Letnie kulinarne przyjemności
Dlatego Sante zaprasza do udziału w wyjątkowym konkursie – wystarczy przesłać swój pomysł na letnią potrawę, by zyskać szansę wygrania atrakcyjnych nagród. Zabawa trwa na profilu Sante na Facebooku. W ofercie Sante – eksperta od zdrowej żywności, znaleźć można wiele produktów, na bazie których przygotujemy dania na każdą z wakacyjnych okazji – wycieczkę, piknik czy romantyczną kolację pod gwiazdami. Sante inspiruje do przejścia na wakacyjne menu, które jest proste, pyszne i lekkie!
Kanapki – zawsze na topie!
Kanapki – klasyk nad klasykami. W wakacje szczególnie cenimy wygodę – zwłaszcza podczas wyjazdów, dlatego zamiast tradycyjnego pieczywa, warto sięgnąć po pieczywo chrupkie lub wafle ryżowe. Jako dodatek idealnie sprawdzą się warzywne smakołyki Lovege – w wygodnych opakowaniach, których nie trzeba przechowywać w lodówce. Wystarczy jeszcze dołożyć ulubione warzywa, a całości dopełnią aromatyczne zioła. Uniwersalnym dodatkiem do kanapek „na słodko” będzie krem orzechowy (peanut butter), z którym świetnie skomponują się świeże owoce – brzoskwinie, morele czy gruszki.
Sante Wafle ryżowe ze słonecznikiem Extra Cienkie – wypiekane z pełnego ziarna ryżu brązowego dostarczającego cennych składników odżywczych, z dodatkiem ryżu białego. Nie zawierają sztucznych dodatków ani cukru dodanego. Dają możliwość przygotowania urozmaiconych kanapek, które – dzięki wyjątkowej delikatności wafla będą jeszcze pyszniejsze.
Lovege Paprykarz z kaszą jaglaną – naturalny produkt ze składników w 100% pochodzenia roślinnego. Powstaje na bazie kaszy jaglanej i kompozycji wyselekcjonowanych warzyw: papryki, cebuli, marchwi, pietruszki, selera, soczewicy. Nie zawiera sztucznych dodatków ani konserwantów. Doskonale smakuje z waflami ryżowymi, pieczywem chrupkim i tradycyjnym.
Sante Peanut Butter – zmielone idealnie na gładko prażone orzeszki ziemne. Nie zawiera oleju palmowego. Jest źródłem białka i błonnika. Idealny dodatek do pieczywa chrupkiego i wafli ryżowych.
Sałatki – latem najlepsze!
Dlaczego uwielbiamy sałatki? Są zdrowe, niezwykle apetyczne i można je przyrządzić ze wszystkich ulubionych warzyw. Wystarczy je pokroić, przygotować sos, a całość możemy „podkręcić” dodatkami – posiekanymi orzechami (najlepiej uprażonymi) czy otrębami. Świetnie smakować będą również młode warzywa korzeniowe, na przykład lekko podpieczone. Latem powinniśmy wykorzystywać bogactwo świeżych, polskich owoców, przyrządzając sałatki „na słodko” – a jako chrupiącą posypkę zastosować musli lub granolę. Jeśli chcemy, by sałatka była bardziej pożywna, warto przyrządzić ją z dodatkiem komosy ryżowej (quinoa) – dzięki temu zyskamy jeszcze więcej wartościowych składników odżywczych. Quinoa sprawdzi się zarówno w wytrawnych, jak i owocowych sałatkach!
Sante Bakalia Orzechy laskowe – jedne z najsmaczniejszych i najbardziej wartościowych bakalii. Wyróżnia je wysoka zawartość witaminy E, witamin z grupy B, składników mineralnych (fosforu, magnezu, potasu) oraz błonnika. Doskonale sprawdzą się jako chrupiący dodatek w sałatkach warzywnych i owocowych.
Sante Quinoa (komosa ryżowa) – zaliczana jest do tzw. super żywności, najbogatszej w cenne składniki odżywcze. Smaczna, sycąca i pożywna, a jednocześnie lekka. To produkt o wysokiej zawartości błonnika, tiaminy, witaminy B6, kwasu foliowego i minerałów (fosforu, magnezu, żelaza, cynku). Stanowi źródło białka. Z jej użyciem można przyrządzić pyszne sałatki – zarówno owocowe, jak i warzywne.
Czas na konkrety!
Większy głód zaspokoi zupa-krem, którą przygotować można na bazie ulubionych warzyw – pieczonych lub ugotowanych w lekkim bulionie. Idealną konsystencję uzyskamy dolewając przed blendowaniem odpowiednią ilość napoju roślinnego, który będzie doskonałą i lekką alternatywą do tradycyjnej śmietany czy mleka. Prosto i szybko przyrządzimy również kaszotto z dowolną kaszą i letnimi warzywami.
Sante Organic napój ryżowy – wyprodukowany z ekologicznego ryżu, z certyfikatem BIO. To napój w 100% pochodzenia roślinnego, o kremowej konsystencji i delikatnym smaku. Wyróżnia go brak cukru dodanego i brak sztucznych dodatków. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do letniej, warzywnej zupy.
Letnie smakołyki dla łasuchów
Wakacyjne desery najlepiej przyrządzić z wykorzystaniem świeżych owoców. Truskawki, maliny, porzeczki, jagody, borówki, morele czy brzoskwinie można podać efektownie na chrupiących, delikatnych gofrach lub z rumianymi placuszkami. Przygotowując ciasto na gofry czy placuszki, zamiast mleka również można dodać napój roślinny.
Latem nie warto spędzać długich godzin w kuchni, ale z pewnością warto przygotować coś pysznego i zdrowego. A efektem można się pochwalić, zgłaszając swoje kulinarne pomysły do wakacyjnego konkursu Sante.

