Majowy Jarmark Produktów Regionalnych
W połowie maja rozpoczyna się - zdaniem wielu - najlepszy sezon w polskim kalendarzu kulinarnym. Może i już po majówce, może i spektakularnych świąt na horyzoncie brak, nie brakuje za to nowalijek. Od tych, które teoretycznie są dostępne cały rok (ale z pewnością nie w takich cenach, o smaku nie wspominając) aż po te, na które sezon skończy się szybciej niż się zaczął.
Do celebrowania majowo-czerwcowego asortymentu warzywniaków i targów nikogo namawiać nie trzeba, warto jednak zadbać o odpowiednią oprawę. Niezależnie od tego, czy królową sezonu jest dla nas młoda kapusta, rabarbar czy botwinka, z całą pewnością w towarzystwie zagrodowego sera, wiejskich jaj lub też rzemieślniczego chleba dostarczy jeszcze pełniejszych wrażeń kulinarnych.
Młode ziemniaczki w okrasie z tradycyjnego smalczyku? A może szparagi zapiekane w plastrach boczku wędzonego drewnem owocowym? Wiejski twarożek z czosnkiem niedźwiedzim? Opcji jest wiele, a Jarmark Produktów Regionalnych niejednokrotnie dostarczył już gościom kulinarnych inspiracji i nowych smaków.
W menu majówkowej edycji nie zabraknie też znanych klientom Blue City Klasyków - wyboru chałwy, daktyli i oliwek z Turcji i Azerbejdżanu, wędzonych ryb, ekologicznych kozich serów, miodów i nalewek z Podlasia.
Jarmark Produktów regionalnych rozpocznie się w środę 15 maja i potrwa do soboty 18 maja. Wystawcy będą dostępni w godzinach otwarcia centrum (10:00 - 22:00) na poziomie -1 przy fontannie.

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.