Nadal pamiętasz godziny spędzone w kuchni przed Świętami? Sprawdź pomysły FRoSTY
Od świąt minął już ponad miesiąc, a ty wciąż dochodzisz do siebie po tym kulinarnym szaleństwie? Masz dość długiego stania w kuchni, ale nadal chcesz jeść smacznie? Z pomocą przybywa FRoSTA ze swoimi daniami gotowymi w 10 minut.
Cały rok czekamy na pierogi, karpia i inne świąteczne potrawy. Jak już wspólne biesiadowanie dobiega końca, to wyjeżdżamy z zapasem potraw, którym można wykarmić armię. Dość szybko okazuje się, że co za dużo, to niezdrowo i… nudno. Konieczna jest zmiana. Według badań zleconych przez markę FRoSTA, aż 62%[1] respondentów uważa, że gotowe dania pomagają zaoszczędzić nam czas. A dzięki mrożonym daniom gotowym można szybko wybrać się w wyjątkowe regiony kulinarnego świata. Smaki Azji, Europy czy może Ameryki Północnej?
Paella z roztańczonej Hiszpanii
Hiszpania to kraj słynący z flamenco, tapasów i oczywiście paelli. Nie musimy wsiadać w samolot, by skosztować tego dania. Wystarczy, że sięgniemy po danie FRoSTY. W środku znajdziemy ryż, warzywa, kurczaka i owoce morza. Mintaj, który jest jednym ze składników tej mieszanki posiada certyfikat zrównoważonego rybołówstwa MSC. Z warzyw znajdziemy tutaj m.in. paprykę czerwoną, groszek, cebulę, pomidory.
Tajemnicza Indonezja, czyli Bami Goreng
Fani kuchni azjatyckiej również nie będą rozczarowani! FRoSTA przygotowała dla nich propozycję prosto z kraju 17 tysięcy wysp, czyli Indonezji. W gotowym daniu Bami Goreng, zachwyci smak smażonego filetu z piersi z kurczaka, chrupiących warzyw (m.in. grzyby mun, pieczarki, papryka), a to wszystko doprawione aromatyczną mieszanką ziół.
Słoneczna Ameryka Północna – Chili con quinoa
Kuchnia meksykańska jest jedną z najbardziej lubianych na świecie. Nic więc dziwnego, że jest wpisana na listę niematerialnego światowego dziedzictwa UNESCO. Dania opierają się głównie na kukurydzy i roślinach strączkowych. Łączą w sobie tradycje lokalnych społeczności oraz smaki konkwistadorów. Często do potraw dodaje się również mięso. W badaniu FRoSTY, aż 41,4 %[2] ankietowanych odpowiedziało, że ma w swoim otoczeniu wegetarian. Wychodząc naprzeciw potrzebom konsumentów, FRoSTA stworzyła danie kuchni meksykańskiej, ale w wersji wegetariańskiej - Chili con quinoa. W jego skład wchodzą: mieszanka czerwonej i czarnej fasoli z kukurydzą, papryką oraz quinoa (komosa biała).
[1] Badanie przeprowadzone przez agencję badawczą SW Research w marcu 2019 na próbie reprezentatywnej osób w wieku 25-55 lat, N=1015, marzec 2019.
[2] Badanie przeprowadzone przez agencję badawczą SW Research w marcu 2019 na próbie reprezentatywnej osób w wieku 25-55 lat, N=1015, marzec 2019.

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień
Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.
Ochrona środowiska
Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.
Moda
Piotr Zelt: Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami. Mam sporo ubrań, które mają po 20 lat, i cały czas je noszę

Aktor zaznacza, że jego garderoba jest skromna, ale zawiera dobre jakościowo ubrania, które choć były kupione nawet dwie dekady temu, wciąż wyglądają jak nowe. Jego zdaniem nie warto ulegać sezonowym trendom i gromadzić w szafie wielu rzeczy, które modne są zaledwie kilka miesięcy. Zamiast tego lepiej zainwestować w ponadczasowe kurtki, marynarki czy buty z dobrych materiałów i dbać o nie tak, by posłużyły jak najdłużej.