Najlepszy na świecie przepis na sernik wprost od… mamy!

Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.
Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl
Składniki na sernik mogą różnić się nie tylko konsystencją, ale też pochodzeniem, tym, czy są słodkie, wytrawne. Jedynym stałym elementem wydaje się właśnie twaróg. Ale czy na pewno? Nie od dzisiaj wiemy, że składnikiem dodającym mocy wypiekowi jest też… miłość! Poznajcie przepis na sentymentalny sernik domowy z przepisu mamy szefa cukierni, Michała Figi.
Najlepszy, bo od mamy
– Próbowałem wielu tradycyjnych serników, tych pysznych i tych, których nie zapamiętałem, ale najlepszy oczywiście jest ten pieczony przez mamę. Wracam do tego przepisu za każdym razem, gdy chcę przygotować coś najlepszego i najsmaczniejszego dla najbliższych – mówi Michał Figa, szef cukierni kilku najbardziej prestiżowych i rozpoznawalnych restauracji w Polsce, ekspert programu „Ja Cię SERniczę” sfinansowanego z Fundusz Promocji Mleka.
Przepis:
CIASTO KRUCHE
-
150 g mąki pszennej
-
100 g masło
-
50 g cukru pudru
-
1 żółtko
-
pół łyżeczki sody
MASA SEROWA
-
1 kg twarogu mielonego
-
6 jaj
-
200 g cukru pudru
-
1 saszetka cukru waniliowego
-
120 g miękkiego masła
-
2 saszetki budyniu waniliowego
-
1 cytryna
-
200 g rodzynek namoczonych we wrzątku
-
1 łyżka mąki ziemniaczanej
POLEWA KAKAOWA
-
100 g masła
-
40 g kakao
-
100 g cukru pudru
-
50 ml śmietany 30%
DODATKI
-
50 g prażonych płatków migdałowych
Przygotowanie:
-
Na stolnicy rozgnieść masło z cukrem pudrem, dodać żółtko, mąkę, proszek i krótko zagnieść do gładkiej masy.Wstawić zafoliowane ciasto do lodówki na 10 minut.
-
Schłodzone rozwałkować na dno wyłożonej pergaminem tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Piec 11 minut.
-
W misce ubić na puszystą masę żółtka z dwoma rodzajami cukru. Następnie do ubitej masy dodać miękkie masło, budyń, twaróg i ubijać jeszcze przez chwilkę. Odsączyć rodzynki, przesypać mąkę ziemniaczaną i dodać do masy.
-
Z 4 białek ubić sztywną pianę, na końcu dodając sok z cytryny.
-
Masę serową delikatnie wymieszać z ubitymi białkami i wyłożyć całość na wcześniej upieczony kruchy spód.
-
Wstawić do piekarnika na 170 stopni na 1 godzinę.
-
Upieczony sernik wyciągnąć z pieca i okroić boki, żeby równo opadł.
-
Masło ze śmietaną zagotować, dodać cukier puder, kakao i dokładnie wymieszać. Wylać na schłodzony sernik i posypać migdałami.
Smacznego!
Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Tomasz Jacyków: W tym sezonie w Polsacie jest dużo „spadochroniarzy” z innych stacji. Ja nie oglądam telewizji w ogóle
Co prawda stylista zaznacza, że nie ogląda telewizji, ale pojawił się na prezentacji jesiennej ramówki Polsatu. To dla niego okazja, by nie tylko samemu się pokazać na ściance w nietuzinkowym stroju, ale także podejrzeć, co pozostali postanowili na siebie założyć. Tomasz Jacyków zauważa też, że do stacji dołączyły niedawno nazwiska wcześniej kojarzone z innymi kanałami, jest więc ciekawy, jakie będą efekty tej współpracy.
Konsument
Nieprawidłowe postrzeganie masy ciała może być przekazywane pokoleniowo. Ważne jest budowanie zdrowych nawyków na poziomie rodziny

Rodzice przekazują swojemu potomstwu własne lęki, w tym te dotyczące postrzegania własnego ciała – mówią psychodietetycy. Przez naśladownictwo dzieci uczą się też nieprawidłowych nawyków żywieniowych, takich jak na przykład kompulsywne objadanie się po niepowodzeniu w stosowaniu restrykcyjnej diety. Eksperci podkreślają, że podstawą profilaktyki zaburzeń odżywiania jest uświadamianie dzieci na temat zdrowych nawyków. Zachęcają do wspólnych zakupów i przygotowywania razem posiłków. Ostrzegają również przed fat shamingiem, którego konsekwencje mogą towarzyszyć dziecku również w dorosłości.
Gwiazdy
Cezary Pazura: Siatkówka to nasz sport narodowy, bo naprawdę nam wychodzi. Podczas studiów byłem mistrzem w tej dyscyplinie

Aktor przyznaje, że jest wielkim pasjonatem siatkówki, stara się oglądać wszystkie rozgrywki reprezentacji i czuje ogromną satysfakcję oraz dumę, kiedy nasi zawodnicy wygrywają kolejne mecze. Podczas studiów Cezary Pazura sam zdobył tytuł najlepiej rozgrywającego turnieju, dobrze więc wie, jakich emocji dostarcza sport i rywalizacja. Z całych sił zachęca więc swoje dzieci do aktywności fizycznej, by znalazły ulubioną dyscyplinę i trenowały.