Komunikaty PR

Niedoceniane skorupki jajek

2022-06-27  |  13:30
Biuro prasowe
Kontakt
Sylwia Makowska
Orchidea Creative Group

ul. Ruska 51B
50-079 Wrocław
s.makowska|grupaorchidea.pl| |s.makowska|grupaorchidea.pl
517 412 466
https://grupaorchidea.pl/

Jajko kurze można określić mianem magazynu substancji mających pozytywny wpływ na organizm człowieka. Zwykle jednak jako konsumenci skupiamy się na żółtku i białku, zapominając nieco o skorupce. Tymczasem właśnie ta część może się nam przydać w wielu codziennych sytuacjach.

W domowej apteczce

Skorupki jaj można wykorzystać do łagodzenia podrażnień skóry. Aby ich użyć w tym celu, musimy najpierw przez kilka dni moczyć je w niewielkim naczyniu z octem jabłkowym, aż staną się miękkie. Powstałą mieszaniną można przemywać podrażnione miejsca.

Do mycia i prania

Drobno pokruszone skorupki jaj z wodą i odrobiną płynu do naczyń stanowią doskonały środek czyszczący. Szczególnie poleca się go do zadań specjalnych przy zmywaniu, czyli przypalonych garnków i patelni. Skorupki można także wykorzystać do prania firanek. Pokruszone wkładamy do lnianego woreczka a ten do pralki zamiast środka wybielającego. Taki niecodzienny dodatek potrafi przywrócić biel poszarzałym firankom.

Dla zwierząt

Wyparzone i zmielone skorupki są również idealnym pokarmem, który możemy wsypywać do karmnika dla ptaków. A w przypadku biegunki u psa warto dodać do karmy łyżeczkę proszku ze skorupek, co złagodzi dolegliwości.

W ogródku

Skorupki jaj stanowią doskonały nawóz. Powinniśmy wsypywać je do otworów, w których sadzimy rośliny, a potem gdy już nasze krzewy czy drzewka się przyjmą, obsypywać ziemię dookoła nich. Sprawi to, że nasadzenia będą mocne i zdrowe. Skorupki można też rozrzucać na grządkach warzywnych i w drewnianych skrzyniach z uprawami.

Na ząb i do kawy

Osłona jajka pomaga też usuwać gorycz z kawy. Podczas parzenia należy dodać kilka kawałków zgniecionych skorupek, a po zaparzeniu okruszki usunąć. Skorupki nadają się do jedzenia w formie sproszkowanej. Wzmacniają kości i wspomagają działanie organizmu. Aby jednak móc je spożywać, należy najpierw piec je w piekarniku w najwyższej temperaturze przez około 10 minut. Potem drobno zmielić i dodawać łyżeczkę dziennie do jogurtu lub soku.

- Skorupki jaj to bogate źródło wapnia – mówi Tomasz Jokiel, ekspert firmy Fermy Drobiu Jokiel. – A zwykle nasze posiłki są ubogie w ten składnik. W jednym jajku jest 900 g wapnia, który może zostać przyswojony przez nasz organizm. Ale to nie wszystkie mikroelementy, które znajdziemy w skorupce. Są tam też bor, magnez, mangan, miedź, żelazo i cynk.


Fermy Drobiu Jokiel to rodzinna polska firma od ponad 30 lat zajmująca się profesjonalną produkcją jaj konsumpcyjnych, mająca swoją siedzibę we Wroniawach koło Wolsztyna w woj. wielkopolskim. Jakość jaj z Ferm Drobiu Jokiel jest zagwarantowana przez kompleksową kontrolę na wszystkich etapach produkcji. Cały proces od początku do końca przebiega wewnątrz firmy, począwszy od wyhodowania kur niosek, przez produkcję jaj, do ich pakowania i dystrybucji. Na Fermach Drobiu Jokiel każdego dnia 190 tys. kur znosi ponad 170 tys. jaj. Nioski karmione są pełnowartościowymi ziarnami zbóż i piją wodę z czystego, lokalnego ujęcia. Producent działa zgodnie ze standardami GMP (Good Manufacturing Practice). www.fdjokiel.pl

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Orchidea Creative Group
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Gdzie przechować rzeczy? Praktyczne rozwiązania na różne życiowe sytuacje Biuro prasowe
2025-06-18 | 06:00

Gdzie przechować rzeczy? Praktyczne rozwiązania na różne życiowe sytuacje

W życiu każdego z nas pojawiają się sytuacje, w których nagromadzone przez lata przedmioty muszą na jakiś czas opuścić nasze mieszkania i domy. Niezależnie od
Dom Jak wybrać idealną szklarnię ogrodową? Poradnik dla początkujących
2025-06-17 | 10:30

Jak wybrać idealną szklarnię ogrodową? Poradnik dla początkujących

Własna szklarnia to marzenie wielu ogrodników, gdyż dzięki niej można cieszyć się świeżymi, naturalnymi warzywami i ziołami. Chcąc stać się jej posiadaczem, powinniśmy
Dom BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce
2025-06-02 | 16:00

BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce

Wyobraź sobie, że urządzasz salon marzeń albo wreszcie wymieniasz kuchnię na nową, a wszystko to bez czekania na wypłatę czy wizyty w banku. Teraz to możliwe dzięki nowej metodzie

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Problemy społeczne

Od lipca ułatwienia w dostępie do terapii dla osób z przewlekłą chorobą nerek. Eksperci apelują o włączenie dietetyków w proces leczenia

Na przewlekłą chorobę nerek cierpi nawet ponad 4,7 mln osób. Według prognoz WHO liczba pacjentów wymagających dializ będzie szybko rosnąć. Niskobiałkowa dieta w połączeniu z leczeniem farmakologicznym obejmującym ketoanalogi aminokwasów może znacząco opóźnić konieczność rozpoczęcia dializoterapii. Od 1 lipca Ministerstwo Zdrowia ułatwia dostęp do terapii. Zmiany mają odciążyć specjalistów, dostosować program do codziennej praktyki lekarskiej i uprościć dostęp do terapii.

Żywienie

Dorota Szelągowska: W moim rodzinnym domu się nie przelewało. Od mamy i babci się nauczyłam, jak ugotować coś z niczego

Prezenterka zaznacza, że dużo czasu spędza w kuchni i jak przekonuje, zawsze da się przyrządzić coś smacznego, nawet gdy pod ręką nie ma zbyt wielu produktów. Tego nauczyła się w rodzinnym domu. Dorota Szelągowska uwielbia kulinarne eksperymenty, dlatego też chętnie podgląda, jak gotują inni i z ich pomysłów również czerpie inspiracje.