MICHELIN Dubai 2024 potwierdza status Emirate jako kulinarnego hotspotu
* Trzecie wydanie MICHELIN Guide Dubai zaprezentowano podczas ceremonii w One&Only One Za’abeel
* Row on 45 została czwartą restauracją w Dubaju, która otrzymała dwie gwiazdki MICHELIN
* W ofercie na rok 2024 znalazły się cztery nowe restauracje MICHELIN Star i sześć nowych docenionych Bib Gourmands
* Wybór obejmował 106 restauracji z 35 kuchni, co stanowi wzrost o 17,8% w porównaniu z 2023 r.
MICHELIN zaprezentowało trzecią edycję swojego corocznego przewodnika MICHELIN Guide Dubai podczas prestiżowej ceremonii 4 lipca w niedawno otwartym hotelu One&Only One Za’abeel. Wśród najważniejszych wydarzeń znalazła się restauracja Row on 45, która jako czwarta restauracja w Dubaju otrzymała dwie gwiazdki MICHELIN.
Tegoroczny prestiżowy przewodnik MICHELIN Guide Dubai obejmuje łącznie 106 restauracji, co stanowi wzrost o 53,6% od czasu powstania przewodnika w 2022 r., kiedy było wymieniono 69 restauracji. Jak ustalili słynni anonimowi inspektorzy MICHELIN, wzrost liczby restauracji w tegorocznej edycji, również w porównaniu z 90 uwzględnionymi w 2023 r., świadczy o rozwijającej się i coraz bardziej zróżnicowanej scenie gastronomicznej Dubaju.
W edycji 2024 wyróżnione zostały cztery restauracje z dwoma gwiazdkami MICHELIN i 15 restauracji z jedną gwiazdką MICHELIN, z czego cztery to nowo nagrodzone. W Dubaju znajduje się obecnie także 18 restauracji Bib Gourmand i trzy z MICHELIN Green Star. (Zobacz pełną listę restauracji poniżej.)
W 106 restauracjach dostępnych jest około 35 różnych rodzajów kuchni, których wybór stanowi podstawę rozwijającej się sceny kulinarnej Dubaju, a także zaangażowania w zapewnienie wyjątkowych wrażeń kulinarnych w całym mieście.
Issam Kazim, dyrektor generalny Dubai Corporation for Tourism and Commerce Marketing (DCTCM), powiedział: „Z dumą świętujemy trzecie wydanie przewodnika MICHELIN Guide Dubai, zastanawiając się nad naszą podróżą od debiutu w 2022 r. do świętowania obszernej listy selekcji w tym roku rok. Gratulujemy wszystkim wyróżnionym restauracjom, a także restauratorom, szefom kuchni i innym talentom zaangażowanym w ich sukcesy. Scena kulinarna Dubaju w dalszym ciągu jest kluczowym filarem szerszej oferty, która czyni go jednym z najlepszych miast do odwiedzania, życia i pracy, z różnorodną ofertą gastronomiczną zaspokajającą wszystkie gusta i budżety naszych gości i mieszkańców”.
Gwendal Poullennec, dyrektor międzynarodowy przewodników MICHELIN, powiedział: „Dubaj jest obecnie naprawdę uznawany za międzynarodowy ośrodek gastronomiczny, a jego imponujący rozwój z roku na rok postępuje. Jego atrakcyjność przyciąga nie tylko międzynarodowych podróżników i lokalnych smakoszy; utalentowani szefowie kuchni i restauratorzy z całego świata są teraz zainteresowani tętniącą życiem sceną gastronomiczną i przybywają chętni, aby wyrobić sobie markę w mieście. Przy tak wielu różnych stylach restauracji i rodzajach kuchni naprawdę każdy znajdzie coś dla siebie.”
Dubaj słynie z bycia kulinarną stolicą i gości szeroką gamę ponad 13 000 restauracji i punktów gastronomicznych w całym mieście, od jedzenia ulicznego po ukryte perełki i wyśmienitą kuchnię, serwującą dania prawie 200 narodowościom mieszkającym w mieście. Najnowszy raport Dubai Gastronomy Industry Report pokazuje Dubaj na drugim miejscu na świecie pod względem gęstości restauracji, a także znajduje się w gronie 10 najlepszych miast dla miłośników jedzenia.
O rozwoju emiratu jako uznanego na całym świecie centrum gastronomicznego świadczy eklektyczny wachlarz nagród, wyróżnień i inicjatyw, w tym zdobycie tytułu destynacji nr 1 na świecie trzeci rok z rzędu w konkursie Tripadvisor Travellers' Choice Awards 2024 oraz organizacja corocznej edycji Dubai Food Festival, który w tym roku obchodził swoją 11. edycję.
Jako jeden z najstarszych i najbardziej prestiżowych przewodników kulinarnych na świecie, Przewodnik MICHELIN od chwili swojego powstania w XX wieku anonimowo ocenia restauracje w systemie trzech gwiazdek, a także Bib Gourmand, który wyróżnia kuchnię wysokiej jakości po przystępnej cenie. Nagrody MICHELIN Green Star zostały wprowadzone w 2020 roku i wyróżniają restauracje przodujące w branży, jeśli chodzi o praktyki zrównoważonego rozwoju.
