrocław
gutpr|gutpr.pl| |gutpr|gutpr.pl
512078181
gutpr.pl

Zacierająca się granica między porami roku sprawiła, że w polskim klimacie niekiedy wydłuża się czas upalnych dni, mimo nastania wiosny lub jesieni. Umożliwia to nie tylko aktywny wypoczynek poza czterema ścianami, ale również przeniesienie codziennych czynności i nawyków na świeże powietrze. Dlatego w ostatnim czasie coraz większą popularnością cieszą się letnie kuchnie, czyli miejsca umożliwiające wspólne gotowanie i spędzanie czasu z najbliższymi na świeżym powietrzu –  nie tylko upalnym latem! O tym, jak urządzić letnią kuchnię, opowiada Kamila Prałat, ekspertka z firmy SOLGAZ.

Nowoczesne, letnie kuchnie, swoje korzenie mają w staropolskich, wiejskich domach, gdzie pracujący długimi godzinami robotnicy i rolnicy mogli odpoczywać i spożywać posiłki bez wchodzenia do wnętrza domu w zabrudzonym obuwiu i odzieży. Poszerzenie sfery domowej o kuchnię ogrodową umożliwiało także przygotowywanie mięs oraz innych posiłków, których intensywny zapach mógł wywoływać u domowników dyskomfort. Jak teraz wygląda letnia kuchnia?

- Gotowanie w ogrodzie nie jest niczym nowym – na polskich wsiach można było spotkać odrębne pomieszczenia przeznaczone do zewnętrznego biesiadowania, stworzone na przykład ze starych, przydomowych magazynów i schowków. Wykorzystywane do przygotowywania i wędzenia mięs stanowiły i nadal stanowią doskonałe miejsce do rodzinnych spotkań w pogodne dni – wyjaśnia Kamila Prałat, ekspertka SOLGAZ.

Wiejskie życie = miejski sen

Obecnie letnie kuchnie kojarzone są z luksusowym przedłużeniem domu, umożliwiającym przeniesienie codziennych czynności na świeże powietrze.

- Współczesne, letnie kuchnie to prawdziwy raj dla miłośników nie tylko grillowanych potraw. Wyposażona dodatkowo we wbudowany piec oraz przestrzeń do wędzenia mięs, poszerza możliwości kulinarne, dzięki czemu kolacja z chrupiącym bochenkiem chleba, wędzonymi wędlinami, sytą zupą i idealnie przyrządzonym mięsem staje się luksusem przeniesionym do naszej codzienności – mówi Kamila Prałat z firmy SOLGAZ.

Letnia kuchnia, będąca przedłużeniem domowej sfery, oprócz przygotowywania posiłków na świeżym powietrzu, stanowi również przestrzeń do wypoczynku oraz organizowania przyjęć i imprez. Strefa ogrodowa ze stałym miejscem do gotowania będzie także doskonałym miejscem do rozwijania swoich kulinarnych pasji i umiejętności, szczególnie docenianych przez domowych "szefów kuchni”, poszukujących tradycyjnych, bliskich natury rozwiązań.

Jak zaprojektować letnią kuchnię?

Projektując letnią kuchnię, należy w pierwszej kolejności zwrócić uwagę na jej usytuowanie. Bez odpowiedniego położenia, ulatniający się dym oraz intensywne zapachy gotowania wywołają u domowników dyskomfort, a uchodzące z letniej kuchni ciepłe powietrze negatywnie wpłynie na znajdujące się wokoło rośliny.

- Letnia kuchnia powinna mieć zapewniony stały dostęp do prądu i wody, dlatego im dalej zdecydujemy się umieścić budynek, tym bardziej zwiększą się koszty doprowadzenia instalacji. Zaprojektowanie letniej kuchni w pobliżu domu ułatwia również sprzątanie przestrzeni po gotowaniu oraz przechowywanie jedzenia, bez konieczności zakupu dodatkowej lodówki. Co ważne – letniej kuchni nie powinniśmy umieszczać w mocno nasłonecznionym miejscu, co mogłoby przegrzać jej wnętrze oraz zniechęcić nas do aktywnego korzystania z jej przestrzeni – wyjaśnia Kamila Prałat.

Kuchnię w ogrodzie należy zaprojektować tak, aby zaplanowane miejsce umożliwiło stworzenie komfortowej i bezpiecznej przestrzeni do wspólnego gotowania oraz spędzania czasu. Stąd o potrzebnym metrażu decyduje również wyposażenie, które planujemy umieścić i wykorzystać w kuchni – w tym blat, zlew, grill lub też płyta kuchenna. Im więcej sprzętów planujemy umieścić, tym więcej miejsca potrzebujemy.

- Wybierając sprzęt do letniej kuchni, należy w pierwszej kolejności zastanowić się nad tym, czego dokładnie chcemy i jakiego wyposażenia będziemy używać. Nie sztuką jest wypełnienie kuchni we wszystkie, możliwe sprzęty AGD, narażając się zarówno na ogromne wydatki początkowe, jak i na późniejsze, zwiększone rachunki za prąd i wodę. Dodatkowo, część nieużywanego wyposażenia z czasem zacznie się po prostu psuć – mówi ekspert firmy SOLGAZ.

Co jest więc niezbędne w letniej kuchni?

