Listopadowy jarmark ekologicznej żywności rusza w CH Osowa
W CH Osowa rozpoczyna się listopadowa edycja jarmarku „Żuławskie Smaki”. To jedna z ostatnich w tym roku okazji do spróbowania wyjątkowych wyrobów kuchni żuławskiej przygotowanych w domowych manufakturach, zgodnie z ideą „slow food”. Ekologiczna, regionalna żywność czekać będzie na gości w dniach 4 i 5 listopada.
CH Osowa zasłynęła już z inicjatyw promujących walory regionu Gdańska i okolic. Cyklicznie odbywają się tu wydarzenia, dzięki którym bliżej można poznać tutejszą sztukę czy kuchnię. Jednym z takich przedsięwzięć są „Żuławskie Smaki”.
W dniach 4-5 listopada odbędzie się kolejna już edycja tego wyjątkowego jarmarku. W jednym miejscu spotkać można wielu producentów żywności, której trudno szukać w komercyjnej sprzedaży. Choć specjalizują się w innych przysmakach, łączy ich to, że każdy z nich przygotowuje swoje produkty zgodnie z ideą „slow food”, czyli z ekologicznych, naturalnych składników bez zbędnych dodatków. Ponadto wystawcy „Żuławskich Smaków” kultywują kulinarne tradycje kuchni żuławskiej, dając niesamowitą okazję do posmakowania i poznania bliżej produktów i dań tego regionu.
Podczas „Żuławskich Smaków” można spróbować i zakupić do domowej spiżarni specjały takie jak mięsa i wędliny, domowe pierogi, słodkie wypieki, naturalne miody z domowej pasieki, zdrowe kiszonki oraz wiele innych. Oprócz tradycyjnych potraw czekają również kulinarne m.in. keczup z cukinii, czy nutella śliwkowa.
Na tegorocznym jarmarku zagoszczą „Miody Gustawa”, „Specjały z Borów”, „Kuchnia Halinki”, „Słodki Zakątek”, „Żuławskie Smaki” czy „Kiszonki”. Listopadowa edycja to jedna z ostatnich w tym roku okazji do odwiedzenia „Żuławskich Smaków”, kolejne zaplanowano na grudzień.
![Odkrywaj smaki domowych przetworów Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_11325113,w_253,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Odkrywaj smaki domowych przetworów
![SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI?](/files/_uploaded/glownekonf_1406821999,w_300,wo_300,ho_169,_small.jpg)
SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI?
![Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!](/files/_uploaded/glownekonf_1665146849,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Nie żyje Bogumiła Wander
![](/files/1922771799/wander,w_274,r_png,_small.png)
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Media
![](/files/1922771799/hyzy-dowbor-foto-ram,w_274,_small.jpg)
Agnieszka Hyży: Ja, Maciek Rock i Maciek Dowbor byliśmy taką świętą trójcą Polsatu. Ale my nie mamy tak mocnego miejsca i pomysłu na siebie w internecie jak Maciej Dowbor
Prezenterka żałuje, że Maciej Dowbor pożegnał się z Polsatem, ale szanuje jego decyzję i wierzy, że przed nim kolejne ciekawe wyzwania zawodowe. Agnieszka Hyży niezwykle miło wspomina czasy, kiedy mieli przyjemność ze sobą współpracować, i nie ukrywa, że wciąż sporo się od niego uczy, chociażby obserwując jego aktywność w mediach społecznościowych. Cieszy się także na każde spotkanie z nim.
Podróże
Cezary Pazura: Jedziemy z żoną na Sri Lankę, gdzie mamy program naszpikowany emocjami. Będziemy się poruszać pociągami, helikopterami i jeździć na słoniach
![](/files/1922771799/pazura-wakacje-foto,w_133,_small.jpg)
Na mapie letnich wyjazdów aktora w tym roku pojawiły się Portugalia i Sri Lanka. Pierwsza wyprawa już za nim. Cezary Pazura zaznacza, że udało mu się wypocząć i poznać kraj położony na Półwyspie Iberyjskim niemal „od podszewki”, ponieważ pokazywał mu go znajomy mieszkający tam od lat. Teraz z kolei wraz z żoną szykują się już na następną podróż, na wyspę Cejlon. Obszerna relacja z tej wyprawy pojawi się w ich mediach społecznościowych.
Problemy społeczne
Ginekolodzy biją na alarm: przyszły tata to nie tylko dawca nasienia. Mężczyźni nadal zbyt rzadko uczestniczą w przygotowaniach do ciąży
![](/files/1922771799/ciaza-przygotowania-foto-5,w_133,r_png,_small.png)
Mniej niż co trzeci mężczyzna szuka informacji na temat tego, jak się przygotować do poczęcia dziecka, a 42 proc. zdecydowało się wcześniej na zbadanie jakości nasienia – wynika z raportu opracowanego przez NutroPharmę na potrzeby kampanii „Dziecko wspólna sprawa”. O suplementację przed ciążą dba podobny odsetek przyszłych ojców, podczas gdy wśród przyszłych mam jest on dwukrotnie wyższy. Tymczasem – jak przypominają lekarze położnicy i ginekolodzy – materiał genetyczny ojca jest tak samo ważny jak matki. Ma wpływ nie tylko na to, jakie cechy będzie mieć dziecko, ale też na jego zdrowie oraz na prawidłowy przebieg ciąży.