Komunikaty PR

Leucyna na odchudzanie? Kreatyna na lepszą pamięć? 5 ciekawostek na temat diety

2023-04-04  |  15:10

Jeśli chcemy osiągnąć satysfakcjonujące wyniki sportowe, poza ciężką pracą na siłowni, powinniśmy włączyć do naszej rutyny odpowiednią suplementację. Suplementy diety mogą pomóc nam między innymi w zbudowaniu masy mięśniowej czy też spalaniu tkanki tłuszczowej – w zależności od tego jaki jest nasz cel. Część z nich ma dodatkowe właściwości, o których zazwyczaj się nie mówi, a które warto znać. W poniższym artykule przedstawiamy kilka nieoczywistych faktów na temat diety i suplementacji.

Kwasy Omega-3 hamują przyrost tkanki tłuszczowej

Kwasy tłuszczowe Omega-3 znane są ze swoich licznych właściwości prozdrowotnych.  Między innymi, wspomagają pracę mózgu i serca, wzmacniają kości i stawy, wpływają pozytywnie na wzrok oraz kondycję skóry. Wykazują również działanie przeciwnowotworowe. To jednak nie wszystkie ich zalety. Okazuje się, że dieta bogata w kwasy Omega-3 może aktywizować brunatną tkankę tłuszczową, odpowiedzialną za bilans energetyczny, termogenezę oraz zwiększenie wydatku energetycznego przez organizm. Tezę potwierdziły przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych eksperymenty naukowe. U myszy, karmionej dietą wysokotłuszczową bogatą w kwasy Omega-3, odnotowano spadek masy ciała, zwiększenie tolerancji glukozy, a także wzrost insulinowrażliwości komórek. Efekty te są powiązane z obniżeniem procesów zapalnych w komórkach tłuszczowych, spadkiem lipogenezy (powstawania tłuszczu zapasowego) oraz zmniejszonym utlenianiem tłuszczów.

Kreatyna wpływa pozytywnie na pamięć i funkcje poznawcze

Kreatyna kojarzy się nam przede wszystkim z odżywką dla sportowców, którzy chcą poprawić swoje wyniki na siłowni i zbudować masę mięśniową. Suplement ten ma jednak znacznie szersze zastosowanie niż mogłoby się wydawać. Kreatyna ma korzystny wpływ na odbudowę tkanek, co przekłada się na wsparcie regeneracji mięśni po intensywnym wysiłku fizycznym. Badania przeprowadzone w 2018 r. w Stanach Zjednoczonych wskazują również na pozytywne działanie kreatyny w kontekście procesów umysłowych. Wykazano, że jej doustne podawanie może przyczynić się do poprawy pamięci krótkotrwałej, inteligencji oraz szybszego rozumowania i kojarzenia faktów. Potencjalne korzyści dotyczą zarówno osób zdrowych, jak i zmagających się chorobami układu nerwowego.

Magnez poprawia jakość i długość snu

Magnez bierze czynny udział w produkcji energii w organizmie m.in. poprzez aktywację związku zwanego ATP. Niedobór magnezu może skutkować uczuciem zmęczenia, bezsennością, skurczem mięśni, a nawet szybszym spadkiem siły podczas aktywności fizycznej spowodowanym zwiększonym zapotrzebowaniem na tlen. Wyżej wymienione objawy mogą nasilać się wraz z wiekiem, dlatego warto jak najwcześniej wprowadzić magnez do swojej diety. Odpowiednia suplementacja może pomóc ukoić myśli i ułatwić zasypianie. Do podobnego wniosku doszli naukowcy z Iranu, którzy swoje badania opublikowali w Journal of Research in Medical Science. Przeprowadzone obserwacje udowodniły, że suplementacja magnezu może okazać się efektywna w leczeniu symptomów bezsenności, poprawie snu, jego długości oraz czasu zasypiania.

Leucyna zmniejsza łaknienie

Leucyna to jeden z aminokwasów rozgałęzionych (BCAA). Odpowiada za dostarczanie mięśniom potrzebnej energii do pracy podczas wykonywania aktywności fizycznej. Chroni przed katabolizmem, czyli rozpadem tkanek mięśniowych wskutek intensywnego treningu. Przyspiesza również proces regeneracji mięśni. Mało kto wie, że leucyna posiada dodatkową właściwość, niezwiązaną z budową i rozwojem masy mięśniowej. Otóż skutkiem jej stosowania może być zmniejszenie łaknienia. Jak to możliwe? Dzięki zdolności do oddziaływania na ośrodek sytości znajdujący się w podwzgórzu może znacząco hamować apetyt, a co za tym idzie – przeciwdziałać podjadaniu. Sprawdzi się szczególnie dla osób, które są na diecie redukcyjnej i chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów.

Antyoksydanty spowalniają procesy starzenia się organizmu

Antyoksydanty, inaczej przeciwutleniacze, to grupa związków chemicznych, których głównym zadaniem jest neutralizacja wolnych rodników. Nieprawidłowe nawyki żywieniowe, przebywanie w zanieczyszczonym środowisku, stosowanie używek lub przewlekły stres prowadzą do sytuacji, w której występuje nadmiar wolnych rodników w organizmie. To z kolei prowadzi do licznych powikłań zdrowotnych, przyspiesza proces starzenia się komórek, a nawet powoduje wzrost ryzyka zachorowania na nowotwór. Przeciwutleniacze występują głównie w warzywach i owocach bogatych w witaminę C oraz E. Witamina C odpowiada za regulację pracy białych krwinek i zwalczanie chorób. Witamina E stanowi naturalną barierę ochronną komórek przed wolnymi rodnikami. Jeśli więc chcemy wyeliminować wolne rodniki z organizmu, powinniśmy skupić się na tych dwóch naturalnych związkach.

