Komunikaty PR

Mąka z orzeszków arachidowych – sprawdź 3 bezglutenowe przepisy

2020-06-26  |  16:59
Biuro prasowe

Szacuje się, że nawet 10% populacji może nie tolerować glutenu[1]. Czy osoby, które są na diecie bezglutenowej, muszą zrezygnować ze słodkich ciast czy naleśników, w których bazą jest mąka pszenna? Nic z tych rzeczy. Wystarczy sięgnąć po jej zamienniki.

Mąka z orzechów arachidowych doskonale sprawdza się w przepisach dedykowanych dla diety bezglutenowej. Oprócz walorów prozdrowotnych mąka z orzeszków ziemnych ma także niesamowity smak. Jest doskonała do wypieków np. biszkoptów, które stanowią bazę pod wyśmienite torty. Co ważne, mąka ta nie wymaga obróbki termicznej, dlatego można ją także dodawać do zdrowych koktajli czy lekkich jogurtów. Koniecznie sprawdź przepisy od marki Bakal z jej wykorzystaniem.

Szybkie ciasteczka dla niezapowiedzianych gości

Proste i szybkie w przygotowaniu ciastka, idealnie skomponują się z kremową kawą. Smakują wyśmienicie same, ale też np. przełożone kremem. 

Składniki:
100 g mąki z orzeszków arachidowych Bakal
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 g masła
50 g miodu
2 jajka L
szczypta soli
30 g orzechów nerkowca Bakal Naturalnie

Przygotowanie:
Orzechy nerkowca posiekać na drobne kawałki. Mąkę, jajka, miód, masło, sól oraz proszek do pieczenia zmiksować do uzyskania zbitej konsystencji. Dodać posiekane orzechy i lekko wymieszać do połączenia się składników. Z masy uformować małe kuleczki, które należy lekko spłaszczyć, aby przybrały formę dysków. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec około 10 minut. 

Arachidowe śniadanie

Pancakes na śniadanie to świetny pomysł na weekendowy poranek. Te puszyste placki wykonane na bazie mąki arachidowej skradną serca domowników. Można je komponować z konfiturą, twarogiem lub masłem orzechowym.

Składniki:
1 duży dojrzały banan
1 jajko L
150 g mąki arachidowej Bakal
3 łyżki oleju rzepakowego
¼ łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:
Wszystkie składki dobrze zmiksować. Na patelni formułować małe placuszki. Smażyć do zarumienienia się. 

Koktajl odżywczy z nutą orzechową 

Mąka z orzeszków ziemnych sprawdzi się także w koktajlach, które mogą być szybką przekąską w ciągu dnia. Nadadzą nie tylko gęstości koktajlowi, ale też pyszny orzechowy smak. 

Składniki:
1 duże mango
1 średni banan 
1 gruszka
3 łyżki gęstego jogurtu
3 łyżki mąki arachidowej Bakal

Przygotowanie:
Owoce obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do blendera, dodać jogurt oraz mąkę. Dokładnie zmiksować. Mąka arachidowa jest bogata w białko oraz błonnik. Ponadto jest wartościowym źródłem tłuszczu (jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe). Dzięki zawartej w niej argininie, która odpowiada za utrzymanie prawidłowej masy mięśniowej, warto ją dodawać do przekąsek przed - i po treningowych. 

Mąka z orzeszków arachidowych Bakal dostępna jest w sklepie online: 

https://bakalsklep.pl/produkt/bakal-maka-z-orzeszkow-arachidowych-300-g/

***

 

1. https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/uklad-pokarmowy/nietolerancja-glutenu-objawy-badania-dieta-aa-kpQv-4hXZ-AYs6.html

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jesień pełna smaku w Salad Story – odkryj nowe sezonowe menu! Biuro prasowe
2024-09-27 | 09:00

Jesień pełna smaku w Salad Story – odkryj nowe sezonowe menu!

Wraz z jesienią Salad Story, polska marka znana z serwowania świeżych i zdrowych potraw, zaskoczyła swoją ofertą. Od 19 września wszyscy miłośnicy kulinariów mają
Żywienie Czas dyni... i budyni limitowanych WINIARY!
2024-09-26 | 14:00

Czas dyni... i budyni limitowanych WINIARY!

Czy jesień kojarzy Ci się głównie z coraz krótszymi, chłodniejszymi dniami? W tym roku nie musisz się o to martwić! Marka WINIARY wprowadza na rynek limitowaną edycję budyni,
Żywienie Jabłkowy zawrót głowy – jak przygotować pyszne przetwory?
2024-09-26 | 01:00

Jabłkowy zawrót głowy – jak przygotować pyszne przetwory?

Wrzesień to czas, gdy jabłka królują na naszych stołach – pachnące, soczyste, a przede wszystkim idealne do przygotowania jesiennych przetworów. Światowy Dzień Jabłka,

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Muzyka

Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci

Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.

Edukacja

MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety

Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.