Komunikaty PR

Nowe badanie: Dieta roślinna łagodzi objawy Covid-19

2021-06-10  |  12:00
Biuro prasowe
Kontakt
Anna Trela
Yellowcups

Przewóz 34/p. 3
30-716 Kraków
anna.trela|yellowcups.pl| |anna.trela|yellowcups.pl
+48 733 070 360
yellowcups.pl/

Zgodnie z wynikami najnowszego badania opublikowanego w czasopiśmie naukowym „BMJ Nutrition, Prevention & Health”, jedzenie roślinnych produktów zmniejsza nasilenie i czas trwania objawów Covid-19[1]. To pierwsze badanie, w którym kiedykolwiek przyjrzano się związkowi pomiędzy dietą a Covid-19. Naukowcy przebadali w nim prawie 3000 lekarzy i pielęgniarek w sześciu krajach.  

Badacze porównali wzorce żywieniowe 2884 lekarzy i pielęgniarek z dużą ekspozycją na koronawirusa odpowiedzialnego za infekcje Covid-19 we Francji, Niemczech, Włoszech, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii i USA. Analizowali, jak często występowała infekcja, a także jak ciężki był jej przebieg i czas trwania choroby, jeśli została stwierdzona. Uczestników poproszono o wypełnienie ankiety internetowej – zawierającej informacje na temat cech demograficznych, informacji żywieniowych i wyników Covid-19.

Wśród wszystkich ankietowanych, pozytywny wynik zakażenia miało 568 uczestników badania. Na podstawie analizy danych respondentów, którzy mieli pozytywny wynik w kontekście zakażenia i doświadczyli objawów Covid-19, a także tych, u których zakażenie przebiegało bezobjawowo, stwierdzono, że nawyki żywieniowe mogą odgrywać ważną rolę w przebiegu Covid-19.

Diety roślinna i pescowegetariańska chronią ciężkim przebiegiem zachorowania na Covid-19

Badanie wykazało, że zarażeni pracownicy służby zdrowia, stosujący dietę roślinną, mieli o 73% mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia umiarkowanych lub ciężkich objawów zachorowania, podczas gdy ci, którzy stosowali dietę pescowegetariańską (dieta, która zakłada wyłączenie z jadłospisu mięsa i bazuje na roślinach, ale dopuszcza spożycie ryb i owoców morza), o 59% rzadziej doświadczali umiarkowanych lub ciężkich objawów. Z drugiej strony badania wykazały, że diety niskowęglowodanowa i wysokobiałkowa, które są tak popularne w Polsce z uwagi na powszechne spożywanie dużych ilości mięsa i nabiału – zwiększały ryzyko ciężkiego przebiegu zachorowania na Covid-19.

Dieta roślinna okazała się więc mieć najbardziej ochronne działanie. Nieznacznie mniejsze pozytywne efekty w tym kontekście wykazała także wersja diety roślinnej, która dodatkowo wzbogacona była o ryby, jednak to właśnie te dwa style żywieniowe okazały się skuteczniejsze w porównaniu do diety, która uwzględniała ponadto spożycie mięsa i produktów odzwierzęcych.

To dobre wieści, gdyż Polacy jedzą coraz bardziej roślinnie – jak pokazało przeprowadzone przez Upfield. W badaniu nawyków żywieniowych Polaków w czasie izolacji społecznej w 2020 roku, 31,6% badanych przyznało, że podczas społecznego odosobnienia kupowało więcej niż zwykle produktów pochodzenia roślinnego. W tej grupie - 32,9% kupiło zamienniki dla mięsa, 28,5% napoje roślinne, 24,8% bezmleczny ser, dla 17,7% wyborem stała się roślinna margaryna zamiast masła. Kilka czynników motywowało badanych do wprowadzenia tych zmian. Najczęściej wskazywano na chęć odżywiania się w sposób bardziej zrównoważony (49,4%), chęć wypróbowania nowych przepisów (31,5%), wzmocnienie układu odpornościowego (29,1%) i pragnienie bycia zdrowszym (28,2%).

Dieta roślinna zalecana przez ekspertów

Dietetycy i lekarze od początku pandemii często zwracają uwagę na korzyści płynące z jedzenia produktów roślinnych i zachęcają do tego również swoich pacjentów. Różnego rodzaju badania analizujące korzyści płynące ze spożywania większej ilości produktów roślinnych i mniejszej ilości mięsa, nabiału i produktów odzwierzęcych (m.in. ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych w diecie i zamiana ich na roślinne, np. roślinna margaryna zamiast masła), wskazują bowiem na zmniejszenie ryzyka występowania chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, otyłości, wysokiego ciśnienia krwi i niektórych nowotworów.

