Komunikaty PR

Na jakim etapie planowania kuchni należy wybrać okap?

2021-06-14  |  14:20
Biuro prasowe

Remont kuchni przytłacza wielu z nas. Nasuwa się pytanie, kiedy należy wybrać okap do kuchni. Najlepszym na to czasem jest etap projektowania tego pomieszczenia. Należy uwzględnić wielkość i wysokość pomieszczenia, umiejscowienie kuchenki. Czas trwania remontu zależy w głównej mierze od tego jakie zmiany wprowadzamy. Czy jest to kwestia wymiany mebli, czy w grę wchodzą także większe prace.

Projektowanie kuchni to etap, w którym domownicy powinni zwizualizować sobie efekt końcowy. Określić wymagania jakie powinna posiadać nowa kuchnia. Gdzie będą zlokalizowane niezbędne sprzęty AGD oraz umeblowanie – zarówno ilość jak i styl. Wszystko to wpływa na późniejszy komfort i klimat pomieszczenia. Wizja powinna być przemyślana, tak aby cały remont przebiegł gładko, bez większych komplikacji. Dlaczego to takie ważne?

Kuchnia, to serce domu. To tam spotyka się rodzina przy jednym stole. Spędzamy w niej dużo czasu, gotując, sprzątając, plotkując czy np. spisując przepisy. Kuchnia ma wartość funkcjonalną oraz sentymentalną. Z tego powodu w kuchnie wkłada się spore fundusze, aby służyła latami i była niezawodna. Projektując wnętrze, polega się na zasadach ergonomii, aby wentylacja sprostała kulinarnym szaleństwom.

Dlaczego ważny jest okap?

Takie myśli często pojawiają się w głowach młodych osób, które projektują swoje kuchnie. Starsze osoby wiedzą z doświadczenia, że okap jest niezbędnym elementem każdej kuchni. Pochłania zapachy, które powstają podczas gotowania. W powietrzu nic nie ginie. Jeżeli nie zapewnimy dobrej wentylacji, która pomoże zapachom zniknąć przeniosą się one na ubrania bądź ciało np. włosy, a zapach w krótkim czasie jest w całym domu Wdychanie oparów kuchennych wpływa na nasze zdrowie. Powodować może rozwój grzybów, bakterii, pleśni czy drobnoustrojów. Okap zabezpiecza przed takimi sytuacjami poprzez pochłonięcie pary wodnej i pomaga w zapewnieniu świeżego powierza.

Kuchenka powinna być położona przy instalacji wentylacyjnej, by wykonać nad nią okap. Nie dotyczy to jednak okapów, które mają mieć funkcję pochłaniacza (nie są podłączone do wentylacji). Jak już mamy gotowy zarys kuchenki, w następnej kolejności przychodzi czas na okap. W zależności od preferencji, gustu, stylu i powierzchni można wybrać okap; podszafkowy, kominowy, wyspowy, teleskopowy.

„Najczęściej wybieranymi obecnie okapami są okapy kominowe. Z tego też względu dostępnych na rynku jest wiele ich modeli. Możemy wybierać spośród ich różnych form, tak aby design i kolor pasował do naszej wymarzonej kuchni. Na popularności zyskują także modele wyspowe, które doskonale nadają się zarówno do kuchni otwartej, jak i tej standardowej. Właściciele niewielkich powierzchni często wybierają wersje podszafkowe, które nie zabierają w kuchni przestrzeni. – podkreśla Michał Kołakowski – przedstawiciel handlowy AKPO.

Jakie dodatkowe funkcje okapu są ważne i pomogą przy codziennym użytkowaniu?
Włącznik czasowy – timer, który pozwoli nam precyzyjnie określić czas, w którym okap będzie włączony.

Pilot – ułatwiający sterowanie okapem oraz jego włączanie i wyłączanie.

Sterowanie gestem- pozwalające włączyć okap, zmienić jego moc czy też włączyć oświetlenie LED bez odrywania się od swoich obowiązków.

Oświetlenie – ledowe – szczególnie pomocne podczas gotowania, ale także zapewniające dobre doświetlenie blatu roboczego i tworzące „klimat” w kuchni.

„Okapy to obecnie nie tylko użyteczne sprzęty, ale też bardzo atrakcyjne elementy wystroju wnętrza kuchennego, które zapewnią nam komfort w trakcie gotowania.- podkreśla Michał Kołakowski

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Geberit weźmie udział w 14. PLGBC Green Building Summit Biuro prasowe
2024-09-27 | 11:10

Geberit weźmie udział w 14. PLGBC Green Building Summit

PLGBC Green Building Summit to jedno z najważniejszych międzynarodowych wydarzeń poświęconych zrównoważonemu budownictwu, architekturze i rynkowi nieruchomości. Najbliższa,
Dom Zamieszkać ze sztuką. Dwupoziomowe mieszkanie po gruntownym remoncie
2024-09-26 | 15:40

Zamieszkać ze sztuką. Dwupoziomowe mieszkanie po gruntownym remoncie

Dom to nie tyle ściany, co ludzie, którzy w nich zamieszkują. Najlepiej o tym świadczy dwupiętrowe mieszkanie dla rodziny, które za sprawą architekt Weroniki Budzichowskiej z To
Dom Neurodesign a jesienne wnętrza - przestrzenie sprzyjające dobremu samopoczuciu
2024-09-26 | 14:00

Neurodesign a jesienne wnętrza - przestrzenie sprzyjające dobremu samopoczuciu

Jesień to idealny moment, by wprowadzić do wnętrz nowe akcenty, które nie tylko ocieplą przestrzeń, ale także – zgodnie z koncepcją neurodesignu – wpłyną na nasze dobre

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Muzyka

Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci

Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.

Edukacja

MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety

Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.