Najciekawsze przepisy na Wielkanocne desery
Bakalie to jedne z podstawowych składników wielkanocnych potraw. Dzięki mieszance intensywnych w smaku włoskich orzechów, słodko-kwaśnej żurawinie czy miękkiej suszonej moreli powstają nie tylko wytrawne dania, ale także pyszne, świąteczne desery. Spraw radość swoim bliskim i zaskocz ich najciekawszą odsłoną bakaliowych, kulinarnych kompozycji.
Spotkania przy wielkanocnym stole to możliwość do długich rozmów z rodziną i próbowania smacznych potraw. Tradycją stało się, że po obiedzie podawany jest deser. To moment, w którym można sprawić wyjątkową przyjemność swoim gościom i poczęstować ich pysznymi słodkościami. W ich przygotowaniu zainspiruj się smakami innych kuchni.
Deserowy Panforte
Dla wielbicieli bakalii polecamy kakaowy, włoski deser Panforte. Jego głównymi składniki są orzechy, migdały i suszone morele oraz daktyle. Doskonale smakuje podawany z kawą latte.
Składniki:
150 g miodu
50 g mąki pszennej
30 g cukru
30 g masła
2 łyżki kakao
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta białego pieprzu
50 g orzechów włoskich Chandler Bakal Naturalnie
50 g orzechów laskowych Bakal Naturalnie
50 g migdałów łuskanych Bakal Naturalnie
50 g suszonych daktyli Bakal Soft
50 g suszonych moreli Bakal Naturalnie
50 g suszonych fig Bakal Soft
Wykonanie:
Wyłożyć papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 24 cm. Figi, morele oraz daktyle pokroić na średniej wielkości kawałki, tak aby były wyczuwalne w cieście. Orzechy włoskie, orzechy laskowe i migdały posiekać. Bakalie przesypać do dużej miski. Następnie dodać mąkę, pieprz, gałkę muszkatołową oraz kakao. Starannie wymieszać. Na małym ogniu podgrzać miód, cukier oraz masło. Po połączeniu składników, gotować otrzymaną masę około 3 minuty. Następnie przelać ją do przygotowanych wcześniej bakalii i energicznie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy i piec około 40 minut w 165 stopniach.
Marchewkowy tort
Na zakończenie wizyty gości, poczęstuj ich wyśmienitym tortem marchewkowym. To smaczne ciasto
o wilgotnej konsystencji, pochodzi z kuchni amerykańskiej. Jego niewątpliwą zaletą jest proste wykonanie. Dodatek bakalii sprawi, że tort nabierze wielkanocnego charakteru.
Składniki na ciasto:
250 g startej na drobnych oczkach surowej marchewki
230 g mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
90 g drobnego cukru
70 ml oleju rzepakowego
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ mielonych goździków
szczypta soli
2 duże jajka
40 g suszonych moreli Bakal Soft
40 g orzechów laskowych Bakal Naturalnie
40 g suszonej żurawiny Bakal Naturalnie
10 całych orzechów Chandler Bakal Naturalnie (do dekoracji)
Składniki na krem do przełożenia:
200 g sera białego (może być sernikowy)
70 g miękkiego masła
cukier puder do smaku
2 łyżki cukru waniliowego
Wykonanie:
W misce połączyć składniki suche: mąka, proszek do pieczenia, cukier oraz przyprawy. W drugim naczyniu wymieszać jajka z olejem aż do otrzymania gładkiej masy. Połączyć zawartość obu pojemników i dodać startą marchewkę oraz posiekane bakalie oprócz orzechów włoskich. Gotową masę przelać do tortownicy
o średnicy 20, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 170 stopni i piec ciasto do suchego patyczka, czyli około 50 minut. Ostudzić i podzielić na 2 blaty. Składniki na serowy krem zmiksować do uzyskania gładkiej masy, a następnie przełożyć nim blaty. Na koniec udekorować ciasto orzechami włoskimi.
Do wielkanocnych, słodkich wypieków warto podchodzić kreatywnie. Bakalie to doskonałe składniki, które pozwalają na odkrywanie bogactwa smaków, a przy tym wyśmienicie komponują się z wielkanocnymi potrawami. Co więcej, ich właściwości wpływają na lepszy nastrój. Czego chcieć więcej!
***
O Bakal:
Bakal to marka, która już ponad 29 lat dostarcza na polski rynek najlepszej jakości bakalie. Firma została zbudowana na przekonaniu, iż bakalie mają moc wartości i ogrom zastosowań. Dlatego też w swoim portfolio posiada np. bakalie bez konserwantów, przekąski bakaliowe z małą ilością soli, orzeszki oraz migdały w czekoladzie czy suszone daktyle w kakao.
Motto firmy brzmi: ,,Z miłości do bakalii”.

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Klaudia Zioberczyk: Doszłam już do takiego momentu, że jak wchodzę do sklepu, to mówię: wcale tego nie potrzebuję. Teraz stawiam na jakość, a nie na ilość
Modelka zdaje sobie sprawę z tego, że trzeba być bardzo ostrożnym, by nie dać się nabrać na różne sztuczki marketingowe, nie ulegać czarowi wyprzedaży i promocji, a zamiast tego kompletować swoją garderobę z ponadczasowych zestawów, które będzie można wykorzystać na różne okazje. Klaudia Zioberczyk uważa, że greenwashing, czyli wywoływanie u konsumentów poszukujących towarów eko mylnego wrażenia, że oferowany produkt taki właśnie jest, to nieuczciwa praktyka. Temu zjawisku postanowiła więc dokładnie się przyjrzeć w swojej pracy magisterskiej.
Konsument
Możliwość zakupu online może zachęcić kolejne grupy Polaków do ubezpieczeń zdrowotnych. Dziś korzysta z nich już prawie 5,5 mln osób

Polska jest jednym z liderów Europy w obszarze cyfryzacji sektora usług medycznych. Świadczą o tym m.in. popularność elektronicznych narzędzi zapewniających dostęp do danych zdrowotnych, e-recept czy wirtualna diagnostyka. Polacy są też otwarci na innowacje w zakresie ubezpieczeń zdrowotnych, z których korzysta już blisko 5,5 mln osób. Za pomocą nowej cyfrowej platformy Medicover chce zachęcić klientów do samodzielnej konfiguracji i zakupu polis online.
Żywienie
Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.