Lokalem tej sieci zachwycał się sam Robert Makłowicz – pierwsza w Polsce Reberni
Łódzka gastronomia właśnie zyskała silnego gracza na rynku – w Manufakturze otworzyła się pierwsza restauracja sieci Rebernia w Polsce! Koncept rodem ze Lwowa, w ciągu kilku ostatnich lat szturmem podbił serca na Wschodzie. Do lokali ustawiają się godzinne kolejki, a lista oczekujących na stolik niemalże nie ma końca. Czym foodies zachwyci łódzka żeberkownia?
Choć Rebernia w Manufakturze jest pierwszą w Polsce, to jej koncept nie jest obcy. – To z pewnością jedno z najbardziej wyczekiwanych otwarć gastronomicznych w ciągu ostatnich kilku lat – zaznacza Monika Langner, rzeczniczka prasowa Manufaktury. – Jeszcze przed oficjalną premierą dochodziły do nas głosy, że Polacy doskonale znają tę markę i z niecierpliwością czekają na to, by spróbować sławnych żeberek właśnie w Łodzi – podkreśla rzeczniczka. Premierowy weekend okazał się dla lokalu ogromnym sukcesem – restaurację odwiedziło około 3 tysięcy gości. – Cieszymy się, że zostaliśmy tak ciepło przyjęci przez łodzian. Długo pracowaliśmy nad otwarciem, remont samego lokalu trwał wiele miesięcy, więc z ogromną przyjemnością otworzyliśmy swoje drzwi dla Gości – mówi Stanisław Szewczyk, menadżer restauracji. – Już teraz mamy bardzo pozytywny feedback, nasi Goście czują się w Reberni jak u siebie – swobodnie i na luzie. Wierzymy, że nasze kultowe żeberka i biesiadna atmosfera przyciągną gości z całej Polski – dodaje menadżer.
Rebernia to autorski koncept Holdingu !FEST, który powstał we Lwowie w 2016 roku. Pierwszy lokal został otwarty w zabytkowym budynku miejskiego Arsenału, gdzie dawniej pracowali kowale i miecznicy. Z biegiem czasu, ich praca była coraz mniej potrzebna, a pracownicy spędzali czas na pieczeniu żeberek na ogniu, który dawniej służył do kucia metalu. Te nawiązania do dawnej sztuki widać w lokalach sieci również dziś – jej kelnerzy serwują żeberka, siekając mięso ostrymi jak brzytwa tasakami. Rebernia to specjaliści od mięsa – zjecie tam nie tylko osławione żeberka wieprzowe pieczone na otwartym ogniu, ale także antrykota, kurczaka, doradę i masę świeżych dodatków warzywnych i nie tylko. Poza tym, nie zabraknie też wyśmienitego, kraftowego piwa ze sławnego, lwowskiego browaru Pravda.
Rebernia w Manufakturze zajęła jeden z największych lokali gastronomicznych na zabytkowym, charakterystycznym rynku z czerwonej cegły (ponad 1000 mkw powierzchni wraz z letnim ogródkiem). Wewnątrz znajduje się otwarta kuchnia z imponującymi rozmiarami mangalami (grillami), w których rozpalany jest ogień. Goście mogą obserwować cały proces – począwszy od układania drewna pod rozpałkę, przez przygotowywanie mięsa aż po samo grillowanie i wydawkę. Wnętrza Reberni są utrzymane w industrialnym, nowoczesnym stylu – sala i antresola na piętrze wypełnione są drewnianymi ławami i stołami, a w dodatkach dominują stal i szkło. Na ścianach lokalu można natomiast oglądać autorskie prace najlepszych polskich grafików i rysowników, m.in. Andrzeja Mleczko, Andrzeja Rysuje, Hanny Kmieć czy Karyny Piwowarskiej, które nawiązują do tematyki lokalu lub spraw społecznych.
Wizyta w tzw. żeberkowni to nie lada przeżycie – w lokalu obowiązuje biesiadna, luźna atmosfera. Nie dostaniecie tam sztućców – żeberka, jak za dawnych lat, je się rękoma, a sztućce są wyłącznie malowane na papierowych obrusach. Przed i po posiłku do dyspozycji Gości są duże, industrialne umywalki na sali, a także papierowe fartuchy z rysunkami, które zabezpieczą stroje. Oprócz mięsa i ryb, w Reberni dostaniecie także aromatyczne warzywa z grilla, różnego rodzaju sery czy pieczone ziemniaki, a całość w towarzystwie kraftowego piwa z browaru Pravda – 16 nalewaków czeka!

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Maciej Pertkiewicz: Darek „Stolarz” szukał swojej drogi zawodowej i znalazł ją w Polsacie. Jest on dla programu bardzo cenną postacią
Architekt zaznacza, że praca przy realizacji programu „Nasz nowy dom” to dla niego nie tylko ciekawe doświadczenie zawodowe, ale także możliwość spotkania na swojej drodze różnych fachowców. Jedną z takich niezwykle zdolnych i kreatywnych osób jest niewątpliwie Darek „Stolarz”, który niedawno dołączył do popularnego formatu Polsatu. Maciej Pertkiewicz już dostrzega plusy tej współpracy i wierzy, że przed nimi jeszcze wiele nietuzinkowych projektów.
Handel
Polski e-commerce rośnie w siłę. Konsumentów przyciągają przede wszystkim promocje

Rynek e-commerce w Polsce jest już wart ok. 152 mld zł. Rośnie zarówno częstotliwość zakupów, jak i średnia wartość koszyka – wynika z raportu Strategy&. Polacy doceniają wygodę zakupów przez internet, szybką dostawę i łatwy zwrot. Coraz częściej zwracają też uwagę na cenę i chętnie korzystają z promocji. To właśnie ten trend wykorzystuje Amazon.pl, organizując co roku festiwal z okazji Prime Day. W tym roku zaplanowano go po raz pierwszy aż na cztery dni: 8–11 lipca, a nie dwa jak w poprzednich latach.
Problemy społeczne
Do 2029 roku rynek pracy skurczy się o milion pracowników. Przedsiębiorcy wskazują, jak zaktywizować cztery wykluczone dotąd zawodowo grupy [DEPESZA]

W latach 2020–2029 zmiana struktury społecznej doprowadzi do skurczenia się rynku pracy aż o milion pracowników. Trend ten wymusi na pracodawcach konieczność podejmowania konkretnych działań zmierzających do aktywizacji pomijanych dotąd grup społecznych. – Inkluzywność to nie tylko kwestia etyczna, to strategiczna odpowiedź na kryzys demograficzny i niedobór siły roboczej – wskazuje Związek Przedsiębiorców i Pracodawców.