Komunikaty PR

Masz dość chleba i bułek? Prezentujemy 3 pyszne zamienniki pieczywa

2020-05-25  |  13:00
Biuro prasowe
Kontakt
Katarzyna Zawadzka
Good One PR

ul. Edwarda Jelinka 38
01-646 Warszawa
katarzyna.zawadzka|goodonepr.pl| |katarzyna.zawadzka|goodonepr.pl
796 996 240
www.goodonepr.pl/
Do pobrania press ( 0.65 MB )

Polacy spożywają coraz mniej pieczywa, ale wciąż nie wyobrażają sobie życia bez kanapek. Jemy je na śniadanie, zabieramy do pracy, dajemy dziecku do szkoły czy serwujemy jako przystawkę podczas spotkań towarzyskich. Nic dziwnego – jeśli odpowiednio dobierzemy ich składniki możemy szybko przyrządzić smaczny i pełnowartościowy posiłek. Niestety, nawet największy przysmak jedzony zbyt często może się znudzić, dlatego przedstawiamy alternatywne pomysły dla kanapek.

 

Bułka z szynką, tost z dżemem czy kromka chleba z serem i pomidorem to proste sposoby na zaspokojenie głodu, ale niekoniecznie satysfakcjonujące rozwiązania dla naszych kubków smakowych. Oczywiście, wystarczy dodać odrobinę warzyw, kiełków czy sosu, a kanapka nabiera lepszego smaku. Co jednak zrobić, gdy znudziła nam się standardowa „baza”, czyli pieczywo? Warto skorzystać z większej dostępności produktów, którą zapewnia nam wiosna, zainspirować się poniższymi propozycjami i rozpocząć eksperymentowanie w kuchni.

 

Meksykański placek na polskim stole

W kuchni meksykańskiej często jako zamiennik pieczywa stosuje się tortille – okrągłe, cienkie placki z mąki pszennej lub kukurydzianej, w które zawijane są różne składniki. Przygotowując tortille do nadziewania podgrzejmy je najpierw na suchej patelni – wtedy wydobędziemy pełnię ich smaku i sprawimy, że staną się bardziej elastyczne, co ułatwi zwijanie. Jedną z najpopularniejszych potraw wykorzystujących tortille jest burrito, czyli placek wypełniony farszem z mięsa mielonego, ryżu i warzyw. Takie danie wspaniale sprawdzi się jako lunch do pracy, natomiast w wersji śniadaniowej warto przygotować wrapa z jajecznicą – dodajemy do niego szynkę, plaster sera, liście świeżego szpinaku i pomidorki koktajlowe. Placki można także wykorzystać do przygotowania roladek (np. z serkiem śmietankowym i wędzonym łososiem), które po zwinięciu kroimy na kawałki. Tortille idealnie sprawdzą się również jako „jadalny pojemnik”, w którego spakujemy ulubioną sałatkę. Jeśli zdecydujemy się na samodzielne przygotowanie samej tortilli, od razu po ich usmażeniu przełóżmy je na wilgotną ściereczkę, a następnie zwińmy w rulon i zabezpieczmy folią.

 

Ptysie nie tylko na słodko

Wyroby z ciasta parzonego zazwyczaj kojarzą nam się z deserami – eklerami oblanymi ciemną czekoladą czy karpatką z budyniowym kremem. Tymczasem jest to ciasto uniwersalne – nie jest ani słodkie, ani słone, dlatego w zależności od rodzaju farszu decydujemy o jego charakterze. Jako alternatywa dla kanapek najlepiej sprawdzą się wyrabiane z ciasta parzonego ptysie, które przecięte na pół swoim wyglądem przypominają małe bułeczki.

 

Przygotowanie ciasta parzonego, a następnie zrobienie z niego idealnych ptysi wymaga pewnej wprawy. Na szczęście w sklepach można znaleźć gotowe produkty z dobrym, prostym składem, które możemy wypełnić wedle uznania w domu. Ptysie są puste w środku, dlatego zaleca się faszerowanie ich różnego rodzaju pastami, kremami czy drobno krojonymi sałatkami. Ze względu na swój niewielki rozmiar idealnie sprawdzą się zarówno jako przekąska typu finger food podczas przyjęcia, jak i część drugiego śniadania naszych pociech. W wersji dla dzieci warto spróbować przemycić dodatkową porcję warzyw np.: w nadzieniu serowo-brokułowym. Jako pasta na słodko świetnie smakuje twarożek wymieszany z miodem i orzechami. Dla dorosłych możemy przygotować wariację na temat włoskiej bruschetty i wypełnić ptysie pomidorami z bazylią i oliwą – komentuje Marzena Stokwisz z firmy Brześć.

