Komunikaty PR

Listopadowe smaki w kuchni

2022-11-03  |  01:00
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

Czy dynia kojarzy się wam wyłącznie jako ozdoba przy okazji Halloween? Jeśli tak, to sięgnijcie po nią raz jeszcze – tym razem, aby wykorzystać ją przy przyrządzaniu jesiennych posiłków. W listopadzie na naszych stołach nie może zabraknąć tego warzywa!

Dynia to doskonałe źródło beta karotenu, potasu, wapnia i kwasu foliowego. Wzmacnia odporność, reguluje przemianę materii i wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu. Jest też produktem niskokalorycznym i lekkostrawnym - jej miąższ ma wartość energetyczną około 30 kcal/100g, dlatego może być cennym składnikiem diet odchudzających. Możemy ją przyrządzać na wiele sposobów, a wszystkie potrawy, które powstaną na bazie dyni smakują doskonale!

Dyniowe muffiny z majonezem

Muffiny to zawsze dobry pomysł. Są proste i szybkie w wykonaniu, a dzięki sprytnie „przemyconym” wartościowym dodatkom – takim jak np. dynia – są świetnym uzupełnieniem codziennego menu. Do ich przyrządzenia potrzebujemy:

  • 300 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki Majonezu Kieleckiego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka startej wanilii (opcjonalnie)
  • 2 jajka
  • 250 ml purée z pieczonej dyni
  • opakowanie łuskanych pestek dyni
  • 50 ml mleka
  • 3/4 kostki masła
  • sól
  • papierowe foremki na muffiny.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy cukier, sól i startą wanilię. Mieszamy składniki i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie roztapiamy masło i je przestudzamy. W drugim naczyniu mieszamy jajka razem z purée z dyni oraz majonezem. Dodajemy roztopione, schłodzone masło oraz mleko i ponownie mieszamy. Teraz pozostaje połączyć nam suche i mokre składniki, delikatnie je mieszając. Ciasto wykładamy do naszykowanych papierowych foremek, na wierzch sypiemy łuskane pestki dyni i wstawiamy na 20 minut do nagrzanego piekarnika - muffiny będą dobrze upieczone, jeśli wbity w ciasto patyczek pozostanie suchy po wyciągnięciu.

Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego: ok. 9,50 zł (500 ml)

Wyborny krem z dyni

Kremowa zupa z dyni jest daniem wybornym, szczególnie na zimne listopadowe dni. Rozgrzewa, a dzięki szerokiemu wachlarzowi dodatków za każdym razem może smakować nieco inaczej.

Baza do zupy dyniowej to:

  • dynia
  • marchewka
  • ziemniaki
  • cebula
  • bulion.

Warzywa kroimy w kostkę, zalewamy bulionem i pod przykryciem gotujemy do miękkości. Całość miksujemy blenderem na krem. Jeśli oczekujecie większego bogactwa smaków, to proponujemy zabawę z dodatkami. Imbir, gruszka, papryka, mleczko kokosowe, a może… łyżka musztardy. I tu także mamy wybór – zależny od naszych preferencji smakowych. Krem wzbogacony o Musztardę Kielecką kremską to idealna propozycja dla amatorów dań lekko słodkawych. Jeśli jednak szukacie bardziej wyrazistych doznań smakowych – koniecznie do zupy z dyni dodajcie nieco Musztardy Kieleckiej chrzanowej. Roztacza ona też lekki aromat tartego korzenia chrzanu, co niewątpliwie będzie stanowiło dodatkowy atut naszego kremu.

Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej kremskiej: ok. 2,21 zł

Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej chrzanowej: ok. 2,21 zł

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Best Brands PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Odkrywaj smaki domowych przetworów Biuro prasowe
2024-08-12 | 01:00

Odkrywaj smaki domowych przetworów

Lato to idealny czas na wekowanie, bo właśnie wtedy stragany pełne są świeżych owoców i warzyw. To najlepszy moment, aby zaopatrzyć naszą spiżarnię w przygotowane
Żywienie SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI?
2024-08-02 | 01:00

SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI?

Miesiąc temu, restauracja NUTA pod batutą Chefa Andrei Camastry powtórzyła swój sukces sprzed roku, utrzymując kulinarnego Oscara – gwiazdkę Michelin. Jest to gwarancja
Żywienie Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!
2024-07-30 | 15:35

Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!

Marzysz o podróży dookoła świata, smakując przy tym smaków różnorodnych kuchni? Dzięki produktom marki FRoSTA, z łatwością przygotujesz szybkie i smaczne dania

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Media

Podróże

Cezary Pazura: Jedziemy z żoną na Sri Lankę, gdzie mamy program naszpikowany emocjami. Będziemy się poruszać pociągami, helikopterami i jeździć na słoniach

Na mapie letnich wyjazdów aktora w tym roku pojawiły się Portugalia i Sri Lanka. Pierwsza wyprawa już za nim. Cezary Pazura zaznacza, że udało mu się wypocząć i poznać kraj położony na Półwyspie Iberyjskim niemal „od podszewki”, ponieważ pokazywał mu go znajomy mieszkający tam od lat. Teraz z kolei wraz z żoną szykują się już na następną podróż, na wyspę Cejlon. Obszerna relacja z tej wyprawy pojawi się w ich mediach społecznościowych.

Problemy społeczne

Ginekolodzy biją na alarm: przyszły tata to nie tylko dawca nasienia. Mężczyźni nadal zbyt rzadko uczestniczą w przygotowaniach do ciąży

Mniej niż co trzeci mężczyzna szuka informacji na temat tego, jak się przygotować do poczęcia dziecka, a 42 proc. zdecydowało się wcześniej na zbadanie jakości nasienia – wynika z raportu opracowanego przez NutroPharmę na potrzeby kampanii „Dziecko wspólna sprawa”. O suplementację przed ciążą dba podobny odsetek przyszłych ojców, podczas gdy wśród przyszłych mam jest on dwukrotnie wyższy. Tymczasem – jak przypominają lekarze położnicy i ginekolodzy – materiał genetyczny ojca jest tak samo ważny jak matki. Ma wpływ nie tylko na to, jakie cechy będzie mieć dziecko, ale też na jego zdrowie oraz na prawidłowy przebieg ciąży.