Komunikaty PR

MICHELIN Dubai 2024 potwierdza status Emirate jako kulinarnego hotspotu

2024-07-29  |  10:20
Biuro prasowe
Do pobrania MICHELIN ( 0.18 MB )

* Trzecie wydanie MICHELIN Guide Dubai zaprezentowano podczas ceremonii w One&Only One Za’abeel

* Row on 45 została czwartą restauracją w Dubaju, która otrzymała dwie gwiazdki MICHELIN

* W ofercie na rok 2024 znalazły się cztery nowe restauracje MICHELIN Star i sześć nowych docenionych Bib Gourmands

* Wybór obejmował 106 restauracji z 35 kuchni, co stanowi wzrost o 17,8% w porównaniu z 2023 r.

MICHELIN zaprezentowało trzecią edycję swojego corocznego przewodnika MICHELIN Guide Dubai podczas prestiżowej ceremonii 4 lipca w niedawno otwartym hotelu One&Only One Za’abeel. Wśród najważniejszych wydarzeń znalazła się restauracja Row on 45, która jako czwarta restauracja w Dubaju otrzymała dwie gwiazdki MICHELIN.

Tegoroczny prestiżowy przewodnik MICHELIN Guide Dubai obejmuje łącznie 106 restauracji, co stanowi wzrost o 53,6% od czasu powstania przewodnika w 2022 r., kiedy było wymieniono 69 restauracji. Jak ustalili słynni anonimowi inspektorzy MICHELIN, wzrost liczby restauracji w tegorocznej edycji, również w porównaniu z 90 uwzględnionymi w 2023 r., świadczy o rozwijającej się i coraz bardziej zróżnicowanej scenie gastronomicznej Dubaju.

W edycji 2024 wyróżnione zostały cztery restauracje z dwoma gwiazdkami MICHELIN i 15 restauracji z jedną gwiazdką MICHELIN, z czego cztery to nowo nagrodzone. W Dubaju znajduje się obecnie także 18 restauracji Bib Gourmand i trzy z MICHELIN Green Star. (Zobacz pełną listę restauracji poniżej.)

W 106 restauracjach dostępnych jest około 35 różnych rodzajów kuchni, których wybór stanowi podstawę rozwijającej się sceny kulinarnej Dubaju, a także zaangażowania w zapewnienie wyjątkowych wrażeń kulinarnych w całym mieście.

Issam Kazim, dyrektor generalny Dubai Corporation for Tourism and Commerce Marketing (DCTCM), powiedział: „Z dumą świętujemy trzecie wydanie przewodnika MICHELIN Guide Dubai, zastanawiając się nad naszą podróżą od debiutu w 2022 r. do świętowania obszernej listy selekcji w tym roku rok. Gratulujemy wszystkim wyróżnionym restauracjom, a także restauratorom, szefom kuchni i innym talentom zaangażowanym w ich sukcesy. Scena kulinarna Dubaju w dalszym ciągu jest kluczowym filarem szerszej oferty, która czyni go jednym z najlepszych miast do odwiedzania, życia i pracy, z różnorodną ofertą gastronomiczną zaspokajającą wszystkie gusta i budżety naszych gości i mieszkańców”.

Gwendal Poullennec, dyrektor międzynarodowy przewodników MICHELIN, powiedział: „Dubaj jest obecnie naprawdę uznawany za międzynarodowy ośrodek gastronomiczny, a jego imponujący rozwój z roku na rok postępuje. Jego atrakcyjność przyciąga nie tylko międzynarodowych podróżników i lokalnych smakoszy; utalentowani szefowie kuchni i restauratorzy z całego świata są teraz zainteresowani tętniącą życiem sceną gastronomiczną i przybywają chętni, aby wyrobić sobie markę w mieście. Przy tak wielu różnych stylach restauracji i rodzajach kuchni naprawdę każdy znajdzie coś dla siebie.”

 

Dubaj słynie z bycia kulinarną stolicą i gości szeroką gamę ponad 13 000 restauracji i punktów gastronomicznych w całym mieście, od jedzenia ulicznego po ukryte perełki i wyśmienitą kuchnię, serwującą dania prawie 200 narodowościom mieszkającym w mieście. Najnowszy raport Dubai Gastronomy Industry Report pokazuje Dubaj na drugim miejscu na świecie pod względem gęstości restauracji, a także znajduje się w gronie 10 najlepszych miast dla miłośników jedzenia.

O rozwoju emiratu jako uznanego na całym świecie centrum gastronomicznego świadczy eklektyczny wachlarz nagród, wyróżnień i inicjatyw, w tym zdobycie tytułu destynacji nr 1 na świecie trzeci rok z rzędu w konkursie Tripadvisor Travellers' Choice Awards 2024 oraz organizacja corocznej edycji Dubai Food Festival, który w tym roku obchodził swoją 11. edycję.

Jako jeden z najstarszych i najbardziej prestiżowych przewodników kulinarnych na świecie, Przewodnik MICHELIN od chwili swojego powstania w XX wieku anonimowo ocenia restauracje w systemie trzech gwiazdek, a także Bib Gourmand, który wyróżnia kuchnię wysokiej jakości po przystępnej cenie. Nagrody MICHELIN Green Star zostały wprowadzone w 2020 roku i wyróżniają restauracje przodujące w branży, jeśli chodzi o praktyki zrównoważonego rozwoju.

