Komunikaty PR

Nowoczesna kuchnia – poznaj sprawdzone pomysły projektantki

2020-02-07  |  14:40
Biuro prasowe
Kontakt
Olga Kisiel-Konopka
OKK! PR

ul. Świętojesrska5/7
00-236 Warszawa
biuro|okkpr.pl| |biuro|okkpr.pl
882444811
www.okkpr.pl
Do pobrania jpg ( 0.55 MB )

Nie istnieje jeden uniwersalny przepis na nowoczesną kuchnię. Choć może ona mieć wiele różnych oblicz, jest coś, co łączy je wszystkie: nienaganna prezencja i wygoda w użytkowaniu na co dzień. Projekt nowoczesnej kuchni zawsze uwzględnia indywidualne oczekiwania i potrzeby domowników. O kuchniach „szytych na miarę” opowiada Magdalena Miśkiewicz, właścicielka pracowni Miśkiewicz Design.

Podstawą stworzenia dobrego projektu każdego wnętrza, a w szczególności kuchni, jest poznanie i omówienie indywidualnych preferencji oraz potrzeb domowników – uważa projektantka wnętrz Magdalena Miśkiewicz, właścicielka pracowni Miśkiewicz Design. Spotykając się z Klientami staram się jak najdokładniej poznać ich upodobania i przyzwyczajenia. Czy lubią gotować? Kto najwięcej gotuje? Czy lubią przyjmować gości i wspólnie z nimi gotują? Czy dużo pieką i w związku z tym przydałyby się im dwa piekarniki, czy może raczej stawiają na pojemną lodówkę? To wszystko powinien wiedzieć projektant zanim przystąpi do pracy, ponieważ musi te kwestie uwzględnić w projekcie – mówi Magdalena Miśkiewicz.

Kuchnia coraz częściej staje się przestrzenią otwartą, zintegrowaną z częścią dzienną. Wszystko po to, byśmy mogli wspólnie spędzać jak najwięcej czasu i mieć kontakt z innymi domownikami.

Dlatego poza ergonomią i funkcjonalnością dużo uwagi poświęca się dziś temu, by wystrój kuchni był atrakcyjny i aby harmonizował stylistycznie z częścią dzienną. Taka kuchnia powinna mieć jak najwięcej zamykanych szafek, zintegrowany sprzęt AGD w zabudowie i bardzo dobrą wentylację – uważa właścicielka pracowni Miśkiewicz Design. Nie polecam dzielenia podłogi między otwartą kuchnią a salonem. Jednolity materiał na podłodze pięknie spaja przestrzeń, a wykończona lakiero-woskiem naturalna deska w kuchni sprawdzi się równie dobrze jak gres. Wiem, bo sama przetestowałam takie rozwiązanie w moim domu – dodaje Magdalena Miśkiewicz.

Kuchnia z charakterem

Chociaż złamana biel w kuchni zawsze będzie modna, coraz odważniej sięgamy po mocne, ciemne barwy, takie jak czerń, grafit, granat czy zieleń. Przyciągający wzrok kolor coraz częściej pojawia się zarówno na frontach mebli, jak też na ścianach, np. w postaci lakierowanego szkła w matowym wykończeniu. Dzięki niemu kuchnia zyskuje wyrazisty charakter – zauważa projektantka. Na topie są także dodatki w kolorze złota i miedzi. Na rynku mamy coraz więcej baterii, uchwytów czy sprzętów AGD w takim wykończeniu – dodaje Magdalena Miśkiewicz.

Naturalny kamień, konglomeraty i spieki to wciąż materiały najchętniej wybierane na kuchenne blaty. Bardzo często ten sam materiał, z którego wykonany jest blat, stosuje się także do wykończenia ścian. Również zlewozmywaki dobiera się w ten sam sposób, tak aby tworzyły z blatem jednolitą powierzchnię – mówi właścicielka pracowni Miśkiewicz Design. Wszystko po to, by stworzyć spójną, elegancką kompozycję.

