Mąka z orzeszków arachidowych – sprawdź 3 bezglutenowe przepisy
Szacuje się, że nawet 10% populacji może nie tolerować glutenu[1]. Czy osoby, które są na diecie bezglutenowej, muszą zrezygnować ze słodkich ciast czy naleśników, w których bazą jest mąka pszenna? Nic z tych rzeczy. Wystarczy sięgnąć po jej zamienniki.
Mąka z orzechów arachidowych doskonale sprawdza się w przepisach dedykowanych dla diety bezglutenowej. Oprócz walorów prozdrowotnych mąka z orzeszków ziemnych ma także niesamowity smak. Jest doskonała do wypieków np. biszkoptów, które stanowią bazę pod wyśmienite torty. Co ważne, mąka ta nie wymaga obróbki termicznej, dlatego można ją także dodawać do zdrowych koktajli czy lekkich jogurtów. Koniecznie sprawdź przepisy od marki Bakal z jej wykorzystaniem.
Szybkie ciasteczka dla niezapowiedzianych gości
Proste i szybkie w przygotowaniu ciastka, idealnie skomponują się z kremową kawą. Smakują wyśmienicie same, ale też np. przełożone kremem.
Składniki:
100 g mąki z orzeszków arachidowych Bakal
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 g masła
50 g miodu
2 jajka L
szczypta soli
30 g orzechów nerkowca Bakal Naturalnie
Przygotowanie:
Orzechy nerkowca posiekać na drobne kawałki. Mąkę, jajka, miód, masło, sól oraz proszek do pieczenia zmiksować do uzyskania zbitej konsystencji. Dodać posiekane orzechy i lekko wymieszać do połączenia się składników. Z masy uformować małe kuleczki, które należy lekko spłaszczyć, aby przybrały formę dysków. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec około 10 minut.
Arachidowe śniadanie
Pancakes na śniadanie to świetny pomysł na weekendowy poranek. Te puszyste placki wykonane na bazie mąki arachidowej skradną serca domowników. Można je komponować z konfiturą, twarogiem lub masłem orzechowym.
Składniki:
1 duży dojrzały banan
1 jajko L
150 g mąki arachidowej Bakal
3 łyżki oleju rzepakowego
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Wszystkie składki dobrze zmiksować. Na patelni formułować małe placuszki. Smażyć do zarumienienia się.
Koktajl odżywczy z nutą orzechową
Mąka z orzeszków ziemnych sprawdzi się także w koktajlach, które mogą być szybką przekąską w ciągu dnia. Nadadzą nie tylko gęstości koktajlowi, ale też pyszny orzechowy smak.
Składniki:
1 duże mango
1 średni banan
1 gruszka
3 łyżki gęstego jogurtu
3 łyżki mąki arachidowej Bakal
Przygotowanie:
Owoce obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do blendera, dodać jogurt oraz mąkę. Dokładnie zmiksować. Mąka arachidowa jest bogata w białko oraz błonnik. Ponadto jest wartościowym źródłem tłuszczu (jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe). Dzięki zawartej w niej argininie, która odpowiada za utrzymanie prawidłowej masy mięśniowej, warto ją dodawać do przekąsek przed - i po treningowych.
Mąka z orzeszków arachidowych Bakal dostępna jest w sklepie online:
https://bakalsklep.pl/produkt/bakal-maka-z-orzeszkow-arachidowych-300-g/
***
1. https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/uklad-pokarmowy/nietolerancja-glutenu-objawy-badania-dieta-aa-kpQv-4hXZ-AYs6.html
Jesień pełna smaku w Salad Story – odkryj nowe sezonowe menu!
Czas dyni... i budyni limitowanych WINIARY!
Jabłkowy zawrót głowy – jak przygotować pyszne przetwory?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Ada Fijał: Młode pokolenie jest niezwykle obeznane z modą. Kiedyś my uczyliśmy uczestników naszych programów, co mają robić, a teraz często to my uczymy się od nich
Aktorka i jurorka programu „Shopping Queens. Królowe zakupów” zauważa, że w ciągu dekady nie tylko zmienił się ten format telewizyjny, ale także podejście do mody. Trendy dyktują bowiem teraz nie tyle znani projektanci, ile ulica i zwykli ludzie. Na jej szczególne uznanie zasługuje młode pokolenie, które wykazuje się ogromną kreatywnością i wręcz nie sposób przejść obojętnie obok ich wyszukanych stylizacji.
Muzyka
Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci
Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.
Edukacja
MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety
Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.