Wymienione produkty oraz wiele innych suplementów diety, odżywek sportowych, artykułów i ubrań na siłownię, znajdziemy na stronie www.gymbeam.pl.

 

Źródła:

„Omega-3 fatty acids in obesity and metabolic syndrome” www.nbi.nlm.nih.gov (dostęp: 27.02.2018)

„Effects of creatine supplementation on cognitive function of healthy individuals” www.ncbi.nlm.nih.gov (dostęp: 25.04.2018)

„The effect of magnesium supplementation on primary insomnia in elderly” www.ncbi.nlm.nih.gov (dostęp: 17.12.2012)

--------------------------------

GymBeam to jedna z najszybciej rozwijających się marek fitness w regionie CEE i najszybciej rozwijający się e-sklep w segmencie odżywek dla sportowców w regionie CEE. Jest obecny na 15 rynkach m.in.: na Słowacji, w Czechach, Rumunii, Chorwacji, Bułgarii, Ukrainie, Słowenii, Niemczech czy we Włoszech i na Węgrzech. W ofercie posiada suplementy diety dla sportowców, zdrową żywność oraz odzież sportową i sprzęt do ćwiczeń. Jest właścicielem marek: GymBeam, Strix, VanaVita, BeastPink, XBEAM. Jest także dystrybutorem ponad 120 marek i ponad 5000 produktów. Marka została założona przez Dalibora Cicmana w 2014 roku na Słowacji.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Projekt REFSAL wchodzi na kolejny etap Biuro prasowe
2024-08-07 | 08:00

Projekt REFSAL wchodzi na kolejny etap

Naukowcy są na etapie rekrutacji pacjentów do udziału w projekcie REFSAL. Niekomercyjne badanie kliniczne może zmniejszyć odsetek dzieci chorych na przemijający szybki oddech noworodka
Zdrowie 4DCenter - Centrum diagnostyczne nowego pokolenia
2024-08-02 | 01:00

4DCenter - Centrum diagnostyczne nowego pokolenia

Według badań ARC Rynek, we współpracy z ERHO Hestia, niemal połowa polskiego społeczeństwa korzysta z prywatnej służby zdrowia. Tylko co czwarty Polak (24 proc.) dobrze ocenia
Zdrowie Wirusowe zapalenie wątroby – jak się przed nim chronić?
2024-08-01 | 13:27

Wirusowe zapalenie wątroby – jak się przed nim chronić?

Wirusowe zapalenie wątroby (WZW) stanowi jedno z najpoważniejszych zagrożeń zdrowotnych współczesnego świata. W wyniku zakażeń wirusami hepatotropowymi każdego roku miliony

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Sport

Odpowiednio skomponowany jadłospis zwiększa efektywność treningów. Sportowcy amatorzy zapominają o warzywach i owocach

Specjaliści do spraw żywienia zauważają, że amatorzy sportu popełniają wiele błędów dietetycznych. Najczęstsze z nich to zbyt mała ilość warzyw i owoców w codziennej diecie, rezygnacja z produktów zbożowych, a jednocześnie zbyt duże spożycie białka. – Jeżeli sportowiec zapomina o warzywach i owocach, to dostarcza bardzo mało związków przeciwutleniających, które nie są w stanie w tej sytuacji neutralizować wolnych rodników wytwarzanych w czasie intensywnego wysiłku. One z kolei niszczą struktury komórkowe, ale też wpływają na gorszą pracę mózgu, szybsze starzenie się i zwiększają ryzyko nowotworów – mówi Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyczka kliniczna.

Gwiazdy

Justyna Szyc-Nagłowska: Mam odłożone pieniądze na czarną godzinę. Teraz muszę też myśleć o emeryturze i zabezpieczyć sobie moje życie

Trzy razy więcej mężczyzn (17 proc.) niż kobiet (6 proc.) inwestuje na rynkach finansowych – wynika z raportu przygotowanego dla mBanku. Justyna Szyc-Nagłowska, która była prelegentką podczas prezentacji tych badań, uważa, że taka sytuacja może wynikać chociażby z tego, że panie boją się wychodzić przed szereg i wkraczać na płaszczyznę przez lata zarezerwowaną dla płci męskiej.

Konsument

Przybywa konsumentów aronii. Mimo właściwości prozdrowotnych wciąż jest jednak za mało doceniana

Mimo że aronia jest znana z właściwości prozdrowotnych, to nadal nie może się przebić i trafić do grona ulubionych owoców sezonowych Polaków. Dietetycy ubolewają nad tym, że sięgamy po nią dużo rzadziej, niż powinniśmy. Producenci z kolei z powodzeniem wykorzystują ją w sokach, dżemach, koncentratach i innych przetworach, udowadniając, że wcale nie musi być ona kojarzona tylko z kwaśnym, cierpkim smakiem. Zawarte w niej związki działają antynowotworowo i przeciwzapalnie, zapobiegają miażdżycy i chorobom serca, chronią przed udarami, opóźniają rozwój choroby Parkinsona i Alzheimera, a także obniżają ciśnienie krwi.