Najczęstsze błędy popełniane przy wyborze okapu do kuchni – sprawdź wskazówki
Urządzając swoją wymarzoną kuchnie skupiamy się na zabudowie, funkcjonalności szafek, kształcie i odporności blatu czy też zwracamy uwagę na uchwyty lub różnego rodzaju systemy, Następnym krokiem jest wybór dużego AGD: lodówka, piekarnik, płyta grzewcza. Natomiast okap kuchenny to urządzenie, które jest często traktowane w sposób mniej priorytetowy. Najczęściej wybieramy kupujemy go na końcu – na ostatnim etapie urządzania kuchni. Prawda jest taka, że powinno być dokładnie odwrotnie.
Okap – skuteczny pochłaniacz zapachów i tłuszczu
Kuchnia to serce domu – obecnie często otwarta na resztę domu. Miejsce przytulne, kojarzące
się z przyjemnością, smakiem i zapachem. Jeżeli jesteś kulinarnym kreatorem i kuchnia będzie Ci służyć w dużej mierze do gotowania musisz wybrać urządzenie, które szybko i skutecznie oczyści powietrze w Twoim domu z różnych zapachów oraz pochłonie tłuszcz.
Brak dobrego okapu może spowodować, że zapachy kuchenne zostaną wchłonięte przez meble, firany czy zasłony oraz tłuszcz może oblepić kuchenną zabudowę czy ściany. W związku z tym szczególną uwagę trzeba zwrócić uwagę na wydajność okapu. Powinna być ona dostosowana do wielkości (kubatury) kuchni/pomieszczenia. Skuteczny okap pod względem wydajności to taki, który
na pierwszym biegu jest w stanie przefiltrować określone pomieszczenie średnio 6-krotnie.
Kolejnym istotnym czynnikiem jest głośność urządzenia – generowany przez niego dźwięk podczas pracy. Najczęściej używamy okap na pierwszym lub drugim biegu – dlatego te paramenty są dla nas najważniejsze. Okap określany mianem cichego to taki, który na najniższej prędkości generuje hałas na poziomie około 50 dB.
„W AKPO zwracamy szczególną uwagę na najważniejsze czynniki użytkowe okapów. Szczególnie badamy ich wydajność i głośność. Nasze zespoły badawcze przed wprowadzaniem produktu na rynek weryfikują i niwelują wszystkie elementy, które mogą wpłynąć na efektywność i komfort okapów. Wszystko to z myślą o naszych Klientach i aby zapewnić im najwyższą jakość produktów, które będą im służyć przez lata.” – Michał Kołakowski, przedstawiciel handlowy AKPO.
Dlatego, też poza tak ważnymi czynnikami estetycznymi, panującymi trendami i wyszukanym design. Wybierając okap do swojej kuchni sprawdź dokładnie jego główne parametry i ciesz się odpowiednim urządzeniem w Twoim domu.
Więcej na: www.akpo.pl
Finaliści konkursu Young Design 2024 – teraz w DOMOTECE!
25-lecie sofy Indivi
Targi Nieruchomości w Galerii Jurajskiej
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Teatr
Anna Głogowska: Długo wstydziłam się stanąć na scenie teatralnej. Teraz zaczynam myśleć o sobie jako o aktorce
Tancerka przyznaje, że jakiś czas temu odkryła swoją nową pasję i z przyjemnością próbuje sił w aktorstwie. Postanowiła zamienić parkiet taneczny na teatralną scenę i jak podkreśla, czuje się teraz bardziej swobodnie i ma większe pole do popisu, bo nie musi się sztywno trzymać określonej choreografii, tylko bazuje na swojej kreatywności. Anna Głogowska nie ukrywa, że na początku nie miała odwagi stanąć ramię w ramię z zawodowymi aktorami, ale przekonała się, że też ma talent i sporo do zaoferowania.
Farmacja
Szybko rośnie liczba osób z ostrą infekcją układu oddechowego, w tym grypy. Szczyt zachorowań przypadnie już na drugą połowę października
Centrum e-Zdrowia podaje, że od początku września odnotowano blisko 1,8 mln porad ambulatoryjnych udzielonych z powodu ostrych infekcji układu oddechowego, w tym grypy. Najlepszą metodą walki z chorobą jest szczepionka – najlepiej przyjęta między wrześniem a listopadem. Wciąż jednak na taki krok decyduje się zaledwie kilka procent Polaków, tymczasem grypa jest jedną z 10 najczęstszych przyczyn zgonów u osób powyżej 65. roku życia.
Żywienie
Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk: Na Filipinach spałyśmy z karaluchami i innymi robakami. Brakowało nam moskitiery na całe ciało
Chociaż podczas pełnej emocji wyprawy przez Filipiny do Tajwanu nie brakowało trudnych momentów, w których górę brało zmęczenie, to jednak mimo wszelkich niedogodności Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk starały się nie narzekać, tylko wyciągać z tej podróży to, co najlepsze. Uczestniczki „Azja Express” przyznają, że nie mogły się przekonać do miejscowego jedzenia, ale za to zachwyciła je aromatyczna kawa. W bagażu zabrakło miejsca na moskitierę, dlatego też z czasem przyzwyczaiły się także do spania w jednym pomieszczeniu z karaluchami.