Mars publikuje wielomilionowy plan zrównoważonego mleczarstwa
„Muuuwimy o mlecznej rewolucji” (Moo’ving Dairy Forward) Nowy plan redukcji metanu w ramach ambicji Neutralności Emisyjnej (Net Zero) do 2050 roku.
• W ciągu kolejnych 3 lat Mars zainwestuje ponad 47 mln USD w realizację celów Planu Zrównoważonego Mleczarstwa.
• Mars pracuje nad redukcją śladu węglowego wynikającego z pozyskiwania produktów mlecznych o 50% do 2030 roku.
• Projekt Zrównoważonego Mleczarstwa jest częścią szerszych działań firmy na rzecz klimatu, czyli „Mapy Drogowej do Neutralności Emisyjnej” (Mars Net Zero Roadmap).
• Współpraca z firmą FrieslandCampina ma na celu zwiększenie innowacyjności.
Mars opublikował globalnie ambitny plan działań, mający na celu rozwój zrównoważonego mleczarstwa. Zakłada on inwestycje na poziomie 47 mln USD w ciągu kolejnych 3 lat i stanowi integralną część szerszego zaangażowania firmy w działania na rzecz klimatu, obejmującego inwestycje o łącznej wartości 1 mld USD dolarów. Plan „Muuuwimy o mlecznej rewolucji” (Moo’ving Dairy Forward) opiera się na pozyskiwaniu produktów mlecznych tak, aby zmniejszać ślad węglowy, co jest zgodne ze strategią Mars mającą na celu redukcję emisji o 50%* do 2030 roku.
Działania te są znaczącym krokiem na drodze do osiągnięcia neutralności emisyjnej zgodnie z niedawno opublikowaną Mapą Drogową do Neutralności Emisyjnej Mars. Firma, we współpracy z liderami branży, dąży do wdrożenia szeregu znaczących zmian w gospodarstwach rolnych, koncentrujących się na krytycznych obszarach, takich jak redukcja metanu jelitowego, wydajne zarządzanie obornikiem i zrównoważona produkcja pasz.
W ramach Planu Zrównoważonego Mleczarstwa „Muuuwimy o mlecznej rewolucji” Mars nawiązał współpracę z wiodącą w branży firmą mleczarską FrieslandCampina, która jest jednym z największych producentów mleka na świecie. Współpraca ta ma na celu utworzenie Programu Zrównoważonego Rozwoju Mleczarstwa Mars-FrieslandCampina - bezprecedensowej inicjatywy, która zakłada pokrycie zapotrzebowania na produkty mleczne Mars przez grupę dedykowanych firmie gospodarstw. Program będzie stanowił platformę, na której nowe praktyki i innowacyjne technologie będą doskonalone i skalowane w skoncentrowanym i przyspieszonym środowisku, z ostatecznym celem zaadoptowania ich przez pozostałe gospodarstwa rolne spółdzielni.
Amanda Davies, Dyrektorka ds. Zrównoważonego Rozwoju, Badań i Rozwoju oraz Zaopatrzenia w Mars Snacking, powiedziała: Dbałość o zdrowie naszej planety jest dla nas kluczowa. Ale nasza wizja pozyskiwania produktów mlecznych w sposób bardziej zrównoważony stanie się rzeczywistością tylko dzięki wsparciu i działaniom rolników oraz naszych dostawców. Dlatego właśnie, w ramach Planu Zrównoważonego Mleczarstwa „Muuuwimy o mlecznej rewolucji”, przekazujemy miliony dolarów bezpośrednio do kieszeni rolników dzięki podpisywanym umowom. W ten sposób chcemy wesprzeć ich we wprowadzeniu zmian przyjaznych dla klimatu. Wiem, że razem możemy wyznaczyć ścieżkę, która pomoże nam stawić czoła zmianom klimatycznym i przyczynić się do przekształcenia naszej branży na rzecz bardziej zrównoważonej przyszłości.
Mars, kierując się etosem inwestowania w długoterminowe innowacje, we współpracy z DMK Group w Niemczech rozpoczął działalność trzech pilotażowych gospodarstw rolnych “neutralnych emisyjnie”. Placówki te będą prowadzić badania oraz dążyć do wdrożenia nowych osiągnięć naukowych i technologicznych, mając na celu stworzenie skalowalnej i ekonomicznie opłacalnej ścieżki do osiągnięcia zerowej emisji w sektorze mleczarskim. Pięcioletni projekt stanowi nowatorskie przedsięwzięcie dla renomowanego konglomeratu zajmującego się branżą spożywczą, jedzeniem dla zwierząt i świadczeniem usług.
Mars, jeden z założycieli Partnerstwa na rzecz Zrównoważonego Rozwoju Mleczarstwa, prowadzi również poszukiwania technologii redukującej wzdęcia. Firma współpracuje z Fonterra i Sea Forest w celu zbadania możliwości pozyskiwania suplementów diety z wodorostów SEAFEED™. Prowadzone badania mają na celu wykazanie, w jaki sposób SEAFEED™ pomaga zmniejszyć ilość metanu wytwarzanego przez krowy podczas trawienia pokarmu.
Nabiał do produkcji kultowych, wartych miliardy dolarów marek słodyczy, takich jak M&M'S® czy Snickers®, dostarczany jest przez ponad 200 tysięcy krów i tysiąc gospodarstw rolnych. Produkty mleczne zajmują drugie miejsce pod względem wielkości emisji dwutlenku węgla w Mars Snacking, a wszystkie surowce odpowiadają łącznie za ponad 70% całkowitej emisji gazów cieplarnianych organizacji.
Każdy, kto chciałby dowiedzieć się więcej na temat strategii i Mapy Drogowej do Neutralności Emisyjnej firmy Mars może pobrać dokument z naszej strony pod adresem www.mars.com/netzero2050.
Link do video: PLAN ZRÓWNOWAŻONEGO MLECZARSTWA, “MUUUWIMY O MLECZNEJ REWOLUCJI“ - YouTube
* mierzone względem poziomu bazowego z 2015 r.

