Matcha, kumkwat, kafir i zupa pho. Jak smakują nietypowe azjatyckie koktajle?
Unikalne połączenia, nietypowe składniki i smaki inspirowane tradycyjnymi daniami. Tak w skrócie opisać można azjatyckie koktajle, których skosztujemy w jednej z warszawskich restauracji. Wśród nich alternatywne wersje popularnych koktajli, jak i wytrawne pozycje, których nie spotkamy nigdzie indziej. Jak smakuje napój z dodatkiem matchy, kumkwatu lub kolendry? I jak przygotować takiego drinka w domu? Podpowiadamy!
Kuchnię azjatycką kojarzymy zazwyczaj z esencjonalnymi daniami, takimi jak zupa pho, makaron pad thai, aromatyczne curry czy nemy, nazywane także sajgonkami. Jednak smaki kuchni wschodniej nie ograniczają się jedynie do potraw. W restauracjach serwujących dania wietnamskie i tajskie spotkamy także koktajle na bazie… liści kafiru, matchy, wietnamskiej kawy czy nawet egzotycznego kumkwatu! Tego typu połączenia, poza klasycznymi pozycjami w karcie, znajdziemy m.in. w warszawskiej restauracji Wi-Taj, specjalizującej się w oryginalnej kuchni wietnamskiej i tajskiej. Jak smakuje koktajl inspirowany zupą pho? Jakie propozycje inspirowane smakami Azji można spotkać w polskich restauracjach?
Pho Cocktail. Drink inspirowany azjatycką…zupą!
Korzenne przyprawy, nietypowe smaki i orientalne dodatki to coś, co wyróżnia azjatyckie koktajle od tych dobrze nam znanych na Starym Kontynencie, jak Mojito, Cuba Libre, Margarita czy Whisky Sour. Jedną z takich propozycji jest Pho Cocktail, czyli niezwykłe połączenie inspirowane zupą pho – esencjonalnym, wietnamskim bulionem. Receptura tego koktajlu bazuje na syropie chilli, syropie korzennym, soku z limonki, kolendrze oraz tequili. Autorski koktajl serwowany jest w warszawskiej restauracji Wi-Taj w naczyniu o kształcie małej miski, a przystrojony wytrawnymi dodatkami, wcale nie przypomina standardowego drinka. Z pewnością takie połączenie przypadnie do gustu osobom otwartym na nowe smaki oraz wszystkim tym, którzy nie przepadają za słodkimi drinkami.
W Polsce oryginalna kuchnia azjatycka zyskuje coraz więcej fanów, którzy poza klasycznymi pozycjami w menu poszukują także niestandardowych smaków. Otwieranie się na nowe doznania kulinarne potrafi nie tylko pozytywnie zaskoczyć, ale także pozwala eksplorować nieznane dotąd połączenia bez konieczności opuszczania kraju czy nawet miasta – komentuje Linh Ziółkowska, managerka restauracji Wi-Taj.
Azjatyckie wersje klasyków
Green Tea Martini, Thai Sour, czy Wi-Taj Cosmo to tylko niektóre z azjatyckich wariacji na temat popularnych koktajli. Stanowią one świetny kompromis między znanymi smakami a zaskakującymi recepturami azjatyckimi. Fani nieco słodszych pozycji oraz wielbiciele Cosmopolitan z pewnością powinni spróbować Wi-Taj Cosmo, czyli orientalnego połączenia wódki, likieru z bergamotki, różowej guavy, soku z limonki oraz soku z żurawiny. Z kolei tym, którzy zdecydowanie stawiają na smaki nieco cierpkie i kwaśne, dedykowany jest Thai Sour, tajski odpowiednik Whisky Sour, bazujący na ginie, syropie matcha (ze sproszkowanej zielonej herbaty), tajskiej bazylii, soku z cytryny oraz białku jaja kurzego. Połączeniem wartym uwagi jest także Green Tea Martini, czyli fuzja Martini, ginu, likieru z zielonej herbaty i kwiatu bzu oraz lemon bitters. Zdecydowanie ten koktajl posmakuje osobom, które gustują w bardziej roślinnych, herbacianych nutach.
Azjatyckie koktajle nie ograniczają się jednak tylko do propozycji alkoholowych. W Wi-Taj, restauracji w sercu Warszawy, dostępne są także mocktaile, czyli bezalkoholowe wersje oryginalnych drinków. W restauracyjnym menu znajdziemy takie propozycje jak Phu Quoc z dominującą nutą korzenną, słodkie Hanoi Night czy Kyoto z dodatkiem herbaty matcha. Azjatyckie mocktaile to doskonała opcja dla osób unikających alkoholu lub nieprzepadających za jego smakiem.
Azjatycki koktajl DIY
Co w przypadku, gdy w naszej okolicy nie mamy dostępu do restauracji serwującej autentyczną kuchnię azjatycką? Możemy oczywiście przygotować aromatyczne propozycje koktajli w zaciszu własnego domu! Na początek warto postawić na prosty w przyrządzeniu koktajl z łatwo dostępnych składników. Taką właśnie propozycją jest Mai Tai.
Składniki:
-
20 ml białego rumu
-
20 ml czarnego rumu
-
20 ml Amaretto
-
40 ml soku z ananasa
-
20 ml soku z limonki
-
kruszony lód
-
do dekoracji: ćwiartki limonki, kawałki ananasa
Przygotowanie: W shakerze umieść dwa rodzaje rumu, Amaretto, sok z limonki i ananasa. Dodaj nieco kruszonego lodu i dobrze wstrząśnij. Do szklanki dodaj pozostały lód i zalej powstałą mieszanką. Wierzch koktajlu możesz przyozdobić plastrami ananasa oraz limonki. I gotowe

11 tysięcy automatów paczkowych w sieci DPD Pickup

Nakręć mile, nie promile. Rusza dziewiąta edycja kampanii Trzymaj Pion

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok
Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.
Farmacja
Nowy pakiet farmaceutyczny ma wyrównać szanse pacjentów w całej Unii. W Polsce na niektóre leki czeka się ponad dwa lata dłużej niż w Niemczech

Jeszcze pod przewodnictwem Polski Rada UE uzgodniła stanowisko w sprawie pakietu farmaceutycznego – największej reformy prawa lekowego od 20 lat. Ma on skrócić różnice w dostępie do terapii między krajami członkowskimi, które dziś sięgają nawet dwóch–trzech lat. W Unii Europejskiej wciąż brakuje terapii na ponad 6 tys. chorób rzadkich, a niedobory obejmują również leki ratujące życie. Nowe przepisy mają zapewnić szybszy dostęp do leków, wzmocnić konkurencyjność branży oraz zabezpieczyć dostawy.
Ochrona środowiska
Rośnie liczba bezdomnych zwierząt w Polsce i związane z nimi wydatki. Potrzebne wprowadzenie kontroli środków przeznaczanych na schroniska

Według analizy bezdomności zwierząt przeprowadzonej przez The State of Pet Homelessness Project opublikowanych w maju 2024 roku w Polsce żyje blisko 950 tys. bezdomnych psów i kotów. W 2023 roku w 230 polskich schroniskach dla zwierząt przebywało 81 778 psów i 35 391 kotów. To o 1,3 proc. więcej niż w 2021 roku – wynika z najnowszych danych Głównego Lekarza Weterynarii. Mimo podejmowanych działań na rzecz zwalczania problemu on wciąż narasta, głównie w obszarze finansowym.