MediDieta.pl – kompleksowe wsparcie dla wyzwań żywieniowych od CMD
Ponad 27 lat doświadczenia, wysokiej klasy specjaliści, indywidualne podejście – czas na kolejny krok, aby wzmocnić holistyczną opiekę nad pacjentem. Centrum Medyczne Damiana uruchamia pierwszy w Polsce catering dietetyczny, obejmujący m.in. diety medyczne. MediDieta.pl – bazując na spersonalizowanych dietach pudełkowych opracowanych wspólnie z lekarzami różnych specjalizacji oraz dietetykami klinicznymi – to rozwiązanie dla osób borykających się z problemami zdrowotnymi, takimi jak choroby sercowo-naczyniowe (po zawałach, w przypadku miażdżycy, cukrzycy typu 2 i insulinooporności), choroby układu pokarmowego (wrzody zapalenie żołądka czy przełyku, choroba refluksowa, zespół jelita drażliwego, choroby wątroby) czy dla osób z obniżoną odpornością organizmu. MediDieta.pl to propozycja również dla tych, którzy podejmowali wiele nieskutecznych prób redukcji masy ciała i utrzymania zdrowych nawyków żywieniowych.
Co trzeci z nas ma problemy zdrowotne[1]
Ponad milion z nas ma podwyższonym poziom cukru. Około 3 milionów dorosłych Polaków nie ma świadomości, że cierpi z powodu nadciśnienia tętniczego, które grozi zawałem serca i udarem mózgu. 1/3 osób między 18 a 34 rokiem życia ma zbyt wysoki poziom całkowity cholesterolu, co może doprowadzić do rozwoju miażdżycy. Ponad 34% Polaków deklaruje, że ma długotrwałe problemy zdrowotne lub przewlekłe choroby trwające powyżej 6 miesięcy. Co więcej, odsetek ten systematycznie rośnie. Z badań wynika, że 36% z nas jest pod stałą opieką lekarza. A co z opieką dietetyka? Ilu z nas odpowiednio troszczy się o swoją dietę?
Prawidłowa dieta jest jednym z czterech najważniejszych czynników determinujących liczbę lat przeżytych w zdrowiu[2]. Oprócz tego na styl życia, decydujący o jego długości, składają się przede wszystkim: sposób odżywiania, aktywność fizyczna, palenie tytoniu i picie alkoholu. Do tego dochodzą czynniki takie jak: tempo życia, ekspozycja na stres czy sposób przetworzenia żywności, które coraz częściej przyczyniają się do powstawania alergii pokarmowych, nietolerancji czy chorób autoimmunologicznych.
– Warto pamiętać, że najczęściej docierają do nas jedynie informacje o błędach żywieniowych – zbyt duże spożycie czerwonego mięsa, nadużywanie soli i cukru czy zbyt małe spożycie białka roślinnego. Choć mamy świadomość ogólnych zasad, których wszyscy powinniśmy się trzymać, trudno dziś mówić o ich uniwersalności. Każdy z nas jest inny, ma różne preferencje i przypadłości – o czym doskonale wiemy od lat opiekując się pacjentami w Centrum Medycznym Damiana. Dlatego uruchamiając markę MediDieta.pl, skupiamy się na jednostce i dostosowujemy sposób żywienia do konkretnej osoby. Indywidualne diety i cały system żywienia, który proponujemy, bierze pod uwagę nie tylko wykluczenia, takie jak dieta bezglutenowa czy propozycje posiłków bez laktozy, ale przede wszystkim choroby, z jakimi się borykamy. To kolejny krok Centrum Medycznego Damiana, by zaoferować naszym pacjentom opiekę spersonalizowaną, obejmującą specjalistyczne wsparcie w procesie leczenia także w obszarze żywienia – mówi Marek Kubicki, Członek Zarządu Centrum Medycznego Damiana.
Dieta jako element wspierający zarządzanie chorobą
Mimo rozwoju medycyny i wydłużenia średniej czasu życia, wzrosła zapadalność na choroby przewlekłe. Nieodpowiedni styl życia, w szczególności nieprawidłowa dieta oraz brak aktywności fizycznej zwiększają prawdopodobieństwo ich rozwoju. Jak wskazują eksperci, dieta powinna być elementem skutecznego zarządzania chorobą, szczególnie w przypadku występowania u pacjenta wielu schorzeń. MediDieta obejmuje kilkanaście programów dietetyczno-medycznych stworzonych we współpracy z dietetykami klinicznymi.
– Co wyróżnia nasze diety? Przede wszystkim kompleksowość i pierwiastek medyczno-zdrowotny. Mając na uwadze bezpieczeństwo i konkretne potrzeby pacjentów, opracowaliśmy programy żywieniowe, które mogą stanowić uzupełnienie leczenia i wspomagają proces rekonwalescencji. Są to m.in. diety w chorobach sercowo-naczyniowych (po zawałach, w przypadku miażdżycy, cukrzycy typu 2 i insulinooporności), w chorobach układu pokarmowego (wrzody, zapalenie żołądka czy przełyku, choroba refluksowa, zespół jelita drażliwego, choroby wątroby), diety redukcyjne oraz diety w przypadku obniżonej odporności organizmu – mówi Agnieszka Dziedzic Pasik, Dyrektor Zarządzająca Centrum Medycznego Damiana.
