Mocktaile inspirowane Azją. Gdzie ich szukać?
W dzisiejszych czasach coraz więcej osób rezygnuje z alkoholu, poszukując alternatywnych form koktajli, które dostarczają równie intensywnych doznań smakowych i wizualnych. Jeśli sądzisz, że bezalkoholowy koktajl to lemoniada z lodem, to czas na odkrycie czegoś zupełnie innego!
Mocktaile to bezalkoholowe wersje koktajli, skomponowane tak, aby zapewnić podobne wrażenia smakowe bez konieczności picia alkoholu. To nie tylko smak, ale i wygląd. Azjatyckie mocktaile pełne egzotycznych smaków i aromatów zdobywają serca smakoszy na całym świecie. Poniżej przedstawiamy sekrety kilku propozycji azjatyckich mocktail!
Hanoi Night
W sercu Wietnamu leży Hanoi, miasto pełne kontrastów, gdzie nowoczesność spotyka się z tradycją. Hanoi Night to hołd dla wietnamskiej stolicy. Łączy w sobie różową guawę, sok z limonki i sok żurawinowy, tworząc kompozycję o żywym różowym kolorze. Guawa dodaje mocktajlowi tropikalnej słodyczy i delikatnego aromatu, podczas gdy limonka i żurawina wprowadzają wyraźne kwasowe akcenty, tworząc idealną równowagę smaków. Hanoi Night przywołuje ciepłe, pełne życia noce spędzone w ulicznych kawiarniach Hanoi, gdzie egzotyczne owoce i intensywne smaki są dostępne na wyciągnięcie ręki.
Phu Quoc
Phu Quoc to mocktail inspirowany wietnamską wyspą o tej samej nazwie, znaną z niesamowitych krajobrazów i ostryg perłowych. Ten orzeźwiający napój to połączenie trawy cytrynowej, syropu imbir-chilli, soku z limonki i sody imbirowej. Trawa cytrynowa nadaje koktajlowi świeżości i delikatnej cytrusowej nuty, podczas gdy syrop imbir-chilli wprowadza subtelne pikantne akcenty idealnie balansujące z kwasowością limonki. Całość dopełnia gazowana imbirowa soda, tworząc napój, który jest jednocześnie orzeźwiający i pikantny, doskonały na ciepłe dni.
Kyoto
To elegancki mocktail, który przeniesie Was do spokojnych ogrodów i tradycyjnych herbaciarni japońskiego miasta. Jego główne składniki to syrop matcha, sok z cytryny, tajska bazylia i soda imbirowa. Matcha, japońska sproszkowana zielona herbata, nadaje koktajlowi głębi i delikatnej goryczy, doskonale kontrastującej z kwaśnym sokiem z cytryny. Tajska bazylia dodaje napojowi ziołowego, lekko anyżowego posmaku, a soda imbirowa wprowadza świeżość. Nazwa Kyoto odnosi się do miasta, które jest symbolem japońskiej tradycji, harmonii i wyrafinowania, dokładnie takich jak ten mocktail.
Gdzie można je znaleźć? Ze względu na rosnącą popularność koktajli bezalkoholowych coraz więcej koktajlbarów oraz restauracji decyduje się na umieszczenie ich w swojej stałej karcie. Jedną z nich jest m.in. warszawska restauracja Wi-Taj, mieszcząca się przy Placu Konstytucji 4 w Warszawie.

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Dom i ogród

Eliza Gwiazda: Bez chemii naprawdę można wysprzątać mieszkanie na błysk. Wiele rzeczy da się doczyścić na przykład sodą
Influencerka lubi, gdy w jej domu wszystko lśni, i ma swoje sprawdzone metody sprzątania bez używania chemii. Popularne składniki, które można znaleźć w każdej kuchni, takie jak soda, ocet czy kwasek cytrynowy, okazują się bowiem równie skuteczne i wydajne jak detergenty. Eliza Gwiazda zaznacza, że naturalne metody sprzątania i czyszczenia różnych powierzchni są przyjazne dla środowiska oraz bezpieczne dla domowników i zwierząt.
Handel
Piwo bezalkoholowe stanowi już 6,5 proc. sprzedaży browarów. Konsumenci świadomie ograniczają spożycie alkoholu

W 2024 roku polscy konsumenci kupowali ponad 1 mln butelek i puszek piwa 0,0% dziennie. Przez ostatnią dekadę rynek tych piw urósł pod względem wolumenu 10-krotnie. Branża inwestuje w innowacje w segmencie piw bezalkoholowych, wzmacniając nie tylko smak, ale również ich wartości odżywcze. Piwa 0,0% wpisują się w coraz popularniejszy, zwłaszcza wśród młodszego pokolenia, trend NoLo (no alcohol low alcohol), co może okazać się furtką do ograniczenia konsumpcji alkoholu.
Moda
Krzysztof Skórzyński: Lubimy mówić, że dbamy o środowisko i dajemy rzeczom drugie życie. A potem idziemy do galerii i kupujemy nowe ubrania

Z obserwacji dziennikarza wynika, że choć niektóre firmy promują swoje działania i produkty jako ekologiczne, to zdarza się, że rzeczywistość jest zgoła inna. Podobnie jest z osobami z naszego otoczenia. Bywa, że głośno mówią o recyklingu, a jednocześnie ślepo gonią za modą i wciąż kupują nowe ubrania, dodatki czy elementy wyposażenia wnętrz. Krzysztof Skórzyński i Kajra zapewniają jednak, że zależy im na tym, by nie zanieczyszczać środowiska kolejnymi odpadami, dlatego są zwolennikami ponownego wykorzystywania różnych rzeczy.