Ergonomia na najwyższym poziomie

Podobnie jak dziesięć czy dwadzieścia lat temu, także dziś projektując kuchnie architekt musi mieć na uwadze funkcjonalność i zasady ergonomii. Powinien zadbać o odpowiednią wysokość blatu roboczego (dostosowaną do wzrostu użytkowników), o optymalne rozmieszczenie sprzętów (zgodne z zasadą tzw. trójkąta roboczego) i zaplanować poszczególne strefy (przechowywania, gotowania, przygotowywania posiłków). Dziś jednak, dzięki zaawansowanym technicznie, nowoczesnym systemom meblowym, projektanci mają znacznie większe możliwości. Można powiedzieć, że rozwiązania takie jak szafki typu cargo, specjalne rozwiązania do narożnika, elektryczne wspomaganie otwierania czy ciche domykanie szafek i szuflad przeniosły kuchenną ergonomię oraz komfort użytkowania na wyższy poziom. Dzięki nim możemy zagospodarować każdy zakątek kuchni, a później z łatwością utrzymywać w niej porządek – uważa Magdalena Miśkiewicz. Tradycyjne dolne szafki coraz częściej zastępują pojemne, głębokie szuflady wyposażone w różnego typu organizery do przechowywania sztućców, akcesoriów, garnków czy też do segregacji odpadów.

W nowoczesnej kuchni nie może również zabraknąć zaawansowanego technologicznie sprzętu AGD. Zazwyczaj – ze względów praktycznych i estetycznych – jest on wkomponowany w zabudowę meblową. Inteligentne piekarniki, umieszczone na wysokości dostosowanej do wzrostu użytkowników (tak, by nie trzeba było się pochylać), zintegrowane z zabudową ekspresy do kawy, które co rano serwują nasz ulubiony napój, czy płyty grzewcze, na których proces gotowania przebiega niemalże automatycznie – to nieodzowne elementy nowoczesnej kuchni. Projektant powinien być na bieżąco z aktualną ofertą i proponować klientom rozwiązania, które sprawią, że ich codzienne życie będzie prostsze i wygodniejsze – podkreśla Magdalena Miśkiewicz.

Niezmiennie od lat kuchnia pozostaje bardzo ważnym miejscem w naszych domach i mieszkaniach. To zdecydowanie coś więcej niż przestrzeń, w której przygotowujemy posiłki. To miejsce, w którym spędzamy czas z najbliższymi i którym możemy pochwalić się przed znajomymi. Tutaj liczy się nie tylko estetyka, ale także funkcjonalność i komfort użytkowania na co dzień. Dlatego projekt kuchni warto powierzyć profesjonalistom – podsumowuje właścicielka pracowni Miśkiewicz Design.

Więcej na: https://www.miskiewiczdesign.pl/

Fot. Anna Powałowska

Informacja o pracowni:

Miśkiewicz Design to nowoczesne studio projektowe, w którym wieloletnie doświadczenie idzie w parze z odważnymi rozwiązaniami i czerpaniem inspiracji z najnowszych trendów. Filozofia architektów pracowni założonej i prowadzonej przez Magdalenę Miśkiewicz bazuje na trzech podstawowych elementach: indywidualnym podejściu, aktywnym poszukiwaniu najlepszych w danym przypadku rozwiązań oraz na bliskiej relacji z klientem. Realizacje studia projektowego cieszą się uznaniem zarówno wśród miłośników ponadczasowej klasyki, jak i wielbicieli nowoczesnych, minimalistycznych przestrzeni. Miśkiewicz Design realizuje projekty wnętrz na terenie Warszawy. Stawia na najwyższą jakość wszystkich elementów i dopracowanie najdrobniejszych detali, zapewniając klientom komfort, wygodę i modne wnętrze na długie lata.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Foto i Natura. Ekologia w obiektywie LEO Biuro prasowe
2024-05-08 | 14:40