- Najważniejsze jest ustalenie, na czym chcemy gotować. Do wyboru mamy grill – wbudowany lub przenośny, płyty gazowe, indukcyjne i elektryczne, w zależności od tego, co preferujemy i która technologia jest dla nas odpowiednia. W mniejszych lub średniej wielkości letnich kuchniach zależy nam przede wszystkim na kompaktowości i oszczędności. Doskonałym rozwiązaniem w tym przypadku są płyty gazowe – na przykład SOLGAZ 2+1, które zamontujemy zarówno w kuchni z dostępem do sieci gazowej, jak i w dowolnym miejscu, wraz z butlą gazową. Jest to nowoczesny, niewielki sprzęt, który - dzięki gładkiej tafli ceramiki pozbawionej wystających elementów jest wyjątkowo łatwy w utrzymaniu czystości. Minimalistyczny design doskonale wpasuje się zarówno w nowoczesną kuchnię, jak i tę, urządzoną w stylu rustykalnym – mówi Kamila Prałat.

Letnio-jesienna kuchnia

Letnia kuchnia, jak nazwa wskazuje, szczyt popularności odnotowuje w sezonie wakacyjnym, kiedy pogodny krajobraz zachęca nas do przebywania na świeżym powietrzu. Jednak gotowanie w ogrodowej kuchni nie musi kończyć się wraz z końcem lata. Choć dawniej letnie kuchnie przystosowane były tylko do upalnych temperatur, współcześnie możemy dostosować budynek zarówno do gorących, wakacyjnych wieczorów, jak i nieco chłodniejszych, jesiennych popołudni.

Latem kuchnia w ogrodzie może posłużyć jako przedłużenie tarasu, umożliwiając gotowanie zarówno we wnętrzu, jak i na świeżym powietrzu, razem z najbliższymi. Stanowi to połączenie przyjemnego z pożytecznym – przygotowujemy posiłek w towarzystwie natury, świeżego powietrza i ciepłych promieni słonecznych. W obliczu jesieni i ochłodzenia, letnia kuchnia przybiera postać bardziej zamkniętą, w której zarówno przygotujemy ciepły obiad, jak i spędzimy czas z najbliższymi w otoczeniu aromatycznych zapachów, obserwując zmieniające się kolory liści i odprężając się przy dźwięku padającego deszczu. Dodatkowo, ozdabiając wnętrze zapalonymi świecami, stworzymy klimatyczne miejsce wspólnego biesiadowania.

Letnia kuchnia to całoroczne miejsce, dzięki któremu znajdziemy chwilę wytchnienia, urozmaicając swoją codzienność. Przygotowanie posiłków na świeżym powietrzu pozytywnie wpłynie na nasze samopoczucie, inspirując nas do kuchennych szaleństw. Dobrze przystosowana przestrzeń letniej kuchni może posłużyć również jako miejsce do odpoczynku z kubkiem aromatycznej kawy, bądź nawet pracy – zdecydowanie bliżej natury niż domowe biuro.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: GutPR Hanna Gehrke - Gut
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Wybierz swój front Biuro prasowe
2024-08-14 | 01:00

Wybierz swój front

Fronty meblowe to kluczowy element aranżacji każdej kuchni, łazienki czy mebli pokojowych. Ich wybór wpływa nie tylko na estetykę wnętrza, ale również na funkcjonalność i
Dom Tikkurila i Beckers organizują w Sosnowcu bezpłatne porady designera
2024-08-13 | 14:00

Tikkurila i Beckers organizują w Sosnowcu bezpłatne porady designera

Znane marki farbiarskie – Tikkurila i Beckers – organizują w Sosnowcu bezpłatne spotkania z projektantami wnętrz. W najbliższy piątek i sobotę, 16-17 sierpnia, profesjonaliści
Dom Jak chronić drewno ogrodowe przed słońcem?
2024-08-13 | 13:00

Jak chronić drewno ogrodowe przed słońcem?

Promieniowanie ultrafioletowe destrukcyjnie wpływa na drewniane elementy architektury ogrodu. I choć nie od razu widać, jak szkodliwe jest jego oddziaływanie, to z czasem negatywnych

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Media

Media

Tomasz Jacyków: Bardzo modny tego lata jest nurt bieliźniany. Hitem są spodenki udające męskie bokserki

Zdaniem Tomasza Jacykowa w letnich stylizacjach możemy sobie pozwolić na więcej, ale trzeba pamiętać, że szorty, koszulki bez ramiączek, mocno wycięte topy i zwiewne spódniczki zamiast podkreślać atuty sylwetki, mogą tylko uwypuklić jej mankamenty i niedoskonałości. W konsekwencji źle dobrane wakacyjne zestawienia zamiast zachwycać, budzą niesmak. Poza tym coś, co idealnie pasuje na plażę, niekoniecznie musi dobrze wyglądać na ulicy. Stylista z uwagą śledzi bieżące trendy i jak przyznaje, bardzo podoba mu się chociażby eksponowanie bielizny i czynienie jej ważnym elementem codziennych stylizacji.

Prawo

Ostatni moment na przyjęcie standardów ochrony małoletnich w placówkach pracujących z dziećmi. Przepisy mają pomóc walczyć ze zjawiskiem przemocy wobec najmłodszych

15 sierpnia mija termin wprowadzenia standardów ochrony małoletnich (SOM) we wszystkich instytucjach pracujących z dziećmi. Poza oczywistymi placówkami, takimi jak szkoły, przedszkola czy kluby sportowe, obowiązek ten dotyczy także np. hoteli czy szpitali. Wdrożenie przez te instytucje odpowiednich procedur zapobiegawczych i interwencyjnych ma doprowadzić docelowo do zmniejszenia skali przemocy i nadużyć wobec najmłodszych. – Standardy ochrony małoletnich przez to, że są obowiązkowe i dotyczą tak wielu organizacji i instytucji, będą prawdziwą zmianą społeczną, o ile świadomie podejdziemy do ich przygotowania i wdrażania – podkreśla Agata Sotomska z Fundacji Dajemy Dzieciom Siłę.