Przebieg zakażenia Covid-19 jest często powiązany z ogólnym stanem zdrowia osoby zarażonej, a wymienione choroby współistniejące mają dodatkowy wpływ na nasilenie objawów i długoterminowe skutki zdrowotne, jakie wywiera Covid-19. Dlatego istotne jest dostrzeżenie ryzyka – i wprowadzenie zmian w naszym jadłospisie, dla zachowania zdrowia.

Wyniki te komentuje dr Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny: „Praca nad budowaniem odporności poprzez odpowiednią dietę i pozostałe zachowania zdrowotne wymaga czasu. Jednak osoby stosujący zdrowszy model żywienia, oparty na odpowiednio zbilansowanej diecie roślinnej wykazują ogólnie mniejsze ryzyko rozwoju chorób i lepszą kondycję całego organizmu. Stąd nie dziwią mnie wyniki tych badań. Prawidłowo odżywiony organizm szybciej zwalcza infekcję, a fitozwiązki – zwłaszcza przeciwutleniacze z warzyw, owoców, błonnik pokarmowy i tłuszcze roślinne wspomagają pracę układu immunologicznego. Często słyszę od moich pacjentów, jak również widzę to na własnej osobie, że osoby będące na diecie roślinnej nie pamiętają, kiedy chorowali z powodu infekcji. Z tego tez powodu cieszy mnie wzrost popularności diet wegetariańskich i wegańskiej i mam nadzieję, że nie jest to chwilowa moda”.

 


[1] https://nutrition.bmj.com/content/early/2021/05/18/bmjnph-2021-000272

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Yellowcups
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Urazy zębów u dzieci. Jak dbać o prawidłową higienę po wypadku stomatologicznym? Biuro prasowe
2024-09-25 | 13:17

Urazy zębów u dzieci. Jak dbać o prawidłową higienę po wypadku stomatologicznym?

W dniach 20-21 września 2024 r. odbyła się 23. edycja Ogólnopolskiej Konferencji „Polka w Europie”, podczas której omawiano bieżącą sytuację
Zdrowie Młode kobiety a ryzyko raka piersi – Różowe Patrole edukują o profilaktyce
2024-09-24 | 15:30

Młode kobiety a ryzyko raka piersi – Różowe Patrole edukują o profilaktyce

Rak piersi, szczególnie wśród młodych Polek w wieku 20-44 lata, jest najczęstszą przyczyną zgonów onkologicznych. Różowe Patrole OnkoCafe, działając u podstaw,
Zdrowie Wyjątkowa wystawa w Centrum Symulacji Medycznych w Białymstoku
2024-09-24 | 13:00

Wyjątkowa wystawa w Centrum Symulacji Medycznych w Białymstoku

Wystawa „Oblicza wsparcia w chorobie” ma na celu budowanie świadomości na temat żywienia medycznego oraz wyzwań, które na co dzień podejmują opiekunowie osób

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Edukacja

MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety

Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.

Handel

Zmiany klimatu zagrażają produkcji kawy. Susze pogłębiają trudną sytuację rolników

Ponad 12,5 mln gospodarstw na świecie, w większości małych do 5 ha, uprawia kawowce. Chociaż ceny kawy na światowych rynkach od wielu miesięcy pną się w górę, nie przekłada się to na wyższe zyski dla rolników. Ich problemem jest nie tylko marginalizacja w łańcuchach dostaw, lecz również dynamicznie rosnące koszty produkcji i zmiany klimatu, np. przedłużające się susze – przypominają eksperci Fundacji Fairtrade Polska z okazji Międzynarodowego Dnia Kawy, który przypada 29 września.

Gwiazdy

Magda Bereda: Udział w „Tańcu z gwiazdami” to był ciężki czas. Nie mam do nikogo żadnego żalu za oceny, choć czasami były za bardzo krytyczne

Wokalistka brała udział w „Tańcu z gwiazdami” pięć lat temu. Niemal w każdym odcinku jej popisy taneczne były krytykowane przez internautów i surowo oceniane przez jurorów. Ona jednak dzielnie stawiała czoła wszelkim przeciwnościom i zrobiła wszystko, by przy wsparciu Kamila Kuroczki zajść jak najdalej. Dziś Magda Bereda ze wzruszeniem wspomina tamte chwile i jak podkreśla, z doświadczeń zdobytych w programie wyciągnęła odpowiednie wnioski.