Komunikaty PR

Międzynarodowy Dzień Sernika – odkryj sekrety twarogowego specjału

2021-07-29  |  16:30
Biuro prasowe

Krakowski, wiedeński, nowojorski, japoński – sernik to prawdziwy światowiec! Nic dziwnego, że w wielu krajach można znaleźć różnorodne wersje tego deseru. Zajadali się nim już olimpijczycy w starożytnej Grecji, a receptury z biegiem czasu ewoluowały i dziś wielu z nas nie wyobraża sobie świątecznego czasu bez ciasta, którego podstawą jest biały ser. Niech 30 lipca, czyli Międzynarodowy Dzień Sernika, będzie pretekstem do poznania kilku ciekawostek na temat tego specjału.

Imponująca kariera sernika

Sernik znany był już w czasach antycznych, choć nie przypominał wówczas ciasta, które dziś kojarzy się z prawdziwie domową kuchnią. Serwowano go zwycięzcom igrzysk olimpijskich. Oto nagroda godna prawdziwych mistrzów – biały ser to doskonałe źródło białka, które po wytężonym wysiłku fizycznym jest niezbędne dla regeneracji organizmu – przede wszystkim tkanki mięśniowej.

W starożytnym Rzymie biały ser był bazą specjału zwanego „libium”, pojawiającego się na stołach podczas obrzędów religijnych. Właśnie z Rzymu pochodzi jeden z najstarszych przepisów na sernik, który zakładał pieczenie płaskiego placka na rozgrzanym kamieniu. W jego skład wchodził nie tylko ser, ale też pszenny chleb i jajko.

Z biegiem lat i rosnących wpływów Rzymu w całej Europie, sława sernika zaczęła zataczać coraz szersze kręgi. W niemalże każdym regionie zaczęły pojawiać się kolejne receptury. Skąd wziął się w Polsce? Miłośnicy sernika mogą być wdzięczni Janowi III Sobieskiemu, który twarogowy rarytas przywiózł ze słynnej bitwy pod Wiedniem. Sernik wiedeński – ta nazwa dla nikogo nie powinna już stanowić zagadki.

Sernik idealny, czyli jaki?

Z kakaowym spodem albo bez spodu, z polewą albo cukrem pudrem – sernik można podawać na wiele różnych sposobów. Emocje wzbudza także kwestia rodzynek – dodawać czy też nie? Zwolennicy każdej z tych opcji toczą ze sobą zacięte dyskusje. Chociaż dodatki do sernika mogą być różne, to jednak najistotniejszą kwestią są podstawowe składniki, które gwarantują, że nasze ciasto zawsze się uda.

Najlepszy sernik powstanie z tłustego twarogu, trzykrotnie zmielonego. Jeśli jednak nie chcemy poświęcać czasu na tę czynność, warto sięgnąć po najwyższej jakości twaróg mielony. Należy zwrócić uwagę, żeby nie miał on zbyt „wodnistej” konsystencji i cechował się prostym składem. Taki Twaróg Sernikowy ma w swojej ofercie Piątnica. To produkt łączący idealnie dobrane proporcje serka śmietankowego i twarogu, które zapewniają odpowiednią zawartość tłuszczu, dzięki czemu sernik nie wymaga już dodatku masła. Twaróg Sernikowy mielony OSM Piątnica jest całkowicie naturalny, nie zawiera konserwantów, barwników ani aromatów.

Jeśli zależy nam na uzyskaniu wyjątkowo kremowego sernika, warto do twarogu dodać Ser Mascarpone z Piątnicy. Charakteryzuje się on gładką, aksamitną konsystencją i naturalnie słodkim, śmietankowym smakiem. Stanowi doskonałe połączenie najlepszych cech sera, masła i śmietany. Dzięki niemu nasz sernik nabierze wyjątkowego smaku!

Sernikowe wariacje

Wiedzieliście, że na całym świecie wyróżnić można ponad 1000 odmian tego twarogowego deseru? Na polskich stołach króluje zazwyczaj sernik wiedeński. Dużą popularnością cieszy się także sernik nowojorski, do przygotowania którego również świetnie sprawdzi się Twaróg Sernikowy mielony OSM Piątnica. Lekkim jak chmurka sernikiem japońskim interesuje się coraz więcej cukierników-amatorów. Warto także zwrócić uwagę na wersje włoskie – serniki z dodatkiem ricotty i mascarpone stają się niezwykle delikatne i aksamitne.

Wygląda na to, że nie ma lepszego sposobu na celebrację Międzynarodowego Dnia Sernika niż wkroczenie do kuchni i przygotowanie twarogowego przysmaku.  Poznajcie sprawdzony przepis na najlepszy sernik – puszysty i pyszny!

Składniki:

  • Twaróg Sernikowy mielony OSM Piątnica 1 kg
  • jajka 6 sztuk
  • cukier puder 1 szklanka
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • masło 150 g
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • brzoskwinie z puszki 5 połówek

Wykonanie:

  1. Żółtka jaj, cukier i cukier waniliowy dokładnie utrzeć mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodawać masło i także dokładnie utrzeć. Całość uzupełnić twarogiem i mąką ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem.
  2. Dodać pianę z ubitych białek i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Masę wymieszać łyżką.
  3. Wyłożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Piec w rozgrzanym do 170 st. C piekarniku przez ok. 1 godzinę i 10 minut.
  4. Gotowy sernik można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

 

O firmie OSM PIĄTNICA:

OSM Piątnica to polska spółdzielnia mleczarska należąca do ponad 2 tys. rolników, których gospodarstwa położone są na zielonych, czystych ekologicznie terenach Mazowsza, Podlasia i Kurpi. Priorytetem Spółdzielni jest dbałość o najwyższą jakość i naturalność produktów. Bogate tradycje mleczarskie regionu, szacunek do natury i otwartość na innowacje pozwoliły firmie stać się jedną z najnowocześniejszych i najszybciej rozwijających się mleczarni w kraju i na świecie. Najlepszym tego dowodem są liczne nagrody, świadczące o dużym zaufaniu konsumentów oraz uznaniu ekspertów. To m.in. przyznane tytuły Superbrands 2018, Superbrands 2019 oraz wyróżnienie w raporcie „1000 Companies to Inspire Europe” opublikowanym w 2018 roku przez Giełdę Papierów Wartościowych w Londynie.


