Letnie inspiracje w kuchni

Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Lato to bez wątpienia ta pora roku, w której królują świeże warzywa i owoce. Jednocześnie im cieplej na zewnątrz, tym bardziej mamy ochotę by przygotowywać dania pod gołym niebem. Na co warto wtedy postawić?
W okresie wakacyjnym często wybieramy takie przepisy na przekąski i dania, których przyrządzanie nie zajmuje wiele czasu, a zarazem łączą w sobie kilka różnych smaków, np. ostrość z delikatnością czy ze słodyczą. Do stworzenia sosu czy marynaty doskonale sprawdzą się na przykład Musztardy Kieleckie – chrzanowa, delikatesowa lub czeska!
Smakowita grillowa (i nie tylko!) przekąska z nieoczywistym dodatkiem
Jeśli myślimy o lecie – od razu w głowie pojawia się scena z rodzinnego grillowania. A jeśli już o gotowaniu na świeżym powietrzu mowa nie można zapomnieć o najbardziej popularnym daniu. Kiełbasce! Wiadomo, że najprościej wystarczyłoby wrzucić gotową na ruszt, jednakże warto przyrządzić ją w zupełnie nowy i oryginalny sposób – w marynacie miodowo-musztardowej. Do jej przygotowania będziemy potrzebowali:
- 3 lub 4 łyżki miodu
- 3 łyżki Musztardy Kieleckiej chrzanowej (jeśli zależy nam subtelnej, ale i ostrzejszej nucie wzbogaconej o pikantny chrzan) lub czeskiej (jeśli chcemy lekko słodkawy, pikantny i wyrazisty smak z wyczuwalnymi cząstkami gorczycy) czy też tradycyjnej delikatesowej (z łagodnym smakiem i aksamitną konsystencją)
- opcjonalnie można dodać kilka łyżek ketchupu lub koncentratu pomidorowego
Na początek zanim zaczniemy przygotowywać marynatę, należy sięgnąć po kiełbaski i odpowiednio je ponacinać – zarówno z jednej, jak i drugiej strony. Następnie do miski dodajemy miód, czosnek, wybraną przez siebie musztardę oraz opcjonalnie ketchup lub koncentrat pomidorowy. Po wymieszaniu składników
dodajemy kiełbaski i ponownie łączymy ze sobą składniki. Odstawiamy do lodówki na ok. 2-3 godziny (lub przygotowujemy je dzień wcześniej). A jaki dodatek sprawdzi się do dań z rusztu? Grillowany, letni i przede wszystkim sezonowy, świeży kalafior. Nie potrzebujemy wiele czasu i składników, aby go przyrządzić. Wystarczy, że pokroimy go w plastry na ok. 1,5-2 cm, a w misce zamieszamy przyprawy i dodatki:
- kilka łyżek oleju lub oliwy z oliwek,
- sól do smaku
- 2 łyżeczki suszonego czosnku
- pół łyżeczki soku z cytryny lub limonki
- paprykę ostrą i wędzoną do smaku
Po wymieszaniu wszystkich składników, smarujemy marynatą wcześniej pokrojone kawałki kalafiora z obydwu stron. Wrzucamy na ruszt i czekamy aż nabiorą złoto-brązowego koloru. Podajemy w towarzystwie grillowanych kiełbasek.
Wiele przepisów z wykorzystaniem produktów WSP „Społem” znajduje się na kanale YouTube producenta z instrukcją przygotowania dań krok po kroku - https://www.youtube.com/user/KieleckiMajonez/videos.
Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej chrzanowej: ok. 2 zł brutto/ 190g
Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej delikatesowej: ok. 2 zł brutto/ 190g
Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej czeskiej: ok. 2 zł brutto/ 190g

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Anna Dec: Klimat się zmienia i w tym roku wybitnie to widać. Musimy być przygotowani na różne warunki pogodowe na wakacjach
Pogodynka przyznaje, że tegoroczne lato jest wyjątkowo kapryśne. Prognozy wskazują, że w najbliższych tygodniach upały będą się przeplatać z chłodem, burzami i obfitymi opadami deszczu. Taka zmienna pogoda nie powinna nas jednak całkowicie zniechęcać do aktywności na świeżym powietrzu. Zdaniem Anny Dec trzeba korzystać z uroków lata i niezależnie od tego, czy świeci słońce, czy też pada, tak organizować czas wolny, by nie siedzieć w domu.
Problemy społeczne
Stres w życiu zawodowym może działać destrukcyjnie. O profilaktykę muszą zadbać zarówno pracownicy, jak i pracodawcy

Co czwarty Polak doświadcza w pracy wysokiego lub bardzo wysokiego stresu, a trzech na czterech pracowników znajduje się w stresowej sytuacji zawodowej przynajmniej raz w tygodniu – wynika z badań Instytutu Psychologii Stresu. Najwyższy poziom częstego stresu dotyczy kobiet i pracowników powyżej 55. roku życia. To grupy najbardziej narażone na poczucie przeciążenia obowiązkami zawodowymi, co odbija się na ich zdrowiu fizycznym i psychicznym, a w kontekście społecznym niesie ze sobą poważne skutki ekonomiczne. W Unii Europejskiej stres zabija rocznie nawet 10 tys. osób.
Gwiazdy
Maciej Dowbor: Ostatnio kupiłem zdalnie sterowane motorówki dla córki. Ten wspólnie spędzony czas pozwala oderwać dzieci od smartfonów

Zdaniem prezentera nawet niepozorny gadżet może pomóc w budowaniu relacji ze swoimi pociechami i tworzeniu pięknych wspomnień. On sam przekonał się o tym, kiedy jego siedmioletnia córka chętnie zaczęła się bawić małymi, zdalnie sterowanymi motorówkami. Teraz kolekcja systematycznie się powiększa, a w zabawie bierze udział cała rodzina.