Rozwój gastronomii emiratu w dalszym ciągu wykazuje tendencję wzrostową, co odzwierciedla sukces osiągnięty w sektorze turystycznym – tylko w 2023 r. Dubaj odwiedziło rekordową liczbę 17,15 mln międzynarodowych gości nocujących, co stanowi wzrost o 19,4% rok do roku. W tym roku, od stycznia do maja, w Dubaju gościło łącznie 8,12 mln gości, co stanowi wzrost o 10% w porównaniu z tym samym okresem 2023 r.

MICHELIN Guide Dubai 2024 Selection:

Two Stars (dwie gwiazdki):

* Il Ristorante-Niko Romito

* Row on 45 (new)

* STAY by Yannick Alléno

* Trèsind Studio

One Star (jedna gwiazdka):

* 11 Woodfire

* Al Muntaha

* Armani Ristorante

* avatāra

* Dinner by Heston Blumenthal

* Hakkasan

* Hōseki

* La Dame de Pic Dubai (new)

* moonrise

* Orfali Bros (new)

* Ossiano

* Sagetsu by Tetsuya (new)

* Smoked Room (new)

* Tasca by José Avillez

* Torno Subito

Green Star:

* Boca

* LOWE

* Teible

Bib Gourmand:

* 21 Grams

* 3Fils

* Aamara

* Al Khayma Heritage Restaurant

* Bait Maryam

* Berenjak (new)

* DUO Gastrobar (new)

* Goldfish

* Hoe Lee Kow (new)

* Ibn Albahr

* Indya by Vineet

* Kinoya

* Konjiki Hototogisu (new)

* REIF Japanese Kushiyaki - Dar Wasl

* REIF Japanese Kushiyaki - Dubai Hills (new)

* Revelry (new)

* Shabestan

* Teible

MICHELIN Special Awards 2024:

* Young Chef Award (Nagroda dla młodego szefa kuchni): Jesus Lobato Suarez, Head Chef at Smoked Room

* Sommelier Award (Nagroda Sommeliera): Michael Mpofu, Celebrities by Mauro Colagreco

* Service Award (Nagroda za serwis): Duang Dy by BO.LAN

* Opening of the Year (Otwarcie Roku): The Guild

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Podróże Smart travel w 5 krokach. Jak wypocząć i nie przepłacić? Biuro prasowe
2025-06-24 | 08:50

Smart travel w 5 krokach. Jak wypocząć i nie przepłacić?

Czerwiec jest miesiącem o którym marzy większość uczniów – oznacza on odpoczynek i planowanie wymarzonych wakacji. Co ciekawe, w tym roku Polacy stawiają na
Podróże Polacy rezerwują wczasy na ostatnią chwilę
2025-06-05 | 12:20

Polacy rezerwują wczasy na ostatnią chwilę

Z najnowszych badań serwisu turystycznego e-wczasy.pl wynika, że w 2025 roku Polacy coraz częściej odkładają planowanie wakacji na ostatnią chwilę. Ten trend potwierdzają
Podróże Linie lotnicze Corendon Airlines świętowały 20. lecie działalności podczas spektakularnej Gali w Antalya Cosmos Theatre
2025-05-26 | 15:30

Linie lotnicze Corendon Airlines świętowały 20. lecie działalności podczas spektakularnej Gali w Antalya Cosmos Theatre

Corendon Airlines, jeden z wiodących europejskich przewoźników lotniczych, uczcił 20. lecie swojego istnienia podczas wyjątkowej gali zorganizowanej w Antalya Cosmos Theatre.

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Polski e-commerce rośnie w siłę. Konsumentów przyciągają przede wszystkim promocje

Rynek e-commerce w Polsce jest już wart ok. 152 mld zł. Rośnie zarówno częstotliwość zakupów, jak i średnia wartość koszyka – wynika z raportu Strategy&. Polacy doceniają wygodę zakupów przez internet, szybką dostawę i łatwy zwrot. Coraz częściej zwracają też uwagę na cenę i chętnie korzystają z promocji. To właśnie ten trend wykorzystuje Amazon.pl, organizując co roku festiwal z okazji Prime Day. W tym roku zaplanowano go po raz pierwszy aż na cztery dni: 8–11 lipca, a nie dwa jak w poprzednich latach.

Problemy społeczne

Do 2029 roku rynek pracy skurczy się o milion pracowników. Przedsiębiorcy wskazują, jak zaktywizować cztery wykluczone dotąd zawodowo grupy [DEPESZA]

W latach 2020–2029 zmiana struktury społecznej doprowadzi do skurczenia się rynku pracy aż o milion pracowników. Trend ten wymusi na pracodawcach konieczność podejmowania konkretnych działań zmierzających do aktywizacji pomijanych dotąd grup społecznych. – Inkluzywność to nie tylko kwestia etyczna, to strategiczna odpowiedź na kryzys demograficzny i niedobór siły roboczej – wskazuje Związek Przedsiębiorców i Pracodawców.