Komunikaty PR

Marka WINIARY otwiera jadłodzielnię w Warszawie

2023-01-13  |  15:00
Biuro prasowe

W ramach programu „Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu”, marka WINIARY otworzyła nowy punkt sąsiedzkiego dzielenia się żywnością. Jadłodzielnia stworzona we współpracy z Fundacją CHOPS stanęła obok budynku Towarzystwa Przyjaciół Dzieci, przy ul. Wileńskiej 55/57 w Warszawie. To już 12. miasto, w którym marka pomaga mieszkańcom w walce z marnowaniem żywności. 

Lokalne działania mają znaczenie

W Polsce marnuje się około 5 mln ton żywności rocznie – program WINIARY „Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu” jest odpowiedzią na ten problem. Marka pomaga konsumentom ograniczyć wyrzucanie jedzenia, dzieląc się z nimi praktycznymi wskazówkami czy przepisami, ale także zachęcając do przekazywania nadwyżek żywności potrzebującym. W tym celu WINIARY otwierają jadłodzielnie w różnych miastach w Polsce. 12 stycznia br., do użytku został oddany kolejny taki punkt marki – tym razem w Warszawie. W uroczystym otwarciu jadłodzielni udział wzięli: prezes Fundacji CHOPS – Roman Żarnecki, prezeska Mazowieckiego Oddziału Wojewódzkiego Towarzystwa Przyjaciół Dzieci – Monika Jagodzińska oraz przedstawiciel marki WINIARY – Szymon Ulkowski.

- Misją marki WINIARY jest pomaganie Polakom w codziennym gotowaniu. Robimy to od ponad 80 lat, tworząc najwyższej jakości produkty, dostosowując się do zmieniających się potrzeb naszych konsumentów, ale także dostarczając inspiracji na to, co przygotować na obiad każdego dnia. Myśląc o odpowiedzialnym podejściu do gotowania ważnym aspektem stała się dla nas walka z marnowaniem żywności, która ma bezpośredni wpływ na oszczędność pieniędzy, ale również zasoby planety. Robimy to edukując konsumentów w zakresie odpowiedniego planowania, przechowywania i gospodarowania żywnością, ale także przez popularyzowanie idei dzielenia się jedzeniem. Warszawska jadłodzielnia jest już dwunastym punktem, który udało nam się otworzyć od drugiej połowy 2021 roku. Cieszę się, że możemy rozwijać tę inicjatywę i również w stolicy będziemy mogli przyczynić się do ograniczania problemu marnowania żywności. Ze względu na dużą liczbę mieszkańców i lokalizację w niedalekiej odległości od Dworca Wileńskiego, liczymy że będzie cieszyła się ona dużym zainteresowaniem podkreśla Szymon Ulkowski, Kierownik ds. e-Business i Komunikacji marki WINIARY.

Na wydarzeniu pojawiła się również Jagna Niedzielska, która od lat inspiruje konsumentów do bardziej odpowiedzialnych i zrównoważonych decyzji w kuchni.

- Niewykorzystane produkty, których termin przydatności się kończy, mogą posłużyć jako baza do innych potraw na kolejne dni. Na stronie internetowej www.winiary.pl dostępne są przygotowane przeze mnie przepisy w duchu „zero waste”, które pomagają tak planować menu, by nic się nie zmarnowało. A jeśli plany w międzyczasie się zmienią i zostaniemy z nadmiarem żywności, doskonałym pomysłem będzie podzielenie się nią w jadłodzielniach. Idea foodsharingu jest szczytna, a przy okazji dobra dla planety – mówi Jagna Niedzielska, ambasadorka marki WINIARY.

Jak działa jadłodzielnia?

Jadłodzielnia to sąsiedzki punkt nieodpłatnego dzielenia się żywnością. Każda z tworzonych przez WINIARY jadłodzielni zawiera lodówkę przeznaczoną do przechowywania produktów wrażliwych na temperaturę oraz regały i szafki na produkty suche. Zainteresowani mogą zostawiać żywność, której nie są w stanie wykorzystać, natomiast każdy potrzebujący, będzie mógł ją zabrać i zagospodarować według własnych potrzeb. Mieszkańcy Warszawy będą mogli dzielić się produktami codziennie. Punkt otwarty będzie w godzinach 8:00-22:00 każdego dnia.

