MICHELIN Dubai 2024 potwierdza status Emirate jako kulinarnego hotspotu
* Trzecie wydanie MICHELIN Guide Dubai zaprezentowano podczas ceremonii w One&Only One Za’abeel
* Row on 45 została czwartą restauracją w Dubaju, która otrzymała dwie gwiazdki MICHELIN
* W ofercie na rok 2024 znalazły się cztery nowe restauracje MICHELIN Star i sześć nowych docenionych Bib Gourmands
* Wybór obejmował 106 restauracji z 35 kuchni, co stanowi wzrost o 17,8% w porównaniu z 2023 r.
MICHELIN zaprezentowało trzecią edycję swojego corocznego przewodnika MICHELIN Guide Dubai podczas prestiżowej ceremonii 4 lipca w niedawno otwartym hotelu One&Only One Za’abeel. Wśród najważniejszych wydarzeń znalazła się restauracja Row on 45, która jako czwarta restauracja w Dubaju otrzymała dwie gwiazdki MICHELIN.
Tegoroczny prestiżowy przewodnik MICHELIN Guide Dubai obejmuje łącznie 106 restauracji, co stanowi wzrost o 53,6% od czasu powstania przewodnika w 2022 r., kiedy było wymieniono 69 restauracji. Jak ustalili słynni anonimowi inspektorzy MICHELIN, wzrost liczby restauracji w tegorocznej edycji, również w porównaniu z 90 uwzględnionymi w 2023 r., świadczy o rozwijającej się i coraz bardziej zróżnicowanej scenie gastronomicznej Dubaju.
W edycji 2024 wyróżnione zostały cztery restauracje z dwoma gwiazdkami MICHELIN i 15 restauracji z jedną gwiazdką MICHELIN, z czego cztery to nowo nagrodzone. W Dubaju znajduje się obecnie także 18 restauracji Bib Gourmand i trzy z MICHELIN Green Star. (Zobacz pełną listę restauracji poniżej.)
W 106 restauracjach dostępnych jest około 35 różnych rodzajów kuchni, których wybór stanowi podstawę rozwijającej się sceny kulinarnej Dubaju, a także zaangażowania w zapewnienie wyjątkowych wrażeń kulinarnych w całym mieście.
Issam Kazim, dyrektor generalny Dubai Corporation for Tourism and Commerce Marketing (DCTCM), powiedział: „Z dumą świętujemy trzecie wydanie przewodnika MICHELIN Guide Dubai, zastanawiając się nad naszą podróżą od debiutu w 2022 r. do świętowania obszernej listy selekcji w tym roku rok. Gratulujemy wszystkim wyróżnionym restauracjom, a także restauratorom, szefom kuchni i innym talentom zaangażowanym w ich sukcesy. Scena kulinarna Dubaju w dalszym ciągu jest kluczowym filarem szerszej oferty, która czyni go jednym z najlepszych miast do odwiedzania, życia i pracy, z różnorodną ofertą gastronomiczną zaspokajającą wszystkie gusta i budżety naszych gości i mieszkańców”.
Gwendal Poullennec, dyrektor międzynarodowy przewodników MICHELIN, powiedział: „Dubaj jest obecnie naprawdę uznawany za międzynarodowy ośrodek gastronomiczny, a jego imponujący rozwój z roku na rok postępuje. Jego atrakcyjność przyciąga nie tylko międzynarodowych podróżników i lokalnych smakoszy; utalentowani szefowie kuchni i restauratorzy z całego świata są teraz zainteresowani tętniącą życiem sceną gastronomiczną i przybywają chętni, aby wyrobić sobie markę w mieście. Przy tak wielu różnych stylach restauracji i rodzajach kuchni naprawdę każdy znajdzie coś dla siebie.”
Dubaj słynie z bycia kulinarną stolicą i gości szeroką gamę ponad 13 000 restauracji i punktów gastronomicznych w całym mieście, od jedzenia ulicznego po ukryte perełki i wyśmienitą kuchnię, serwującą dania prawie 200 narodowościom mieszkającym w mieście. Najnowszy raport Dubai Gastronomy Industry Report pokazuje Dubaj na drugim miejscu na świecie pod względem gęstości restauracji, a także znajduje się w gronie 10 najlepszych miast dla miłośników jedzenia.
O rozwoju emiratu jako uznanego na całym świecie centrum gastronomicznego świadczy eklektyczny wachlarz nagród, wyróżnień i inicjatyw, w tym zdobycie tytułu destynacji nr 1 na świecie trzeci rok z rzędu w konkursie Tripadvisor Travellers' Choice Awards 2024 oraz organizacja corocznej edycji Dubai Food Festival, który w tym roku obchodził swoją 11. edycję.
Jako jeden z najstarszych i najbardziej prestiżowych przewodników kulinarnych na świecie, Przewodnik MICHELIN od chwili swojego powstania w XX wieku anonimowo ocenia restauracje w systemie trzech gwiazdek, a także Bib Gourmand, który wyróżnia kuchnię wysokiej jakości po przystępnej cenie. Nagrody MICHELIN Green Star zostały wprowadzone w 2020 roku i wyróżniają restauracje przodujące w branży, jeśli chodzi o praktyki zrównoważonego rozwoju.
Rozwój gastronomii emiratu w dalszym ciągu wykazuje tendencję wzrostową, co odzwierciedla sukces osiągnięty w sektorze turystycznym – tylko w 2023 r. Dubaj odwiedziło rekordową liczbę 17,15 mln międzynarodowych gości nocujących, co stanowi wzrost o 19,4% rok do roku. W tym roku, od stycznia do maja, w Dubaju gościło łącznie 8,12 mln gości, co stanowi wzrost o 10% w porównaniu z tym samym okresem 2023 r.
MICHELIN Guide Dubai 2024 Selection:
Two Stars (dwie gwiazdki):
* Il Ristorante-Niko Romito
* Row on 45 (new)
* STAY by Yannick Alléno
* Trèsind Studio
One Star (jedna gwiazdka):
* 11 Woodfire
* Al Muntaha
* Armani Ristorante
* avatāra
* Dinner by Heston Blumenthal
* Hakkasan
* Hōseki
* La Dame de Pic Dubai (new)
* moonrise
* Orfali Bros (new)
* Ossiano
* Sagetsu by Tetsuya (new)
* Smoked Room (new)
* Tasca by José Avillez
* Torno Subito
Green Star:
* Boca
* LOWE
* Teible
Bib Gourmand:
* 21 Grams
* 3Fils
* Aamara
* Al Khayma Heritage Restaurant
* Bait Maryam
* Berenjak (new)
* DUO Gastrobar (new)
* Goldfish
* Hoe Lee Kow (new)
* Ibn Albahr
* Indya by Vineet
* Kinoya
* Konjiki Hototogisu (new)
* REIF Japanese Kushiyaki - Dar Wasl
* REIF Japanese Kushiyaki - Dubai Hills (new)
* Revelry (new)
* Shabestan
* Teible
MICHELIN Special Awards 2024:
* Young Chef Award (Nagroda dla młodego szefa kuchni): Jesus Lobato Suarez, Head Chef at Smoked Room
* Sommelier Award (Nagroda Sommeliera): Michael Mpofu, Celebrities by Mauro Colagreco
* Service Award (Nagroda za serwis): Duang Dy by BO.LAN
* Opening of the Year (Otwarcie Roku): The Guild