Dieta w trosce o pracownika
Jak pokazują badania, dzięki dobrze zbilansowanej diecie jesteśmy w stanie podnieść naszą efektywność nawet o 25%[3].
– Właściwie skomponowane, regularne posiłki mogą wpłynąć na naszą zdolność koncentracji i podejmowania decyzji, dlatego zadbanie o właściwą dietę pracowników może być pożądanym kierunkiem w działaniach pracodawców. Jako MediDieta zamierzamy docierać do firm zarówno z naszymi posiłkami umieszczonymi w lodówkach vendingowych MediDieta, jak i warsztatami edukacyjnymi. MediDieta dostępna będzie również w sieciach klubów sportowych Medicover, w których po treningu każdy będzie mógł kupić odpowiednio zbilansowany posiłek – mówi Dominika Korczak, Dyrektor ds. Rozwoju Biznesu i Oferty Produktowej.
MediDieta.pl uwzględnia też dietę standardową, białkową dla sportowców, wegetariańską, wegańską, bez laktozy, bez glutenu czy dietę w Hashimoto. W ramach usług oferowane są badania laboratoryjne, konsultacje lekarskie i dietetyczne, podczas których na podstawie wywiadu żywieniowego, wyliczenia wskaźnika BMI, WHR, procentowego udziału tkanki tłuszczowej – powstaje plan dietetyczny
– Zakres oferowanych przez nas usług oraz pakietów medycznych jest dostosowany do rosnących oczekiwań naszych pacjentów. Obserwując wzrastające zapotrzebowanie na opiekę holistyczną, w ostatnim czasie uruchomiliśmy Centra Zdrowia Psychicznego MindHealth. Decyzja o otoczeniu pacjentów właściwą opieką dietetyczną była naturalnym kierunkiem naszych działań. Skorzystaliśmy z naszego zaplecza merytorycznego i wspólnie z klinicystami przygotowaliśmy odpowiedni program zmiany nawyków żywieniowych. Zadbaliśmy również o osoby, którym na przeszkodzie stoi „słomiany zapał”. Przygotowaliśmy program uzupełniony o konsultacje z couchem, mające wzmocnić prace nad motywacją oraz z psychologiem zorientowane na osiągnięcie celu – mówi Dominika Korczak, Dyrektor ds. Rozwoju Biznesu i Oferty Produktowej.
[1] Wszystkie dane za: https://medidieta.pl/diety/jak-dobrac-diete/
[2] Raport „Sytuacja zdrowotna ludności Polski i jej uwarunkowania z 2020 r.”, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny – Państwowy Instytut Badawczy (NIZP PZH – PIB).
[3] Źródło: https://medidieta.pl/zdrowa-firma/, dane własne
„Nie gadaj, tylko się zbadaj!” – PZU zachęca do profilaktyki onkologicznej
Marka alessandro wspiera Różowy Październik
Leczenie alignerami - jak osiągnąć najlepszy rezultat?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Teatr
Anna Głogowska: Długo wstydziłam się stanąć na scenie teatralnej. Teraz zaczynam myśleć o sobie jako o aktorce
Tancerka przyznaje, że jakiś czas temu odkryła swoją nową pasję i z przyjemnością próbuje sił w aktorstwie. Postanowiła zamienić parkiet taneczny na teatralną scenę i jak podkreśla, czuje się teraz bardziej swobodnie i ma większe pole do popisu, bo nie musi się sztywno trzymać określonej choreografii, tylko bazuje na swojej kreatywności. Anna Głogowska nie ukrywa, że na początku nie miała odwagi stanąć ramię w ramię z zawodowymi aktorami, ale przekonała się, że też ma talent i sporo do zaoferowania.
Farmacja
Szybko rośnie liczba osób z ostrą infekcją układu oddechowego, w tym grypy. Szczyt zachorowań przypadnie już na drugą połowę października
Centrum e-Zdrowia podaje, że od początku września odnotowano blisko 1,8 mln porad ambulatoryjnych udzielonych z powodu ostrych infekcji układu oddechowego, w tym grypy. Najlepszą metodą walki z chorobą jest szczepionka – najlepiej przyjęta między wrześniem a listopadem. Wciąż jednak na taki krok decyduje się zaledwie kilka procent Polaków, tymczasem grypa jest jedną z 10 najczęstszych przyczyn zgonów u osób powyżej 65. roku życia.
Żywienie
Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk: Na Filipinach spałyśmy z karaluchami i innymi robakami. Brakowało nam moskitiery na całe ciało
Chociaż podczas pełnej emocji wyprawy przez Filipiny do Tajwanu nie brakowało trudnych momentów, w których górę brało zmęczenie, to jednak mimo wszelkich niedogodności Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk starały się nie narzekać, tylko wyciągać z tej podróży to, co najlepsze. Uczestniczki „Azja Express” przyznają, że nie mogły się przekonać do miejscowego jedzenia, ale za to zachwyciła je aromatyczna kawa. W bagażu zabrakło miejsca na moskitierę, dlatego też z czasem przyzwyczaiły się także do spania w jednym pomieszczeniu z karaluchami.