Foto i Natura. Ekologia w obiektywie LEO

Dzień Ziemi, to coroczne wydarzenie obchodzone w celu promowania ochrony środowiska, poszerzania świadomości ekologicznej i inspirowania do życia w zgodzie z naturą. Z tej okazji marka LEO,
Dom Bezpłatne porady znanego ogrodnika w największych miastach Polski
2024-05-08 | 13:00

Bezpłatne porady znanego ogrodnika w największych miastach Polski

Marka Drewnochron wraz ze swoim ambasadorem, cenionym projektantem ogrodów i majsterkowiczem – Dominikiem Strzelcem – organizuje cykl bezpłatnych porad dot. pielęgnacji drewna
Dom MITTZON – nowa seria mebli biurowych od IKEA, która wspiera dobre samopoczucie p
2024-05-08 | 12:00

MITTZON – nowa seria mebli biurowych od IKEA, która wspiera dobre samopoczucie p

IKEA wykorzystując swoją wiedzę o urządzaniu wnętrz opracowała funkcjonalną serię mebli MITTZON, aby pomóc wielu osobom czuć się jak najbardziej komfortowo również w

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Rozmawiałam z produkcją na temat mojej ewentualnej roli w „Tańcu z gwiazdami”. Wierzę, że stworzą taką, która będzie dla mnie inspirująca

Tancerka przyznaje, że kiedy dostała propozycję udziału w ostatniej edycji „Tańca z gwiazdami”, to choć miała apetyt na powrót do tej produkcji, po rozważeniu wszystkich za i przeciw jednak ją odrzuciła. Z jednej strony miała już inne zobowiązania zawodowe, a z drugiej – zależało jej na tym, by powrócić do show nie tylko w charakterze instruktorki, ale zaprezentować się widzom z nieco innej strony. Edyta Herbuś wierzy, że w przyszłości program przejdzie pewną metamorfozę i znajdzie się w nim rola skrojona właśnie dla niej. Nie ukrywa też, że ta edycja wyjątkowo przyciągnęła jej uwagę, bo skupiła bardzo charyzmatycznych uczestników.

Prawo

Sztuczna inteligencja coraz śmielej wkracza w produkcję muzyczną. Artyści i odbiorcy chcą jasnego oznaczania utworów generowanych przez takie narzędzia

Dziesięciokrotny wzrost przychodów rynku sztucznej inteligencji w tworzeniu muzyki przewidują analitycy w ciągu najbliższych 10 lat. Wokół tematu narasta coraz więcej kontrowersji, związanych m.in. z uczeniem się algorytmów na już skomponowanych dziełach czy wykorzystywania głosów wokalistów do tworzenia coverów śpiewanych przez SI. Jednocześnie ponad jedna trzecia muzyków przyznaje już, że wspierali się w swojej pracy sztuczną inteligencją. Artyści oczekują jednak jasno wytyczonych ram regulacyjnych dla tego typu narzędzi. Przede wszystkim miałyby one dotyczyć zgód na wykorzystanie własności intelektualnej i wyraźnego oznaczania muzyki komponowanej przez SI.

Handel

Po kiełbaski wege czy roślinne burgery sięga coraz więcej konsumentów. Branża roślinna będzie walczyć o utrzymanie takiego nazewnictwa

Kiełbasa bezmięsna, burger roślinny, parówka wegetariańska, stek vege – do takich nazw produktów wielu konsumentów zdążyło się przyzwyczaić i coraz chętniej po nie sięga. Pojawiają się jednak pomysły, by zakazać nazewnictwa charakterystycznego dla produktów mięsnych. Również w Polsce pojawiła się propozycja w tym zakresie ze strony poprzedniego składu resortu rolnictwa pod koniec ubiegłego roku. Zwolennicy uzasadniają ten pomysł ochroną interesów konsumenckich, ale badania pokazują, że tylko niewielki odsetek klientów pomylił produkt wegański i mięsny przy zakupie.