Nieformalny szyk w salonie
Practum Consulting
Bukowińska 22/107
02-703 Warszawa
kinga.szkutnik|practum.pl| |kinga.szkutnik|practum.pl
609884480
www.practum.pl
Jak urządzić salon, by pełnił rolę najbardziej reprezentacyjnego pomieszczenia domu, gdzie przyjmujemy gości, a jednocześnie pozostawał domowym centrum relaksu? Kilka nieskomplikowanych zabiegów dekoratorskich pozwoli uzyskać efekt szyku, który nie będzie odbierał wnętrzu przytulności.
Sprawdzonym przepisem na nieformalną elegancję we wnętrzach będą kolory ziemi. Do głębokiego beżu Tikkurila Optiva Nature Matt 5 w odcieniu K484 na ścianach będą pasowały meble i tekstylia w barwach z tej samej rodziny kolorystycznej. W odcieniach jasnego beżu oraz soli z pieprzem stworzą harmonijną całość, w którą płynnie wkomponują się elementy z naturalnego drewna. Dzięki rezygnacji z kompletu mebli, a w zamian postawienie na różne w formie i fakturze kanapę, fotel i puf unikniemy nudy i dodamy kompozycji designerskiego smaku.
Wnętrze salonu można wystylizować nie tylko za pomocą koloru na ścianach, ale i na meblach. Niepozorna szafka z okleiny po pomalowaniu jej frontów czarną emalią Beckers Designer Universal zamieni się w przyciągający wzrok efektowny gadżet. Eleganckim uzupełnieniem będą czarno-białe grafiki i loftowa lampa. Stylowy kontrast czerni i bieli zmiękczy zieleń roślin oraz drewniane akcenty. W formie ozdobnych półeczek zawieszonych nad komodą wniosą do wnętrza lekkość i nutę radosnej finezji.
Motywy roślinne w salonie to niebanalny pomysł na stworzenie pomieszczenia emanującego spokojem. Kojące wzrok tło stworzą ściany pomalowane ciepłym kolorem Dekoral Drzewo Oliwne. W takiej oprawie niezwykle efektowne zaprezentuje się butelkowa zieleń miękkiej sofy, zaś botaniczne grafiki oraz żywe rośliny będą klamrą subtelnie podkreślającą roślinny zamysł dekoratorski. Stylowe przełamanie tej konwencji zapewni biała komoda i nieregularnie zawieszone okrągłe lustra.

Deweloperzy ukrywają ceny mieszkań. Z troski o klientów czy swoje portfele?

Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?

Jak czytać rzuty mieszkań i uniknąć przykrych niespodzianek? AI ułatwia wybór
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Klaudia Zioberczyk: Doszłam już do takiego momentu, że jak wchodzę do sklepu, to mówię: wcale tego nie potrzebuję. Teraz stawiam na jakość, a nie na ilość
Modelka zdaje sobie sprawę z tego, że trzeba być bardzo ostrożnym, by nie dać się nabrać na różne sztuczki marketingowe, nie ulegać czarowi wyprzedaży i promocji, a zamiast tego kompletować swoją garderobę z ponadczasowych zestawów, które będzie można wykorzystać na różne okazje. Klaudia Zioberczyk uważa, że greenwashing, czyli wywoływanie u konsumentów poszukujących towarów eko mylnego wrażenia, że oferowany produkt taki właśnie jest, to nieuczciwa praktyka. Temu zjawisku postanowiła więc dokładnie się przyjrzeć w swojej pracy magisterskiej.
Konsument
Możliwość zakupu online może zachęcić kolejne grupy Polaków do ubezpieczeń zdrowotnych. Dziś korzysta z nich już prawie 5,5 mln osób

Polska jest jednym z liderów Europy w obszarze cyfryzacji sektora usług medycznych. Świadczą o tym m.in. popularność elektronicznych narzędzi zapewniających dostęp do danych zdrowotnych, e-recept czy wirtualna diagnostyka. Polacy są też otwarci na innowacje w zakresie ubezpieczeń zdrowotnych, z których korzysta już blisko 5,5 mln osób. Za pomocą nowej cyfrowej platformy Medicover chce zachęcić klientów do samodzielnej konfiguracji i zakupu polis online.
Żywienie
Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.