Nowa jadłodzielnia nie powstałby bez wsparcia Fundacji CHOPS, której wolontariusze i partnerzy będą na co dzień doglądać punktu.

- Marnowanie żywności to duży problem w całej Polsce. Często wyrzucamy produkty, których nie zdążyliśmy zjeść na czas. A przecież dookoła jest mnóstwo potrzebujących osób, którym te produkty mogłyby pomóc, zanim przestaną nadawać się do spożycia. Jako Fundacja chcemy, aby lokalna społeczność miała możliwość sąsiedzkiego dzielenia się jedzeniem i wzajemnego wspierania, dzięki którym możemy jednocześnie ograniczyć marnowanie żywności. Zaangażowanie się we współpracę z marką WINIARY i wspólne otwieranie takich punktów w różnych miastach Polski umożliwia te działania. Jesteśmy dumni, że możemy być częścią tego projektumówi Roman Żarnecki, Prezes Zarządu Fundacji CHOPS.

Na stronie https://www.winiary.pl/lista-jadlodzielni-w-polsce/ znajduje się mapa wszystkich jadłodzielni w Polsce. Można tam znaleźć najbliższą dla siebie lokalizację.

Marnowanie żywności jest realnym problemem!

Jak pokazują dane SGGW* ponad połowa żywności, która marnuje się w Polsce (53%) pochodzi z gospodarstw domowych. Niemal co trzeci ankietowany w tej grupie (29%), jako powód wyrzucania produktów spożywczych wskazuje przekroczenie terminu przydatności do spożycia. Jednocześnie, wiele osób nie rozróżnia oznaczeń „Najlepiej spożyć przed” i „Należy spożyć do”. Co piąta przyznaje, że zdarza jej się wyrzucać jedzenie przez zbyt duże zakupy, a co ósma (13%) zdradza, że to skutek niewłaściwego przechowywania żywności. W sumie każdego roku marnuje się w Polsce ok. 5 mln ton żywności, co oznacza, że statystycznie każdy z nas wyrzuca do kosza aż 130 kg jedzenia rocznie!

Więcej informacji o kampanii, jak również porady na dalsze wykorzystanie produktów, które pozostały w lodówce oraz inspiracje do działań mających na celu ograniczenie marnowania żywności można znaleźć na stronie https://www.winiary.pl/pomagamy-w-gotowaniu-i-niemarnowaniu.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Unsplash
2025-07-31 | 06:00

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

W raporcie Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi pisano o podwójnych standardach w polityce UE dotyczącej
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Polityka

Niemal 2 mln Polaków jest zagrożonych skrajnym ubóstwem. Są duże trudności w mierzeniu skali tego zjawiska

W 2024 roku w Polsce nastąpiło zmniejszenie zasięgu zagrożenia ubóstwem skrajnym o 1,4 pp. – z 6,6 proc. rok wcześniej do 5,2 proc. Jest to jednak mniejszy spadek niż wzrost odnotowany pomiędzy 2022 a 2023 rokiem – wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego. W 2024 roku zwiększył się jednak zasięg zagrożenia ubóstwem relatywnym (do 13,3 proc.) i zmniejszył ubóstwem ustawowym – do poziomu 2,6 proc. Miliony Polaków wciąż nie realizują potrzeb na podstawowym poziomie, co może powodować konsekwencje polityczne i społeczne. Eksperci apelują o wprowadzenie obiektywnych miar ubóstwa, co ma pomóc w jego zwalczaniu.

Media

Edyta Herbuś: Ostatnio bardziej koncentrowałam się na aktorskim rozwoju w teatrze. Teraz znowu zawołała mnie telewizja i jest to czas fajnego odświeżenia

Tancerka robi sobie przerwę od teatralnej sceny i cieszy się, że teraz będzie jej więcej w telewizji. Ostatnie tygodnie spędza przede wszystkim na planie produkcji realizowanych dla Polsatu. Swoich sił próbuje między innymi w 22. edycji programu „Twoja twarz brzmi znajomo”. Będzie ją można oglądać również w nowych odcinkach serialu „Przyjaciółki”. Edyta Herbuś zaznacza jednak, że niezależnie od tego, jak bardzo jest zajęta, zawsze znajdzie chwilę, by potańczyć czy stworzyć spontaniczny układ choreograficzny.