Smart travel w 5 krokach. Jak wypocząć i nie przepłacić?

Polacy rezerwują wczasy na ostatnią chwilę

Linie lotnicze Corendon Airlines świętowały 20. lecie działalności podczas spektakularnej Gali w Antalya Cosmos Theatre
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Maciej Pertkiewicz: Darek „Stolarz” szukał swojej drogi zawodowej i znalazł ją w Polsacie. Jest on dla programu bardzo cenną postacią
Architekt zaznacza, że praca przy realizacji programu „Nasz nowy dom” to dla niego nie tylko ciekawe doświadczenie zawodowe, ale także możliwość spotkania na swojej drodze różnych fachowców. Jedną z takich niezwykle zdolnych i kreatywnych osób jest niewątpliwie Darek „Stolarz”, który niedawno dołączył do popularnego formatu Polsatu. Maciej Pertkiewicz już dostrzega plusy tej współpracy i wierzy, że przed nimi jeszcze wiele nietuzinkowych projektów.
Handel
Polski e-commerce rośnie w siłę. Konsumentów przyciągają przede wszystkim promocje

Rynek e-commerce w Polsce jest już wart ok. 152 mld zł. Rośnie zarówno częstotliwość zakupów, jak i średnia wartość koszyka – wynika z raportu Strategy&. Polacy doceniają wygodę zakupów przez internet, szybką dostawę i łatwy zwrot. Coraz częściej zwracają też uwagę na cenę i chętnie korzystają z promocji. To właśnie ten trend wykorzystuje Amazon.pl, organizując co roku festiwal z okazji Prime Day. W tym roku zaplanowano go po raz pierwszy aż na cztery dni: 8–11 lipca, a nie dwa jak w poprzednich latach.
Problemy społeczne
Do 2029 roku rynek pracy skurczy się o milion pracowników. Przedsiębiorcy wskazują, jak zaktywizować cztery wykluczone dotąd zawodowo grupy [DEPESZA]

W latach 2020–2029 zmiana struktury społecznej doprowadzi do skurczenia się rynku pracy aż o milion pracowników. Trend ten wymusi na pracodawcach konieczność podejmowania konkretnych działań zmierzających do aktywizacji pomijanych dotąd grup społecznych. – Inkluzywność to nie tylko kwestia etyczna, to strategiczna odpowiedź na kryzys demograficzny i niedobór siły roboczej – wskazuje Związek Przedsiębiorców i Pracodawców.