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Maciej Pertkiewicz: Darek „Stolarz” szukał swojej drogi zawodowej i znalazł ją w Polsacie. Jest on dla programu bardzo cenną postacią
Architekt zaznacza, że praca przy realizacji programu „Nasz nowy dom” to dla niego nie tylko ciekawe doświadczenie zawodowe, ale także możliwość spotkania na swojej drodze różnych fachowców. Jedną z takich niezwykle zdolnych i kreatywnych osób jest niewątpliwie Darek „Stolarz”, który niedawno dołączył do popularnego formatu Polsatu. Maciej Pertkiewicz już dostrzega plusy tej współpracy i wierzy, że przed nimi jeszcze wiele nietuzinkowych projektów.
Handel
Polski e-commerce rośnie w siłę. Konsumentów przyciągają przede wszystkim promocje

Rynek e-commerce w Polsce jest już wart ok. 152 mld zł. Rośnie zarówno częstotliwość zakupów, jak i średnia wartość koszyka – wynika z raportu Strategy&. Polacy doceniają wygodę zakupów przez internet, szybką dostawę i łatwy zwrot. Coraz częściej zwracają też uwagę na cenę i chętnie korzystają z promocji. To właśnie ten trend wykorzystuje Amazon.pl, organizując co roku festiwal z okazji Prime Day. W tym roku zaplanowano go po raz pierwszy aż na cztery dni: 8–11 lipca, a nie dwa jak w poprzednich latach.
Problemy społeczne
Do 2029 roku rynek pracy skurczy się o milion pracowników. Przedsiębiorcy wskazują, jak zaktywizować cztery wykluczone dotąd zawodowo grupy [DEPESZA]

W latach 2020–2029 zmiana struktury społecznej doprowadzi do skurczenia się rynku pracy aż o milion pracowników. Trend ten wymusi na pracodawcach konieczność podejmowania konkretnych działań zmierzających do aktywizacji pomijanych dotąd grup społecznych. – Inkluzywność to nie tylko kwestia etyczna, to strategiczna odpowiedź na kryzys demograficzny i niedobór siły roboczej – wskazuje Związek Przedsiębiorców i Pracodawców.