Oferta Spółdzielni obejmuje szeroki asortyment produktów mleczarskich. OSM Piątnica pozycję jednego z liderów rynku zyskała m.in dzięki wprowadzeniu w 1992 roku do sprzedaży Serka Wiejskiego. Piątnica oferuje także takie kategorie jak: śmietany, serki do smarowania (marki Twój Smak, Twój Smak Puszysty i Milandia), twarożki, ser mascarpone, świeże twarogi w klinku, masło oraz kefir. Uzupełnieniem oferty jest segment produktów deserowych i funkcjonalnych – to m.in. jogurty naturalne, jogurty typu greckiego, jogurty typu islandzkiego - Skyr i Skyr pitny oraz Koktajle z białkiem serwatkowym.

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piątnicy to pierwszy w Polsce producent, który wprowadził na rynek Mleko Wiejskie świeże w innowacyjnej butelce z uchwytem oraz Bez laktozy – pełen witamin i wartości odżywczych świeży bezlaktozowy produkt mleczny. Spółdzielnia dynamicznie rozwija także linię produktów BIO – dostępne są w niej: Twaróg Półtłusty, Śmietana 18%, Serek Wiejski i Jogurt Naturalny. Wszystkie powstają z mleka ekologicznego, pochodzącego z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych, prowadzących tradycyjną pastwiskową hodowlę krów.

Spółdzielnia jako pierwsza w Polsce wdrożyła kompleksowy program poprawy jakości surowca. Stosowane przez Piątnicę normy są dwukrotnie wyższe niż wymagania unijne. W 2016 r. wszyscy dostawcy mleka rozpoczęli żywienie krów paszami bez składników modyfikowanych genetycznie (GMO). Za wysokiej jakości surowiec Spółdzielnia już od 20 lat płaci rolnikom najwyższą cenę w Polsce. W 2019 r. OSM Piątnica dodatkowo wprowadziła najwyższą klasę skupowanego mleka - premium, która znacznie przewyższa wymagania unijne. OSM Piątnica corocznie zwiększa nakłady na inwestycje - obecnie są one najwyższe w stosunku do obrotów w całej branży.

 

 

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Proste metamorfozy z farbami do zadań specjalnych Biuro prasowe
2024-05-06 | 14:00

Proste metamorfozy z farbami do zadań specjalnych

Szeroki wachlarz produktów renowacyjnych na farbiarskim rynku sprawia, że dziś praktycznie każdy element domowego wnętrza można szybko i sprawnie odnowić, bez obaw o nieestetyczny
Dom Wyjątkowa ścieżka w ogrodzie. Sprawdź kreatywne pomysły i najnowsze trendy
2024-05-06 | 10:00

Wyjątkowa ścieżka w ogrodzie. Sprawdź kreatywne pomysły i najnowsze trendy

W aranżacji ogrodu, drogi czy ścieżki pełnią znaczącą rolę. Nie tylko definiują sposób poruszania się po przestrzeni, ale także dodają niepowtarzalnego charakteru całej
Dom Chłodziarka do wina – dlaczego warto z niej korzystać?
2024-04-30 | 20:00

Chłodziarka do wina – dlaczego warto z niej korzystać?

Wino, zarówno białe, jak i czerwone, wymaga odpowiednich warunków przechowywania, aby mogło zachować swój smak i aromat. Dlatego też coraz więcej miłośników tego

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Psychologia

Beata Pawlikowska: To wszystko, czego doświadczyłam w dżungli amazońskiej, wstrząsnęło mną i pokazało mi prawdę o sobie samej. To właśnie był początek zmian w moim życiu

Pisarka preferuje podróżowanie w pojedynkę. Lubi wyjeżdżać w trudne, niedostępne rejony świata, bo takie wyprawy są także podróżą w głąb siebie. Chociażby w dżungli amazońskiej przekonała się, że decyzje, jakie podejmujemy na różnych etapach naszego życia, wynikają właśnie z naszego postrzegania samych siebie i świata. A z kolei to postrzeganie zależy od podświadomych przekonań, które są naszym wewnętrznym programem wgranym w dzieciństwie. W swojej książce zatytułowanej „Kody podświadomości” podróżniczka tłumaczy, że jeśli ktoś podświadomie wierzy na przykład w to, że nie ma prawa do szczęścia i jest gorszy od innych, to jego życiowa droga będzie właśnie wiernym odbiciem tych przekonań.

Konsument

Coraz więcej Europejczyków ogranicza spożycie mięsa na rzecz produktów roślinnych. Większe wsparcie ze strony rządów i legislacji mogłoby zwiększyć ich popularność

Ponad połowa Europejczyków jedzących mięso aktywnie ogranicza jego roczne spożycie. Niemal 30 proc. co najmniej raz w tygodniu spożywa przynajmniej jedną roślinną alternatywę mięsa lub nabiału – wynika z badania ProVeg. Zmiana nawyków konsumenckich napędza branżę produktów roślinnych, ale wspomogłyby ją także zmiany systemowe, m.in. szersze dofinansowanie produkcji roślinnej kosztem mięsnej czy obniżenie podatku na żywność o niskim śladzie środowiskowym.