Komunikaty PR

Najlepszy na świecie przepis na sernik wprost od… mamy!

2022-05-17  |  16:00
Biuro prasowe
Kontakt

Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.

Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl

Składniki na sernik mogą różnić się nie tylko konsystencją, ale też pochodzeniem, tym, czy są słodkie, wytrawne. Jedynym stałym elementem wydaje się właśnie twaróg. Ale czy na pewno? Nie od dzisiaj wiemy, że składnikiem dodającym mocy wypiekowi jest też… miłość! Poznajcie przepis na sentymentalny sernik domowy z przepisu mamy szefa cukierni, Michała Figi.

 

Najlepszy, bo od mamy

 

– Próbowałem wielu tradycyjnych serników, tych pysznych i tych, których nie zapamiętałem, ale najlepszy oczywiście jest ten pieczony przez mamę. Wracam do tego przepisu za każdym razem, gdy chcę przygotować coś najlepszego i najsmaczniejszego dla najbliższych – mówi Michał Figa, szef cukierni kilku najbardziej prestiżowych i rozpoznawalnych restauracji w Polsce, ekspert programu „Ja Cię SERniczę” sfinansowanego z Fundusz Promocji Mleka. 

 

Przepis:

 

CIASTO KRUCHE

  • 150 g mąki pszennej

  • 100 g masło

  • 50 g cukru pudru

  • 1 żółtko

  • pół łyżeczki sody

 

MASA SEROWA

  • 1 kg twarogu mielonego

  • 6 jaj

  • 200 g cukru pudru

  • 1 saszetka cukru waniliowego

  • 120 g miękkiego masła

  • 2 saszetki budyniu waniliowego

  • 1 cytryna

  • 200 g rodzynek namoczonych we wrzątku

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

POLEWA KAKAOWA

  • 100 g masła

  • 40 g kakao

  • 100 g cukru pudru

  • 50 ml śmietany 30%

 

DODATKI

  • 50 g prażonych płatków migdałowych

 

Przygotowanie: 

 

  1. Na stolnicy rozgnieść masło z cukrem pudrem, dodać żółtko, mąkę, proszek i krótko zagnieść do gładkiej masy.Wstawić zafoliowane ciasto do lodówki na 10 minut.

 

  1. Schłodzone rozwałkować na dno wyłożonej pergaminem tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Piec 11 minut.

 

  1. W misce ubić na puszystą masę żółtka z dwoma rodzajami cukru. Następnie do ubitej masy dodać miękkie masło, budyń, twaróg i ubijać jeszcze przez chwilkę. Odsączyć rodzynki, przesypać mąkę ziemniaczaną i dodać do masy.

 

  1. Z 4 białek ubić sztywną pianę, na końcu dodając sok z cytryny.

 

  1. Masę serową delikatnie wymieszać z ubitymi białkami i wyłożyć całość na wcześniej upieczony kruchy spód.

 

  1. Wstawić do piekarnika na 170 stopni na 1 godzinę.

 

  1. Upieczony sernik wyciągnąć z pieca i okroić boki, żeby równo opadł.

 

  1. Masło ze śmietaną zagotować, dodać cukier puder, kakao i dokładnie wymieszać. Wylać na schłodzony sernik i posypać migdałami.

 

Smacznego!

 

Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Publicon Sp. z.o.o.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Unsplash
2025-07-31 | 06:00

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

W raporcie Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi pisano o podwójnych standardach w polityce UE dotyczącej
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Konsument

Nieprawidłowe postrzeganie masy ciała może być przekazywane pokoleniowo. Ważne jest budowanie zdrowych nawyków na poziomie rodziny

Rodzice przekazują swojemu potomstwu własne lęki, w tym te dotyczące postrzegania własnego ciała – mówią psychodietetycy. Przez naśladownictwo dzieci uczą się też nieprawidłowych nawyków żywieniowych, takich jak na przykład kompulsywne objadanie się po niepowodzeniu w stosowaniu restrykcyjnej diety. Eksperci podkreślają, że podstawą profilaktyki zaburzeń odżywiania jest uświadamianie dzieci na temat zdrowych nawyków. Zachęcają do wspólnych zakupów i przygotowywania razem posiłków. Ostrzegają również przed fat shamingiem, którego konsekwencje mogą towarzyszyć dziecku również w dorosłości.

Gwiazdy

Cezary Pazura: Siatkówka to nasz sport narodowy, bo naprawdę nam wychodzi. Podczas studiów byłem mistrzem w tej dyscyplinie

Aktor przyznaje, że jest wielkim pasjonatem siatkówki, stara się oglądać wszystkie rozgrywki reprezentacji i czuje ogromną satysfakcję oraz dumę, kiedy nasi zawodnicy wygrywają kolejne mecze. Podczas studiów Cezary Pazura sam zdobył tytuł najlepiej rozgrywającego turnieju, dobrze więc wie, jakich emocji dostarcza sport i rywalizacja. Z całych sił zachęca więc swoje dzieci do aktywności fizycznej, by znalazły ulubioną dyscyplinę i trenowały.