 

Warzywa zamiast chleba

Niektórzy rezygnują z jedzenia pieczywa z powodu nietolerancji pokarmowych czy obawy przed przybraniem zbędnych kilogramów. To właśnie tym osobom poleca się zamienić klasyczne wypieki na warzywa. Na przykład w burgerze zamiast brioszki używamy liści sałaty, a w zapiekance ser i pieczarki wykładamy na przeciętą na pół cukinię, a nie bagietkę. W taki sposób dostarczamy naszemu organizmowi nie tylko dodatkowe witaminy, ale również mniejszą ilość kalorii niż w przypadku klasycznych kanapek czy fast foodów. Ciekawym rozwiązaniem jest też chleb warzywny, który zawiera błonnik i można do niego dodać resztki warzyw z obiadu, jak gotowana marchewka czy puree ziemniaczane.

Zrównoważona i odpowiednio zbilansowana dieta jest podstawą zdrowego stylu życia, a pieczywo może być jego elementem. Poszukiwanie alternatywy dla kanapek jest nie tylko świetną zabawą, ale też smacznym sposobem na urozmaicenie naszego menu.

 

Spółka Brześć istnieje od 1984 roku. Rodzinna firma z Brześcia Kujawskiego specjalizuje się w tradycyjnych, opartych na domowych recepturach, wyrobach cukierniczych. Więcej informacji na temat Firmy można znaleźć na stronie www.brzesc.pl.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Good One PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia 11 tysięcy automatów paczkowych w sieci DPD Pickup Biuro prasowe
2025-08-13 | 11:50

11 tysięcy automatów paczkowych w sieci DPD Pickup

DPD Polska utrzymuje dynamikę rozbudowy infrastruktury logistycznej OOH – sieć DPD Pickup liczy 33 tys. automatów i punktów, z czego już 11 tys. stanowią
Styl życia Nakręć mile, nie promile. Rusza dziewiąta edycja kampanii Trzymaj Pion
2025-07-21 | 09:00

Nakręć mile, nie promile. Rusza dziewiąta edycja kampanii Trzymaj Pion

Tegoroczne hasło kampanii prowadzonej przez Grupę Żywiec „Nakręć mile, nie promile” ma zachęcić użytkowników jednośladów do odpowiedzialności za
Styl życia Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym
2025-06-11 | 11:30

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym

Już 1 października rusza w Polsce system kaucyjny. Aby odzyskać kaucję doliczoną do zakupu napoju w puszcze, konsumenci będą musieli spełnić kilka warunków. Inicjatywa

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Farmacja

Nowy pakiet farmaceutyczny ma wyrównać szanse pacjentów w całej Unii. W Polsce na niektóre leki czeka się ponad dwa lata dłużej niż w Niemczech

Jeszcze pod przewodnictwem Polski Rada UE uzgodniła stanowisko w sprawie pakietu farmaceutycznego – największej reformy prawa lekowego od 20 lat. Ma on skrócić różnice w dostępie do terapii między krajami członkowskimi, które dziś sięgają nawet dwóch–trzech lat. W Unii Europejskiej wciąż brakuje terapii na ponad 6 tys. chorób rzadkich, a niedobory obejmują również leki ratujące życie. Nowe przepisy mają zapewnić szybszy dostęp do leków, wzmocnić konkurencyjność branży oraz zabezpieczyć dostawy.

Ochrona środowiska

Rośnie liczba bezdomnych zwierząt w Polsce i związane z nimi wydatki. Potrzebne wprowadzenie kontroli środków przeznaczanych na schroniska

Według analizy bezdomności zwierząt przeprowadzonej przez The State of Pet Homelessness Project opublikowanych w maju 2024 roku w Polsce żyje blisko 950 tys. bezdomnych psów i kotów. W 2023 roku w 230 polskich schroniskach dla zwierząt przebywało 81 778 psów i 35 391 kotów. To o 1,3 proc. więcej niż w 2021 roku – wynika z najnowszych danych Głównego Lekarza Weterynarii. Mimo podejmowanych działań na rzecz zwalczania problemu on wciąż narasta, głównie w obszarze finansowym.