Rozwój gastronomii emiratu w dalszym ciągu wykazuje tendencję wzrostową, co odzwierciedla sukces osiągnięty w sektorze turystycznym – tylko w 2023 r. Dubaj odwiedziło rekordową liczbę 17,15 mln międzynarodowych gości nocujących, co stanowi wzrost o 19,4% rok do roku. W tym roku, od stycznia do maja, w Dubaju gościło łącznie 8,12 mln gości, co stanowi wzrost o 10% w porównaniu z tym samym okresem 2023 r.
MICHELIN Guide Dubai 2024 Selection:
Two Stars (dwie gwiazdki):
* Il Ristorante-Niko Romito
* Row on 45 (new)
* STAY by Yannick Alléno
* Trèsind Studio
One Star (jedna gwiazdka):
* 11 Woodfire
* Al Muntaha
* Armani Ristorante
* avatāra
* Dinner by Heston Blumenthal
* Hakkasan
* Hōseki
* La Dame de Pic Dubai (new)
* moonrise
* Orfali Bros (new)
* Ossiano
* Sagetsu by Tetsuya (new)
* Smoked Room (new)
* Tasca by José Avillez
* Torno Subito
Green Star:
* Boca
* LOWE
* Teible
Bib Gourmand:
* 21 Grams
* 3Fils
* Aamara
* Al Khayma Heritage Restaurant
* Bait Maryam
* Berenjak (new)
* DUO Gastrobar (new)
* Goldfish
* Hoe Lee Kow (new)
* Ibn Albahr
* Indya by Vineet
* Kinoya
* Konjiki Hototogisu (new)
* REIF Japanese Kushiyaki - Dar Wasl
* REIF Japanese Kushiyaki - Dubai Hills (new)
* Revelry (new)
* Shabestan
* Teible
MICHELIN Special Awards 2024:
* Young Chef Award (Nagroda dla młodego szefa kuchni): Jesus Lobato Suarez, Head Chef at Smoked Room
* Sommelier Award (Nagroda Sommeliera): Michael Mpofu, Celebrities by Mauro Colagreco
* Service Award (Nagroda za serwis): Duang Dy by BO.LAN
* Opening of the Year (Otwarcie Roku): The Guild
![Odkryj Wilno – stolicę smaków, która zachwyca na każdym kroku Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1796273006,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Odkryj Wilno – stolicę smaków, która zachwyca na każdym kroku
![Termy Karkonosze Resort & Spa – oaza spokoju i równowagi](/files/_uploaded/glownekonf_162924537,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Termy Karkonosze Resort & Spa – oaza spokoju i równowagi
![Coolcationig - kiedy klimat dyktuje kierunek podróży](/files/_uploaded/glownekonf_2109028850,w_225,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Coolcationig - kiedy klimat dyktuje kierunek podróży
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Moda
![](/files/1922771799/luna-eurowizja-1-ram1,w_274,r_png,_small.png)
Luna: Bardzo mocno przeżyłam swój występ na Eurowizji. Nie do końca potrafię kontrolować emocje i często po prostu wygrywają łzy
Wokalistka czuje się zaszczycona tym, że mogła reprezentować nasz kraj na tegorocznej Eurowizji w Szwecji i jak zapewnia, był to milowy krok w jej karierze. Jej zdaniem najważniejsza nie jest bowiem sama wygrana, ale możliwość zaprezentowania się szerokiemu gronu odbiorców. I choć bardzo przeżyła brak awansu do finału konkursu, to miło wspomina swój udział w tym wydarzeniu. Udało jej się zdobyć nowe doświadczenia i nawiązać wiele cennych muzycznych znajomości.
Nauka
Młodym singlom coraz bardziej podoba się życie w pojedynkę. Znacząca zmiana w ciągu dekady
![](/files/1922771799/tita-single-foto,w_133,r_png,_small.png)
Dzisiejsi nastoletni single są bardziej zadowoleni z bycia stanu wolnego niż ich rówieśnicy 10 lat temu – wynika z badań niemieckiego Uniwersytetu Johannesa Gutenberga w Moguncji. Ich autorzy podkreślają, że może to być następstwem obserwowanych w ostatnich latach trendów, kiedy spada liczba małżeństw i są one zawierane przez coraz starszych ludzi. Bycie singlem stało się bardziej normalne i akceptowalne w społeczeństwie. Większej satysfakcji ze stanu wolnego badacze nie stwierdzili jednak wśród starszych grup badanych.
Ochrona środowiska
Patrzenie na zieleń może zwiększyć komfort życia mieszkańców miast. Najbardziej kojąco działał widok drzew
![](/files/1922771799/fleming-otoczenie-2-foto-1,w_133,r_png,_small.png)
Zmniejszenie odczucia lęku i zwiększenie odprężenia to główne korzyści wynikające z nawet wzrokowego kontaktu z zielenią – dowiedli brytyjscy i izraelscy naukowcy. Okazało się, że największe korzyści czerpiemy z patrzenia na drzewa, a wyraźny dobroczynny wpływ natury na dobrostan psychiczny można zauważyć nawet po krótkim spacerze. To ważne wskazówki dla urbanistów, które mogą być pomocne w optymalnym planowaniu przestrzeni miejskiej. Kontakt wzrokowy z zielenią nie wpływa natomiast na zdolności poznawcze.