Mistrzowski Sernik! - wyjątkowy konkurs dla kawiarni i restauracji

Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.
Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl
Do 14 lipca wszystkie trójmiejskie restauracje i kawiarnie mogą zgłaszać swoje przepisy do konkursu na najlepszy sernik. Internauci wybiorą najciekawsze przepisy, które zostaną przygotowane w ramach finału gdańskiej edycji konkursu. Na uczestników czekają atrakcyjne nagrody.
Mistrzowski Sernik!, czyli konkurs na najlepszy sernikowy deser
Sernik to ciasto niemal już kultowe. Na naszych stołach gości nie tylko w trakcie świąt czy innych ważnych rodzinnych uroczystości. Niektórzy nie wyobrażają sobie życia bez sernika, a fakt, że rodzajów tego wyśmienitego deseru na bazie twarogu są setki, sprawia, iż nie sposób się nim znudzić.
Ta ostatnia kwestia jest dość istotna w kontekście konkursu na najlepszy sernik, którego lokalny finał odbędzie się niedługo w Gdańsku. „Mistrzowski Sernik!” to organizowane w różnych miastach przez Polską Izbę Mleka kulinarne zawody, których celem jest wyłonienie najsmaczniejszego sernika. W obecnej edycji udział w konkursie mogą wziąć gdańskie restauracje, które zgłoszą na specjalnie do tego przygotowanej stronie internetowej przepis na własną propozycję sernika. Następnie internauci wybierają swoich faworytów, oddając głos na przepis, który ich zdaniem jest najlepszy. Autorzy najpopularniejszych przepisów spotkają się na lokalnym finale, podczas którego będą mieli okazję przygotować swój autorski deser na bazie twarogu. Konkurs odbywa się w ramach kampanii „Ja Cię SERniczę!” sfinansowanej z Funduszu Promocji Mleka i organizowanej przez Polską Izbę Mleka.
Byliśmy na wrocławskiej edycji
Na poprzednim lokalnym finale gościliśmy we Wrocławiu, gdzie tamtejsi mistrzowie kuchni uraczyli jury sernikiem na zimno z białą czekoladą, mascarpone i świeżymi truskawkami, sernikiem gotowanym z musem malinowo-borówkowym i Kaiju Cheesecake z m.in. pastą miso, gorgonzolą i słonym karmelem. Jak widać, konkurencja jest poważna, ale i nagrody atrakcyjne. Za pierwsze miejsce organizator przewidział nagrodę w postaci kursu cukierniczego w renomowanej szkole kulinarnej, za drugie blender kielichowy, natomiast trzecie miejsce to nagroda w postaci zestawu ręcznie malowanych talerzy.
Jak zgłosić się do gdańskiej edycji konkursu i jak głosować?
Wszystkie restauracje z Trójmiasta mogą zgłaszać swoje sernikowe propozycje na stronie www.alesernik.pl do 14 lipca. Od 15 do 21 lipca, na tej samej stronie, na zgłoszone do konkursu przepisy będą mogli głosować internauci. Propozycje, które zdobędą najwięcej głosów, konkurować będą o miano najlepszego sernika Gdańska podczas lokalnego finału w ostatnim tygodniu lipca.
Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Kiedyś niepotrzebnie uwierzyłam, że nie umiem śpiewać. Teraz już wiem, że to była nieprawda
Tancerka cieszy się, że wreszcie dała się namówić do udziału w programie „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, bo podczas nagrań przekonała się, że stać ją na więcej, niż myślała. Znalazła w sobie odwagę do tego, by przełamać pewne swoje wewnętrzne blokady, i teraz jest dumna z tego, co udało jej się osiągnąć. Wcześniej Edyta Herbuś bała się przede wszystkim tego, że nie poradzi sobie wokalnie. Teraz dzięki odpowiednim warsztatom staje już na scenie dużo pewniejsza siebie.
Handel
Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.
Podróże
Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.