Bezpieczne święta i sylwester z pupilem

„Woda opadła, psy zostały” – teraz czas na Łódź!

Gwiazdka z nieba dla bezdomnych zwierząt – Psi Targ vol. 8 w Galerii Turzyn
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Seriale

Julia Kamińska: Dzięki roli lekarki z większą pewnością wykonywałabym teraz masaż serca. Potrafiłabym pewnie też zrobić szew na skórze
Aktorka przyznaje, że rola lekarki w serialu „Szpital św. Anny” wiąże się z dodatkowymi trudnościami. Przygotowując się do poszczególnych scen, musi bowiem opanować dość trudną terminologię medyczną. Julia Kamińska zaznacza też, że wykonywanie poszczególnych zabiegów również wymaga dużej precyzji, by na ekranie wszystko wyglądało jak najbardziej profesjonalnie. Najwięcej zawsze dzieje się na SOR-ze i producentom zależało, żeby odzwierciedlić właśnie tę atmosferę i ekstremalne warunki pracy.
Zdrowie
Przybywa osób biorących leki dla chorych na cukrzycę, aby szybciej schudnąć. To rozwiązanie niekorzystne dla zdrowia

Dietetycy ostrzegają przed wykorzystywaniem leków niezgodnie z ich przeznaczeniem. Tak dzieje się coraz częściej z lekami na cukrzycę, które stosują osoby chcące zrzucić zbędne kilogramy. Jak podkreśla dietetyk Jakub Mauricz, może to prowadzić do przykrych dolegliwości zdrowotnych, a nawet zagrażać życiu. Jednocześnie zaznacza, że podstawą leczenia dla osób z nadwagą powinna być zmiana nawyków żywieniowych.
Media
Patricia Kazadi: Maciek Rock jest dla mnie ogromną inspiracją. Uczę się od mistrza

Prowadząca „Must Be the Music” jest przekonana, że nowa odsłona programu zrobi wśród widzów prawdziwą furorę. Ona sama, mimo że zna kulisy, to i tak z dużym zaciekawieniem obejrzała pierwszy odcinek i to, co zobaczyła na ekranie, zrobiło na niej ogromne wrażenie. Patricia Kazadi chwali uczestników, jurorów, a także współprowadzących nową edycję. Nie ukrywa, że dużą inspiracją jest dla niej Maciej Rock, pracowity, utalentowany, a zarazem niezwykle skromny człowiek.