Nowoczesna kuchnia - czyli jaka?

Hanna Gehrke - Gut
GutPR Hanna Gehrke - Gut
ul. Ludwika Rydygiera 14/14
50-249 Wrocław
gutpr|gutpr.pl| |gutpr|gutpr.pl
512078181
gutpr.pl
Aktualne trendy w aranżowaniu przestrzeni kuchennych stawiają na maksymalną funkcjonalność, która zamknięta jest w ramach nowoczesnego designu. I choć ostateczny wygląd zależny jest od indywidualnych preferencji oraz estetyki, jest wiele elementów, które przypisać można wszystkim współczesnym kuchniom. Kamila Prałat z firmy SOLGAZ podpowiada, na co zwrócić uwagę, aranżując nowoczesną przestrzeń kuchenną.
Kuchnia powinna nie tylko odpowiadać naszym potrzebom względem wyglądu, lecz również pomagać w organizacji pracy. Nowoczesna kuchnia to przede wszystkim ergonomia, która wpływa na wygodę wykonywania codziennych czynności, jak i funkcjonalny dobór mebli oraz sprzętów AGD.
Dobry projekt
Współczesne kuchnie to w przeważającej większości pomieszczenia otwarte lub aneksy, które spotykamy nie tylko w domach jednorodzinnych. Jest to trend, na który decydują się również deweloperzy oraz właściciele mieszkań, w których możliwa jest reorganizacja ścian. Jednak stworzenie nowoczesnej przestrzeni nie ma ograniczeń konstrukcyjnych ani metrażowych. Właściwie zaplanowany projekt oraz świadomy wybór wyposażenia pomoże nam w stworzeniu wyjątkowego pomieszczenia.
- Nowoczesną kuchnię nie tylko projektujemy według naszego gustu, lecz również z uwzględnieniem jej funkcjonalności. Przestrzeń powinna być praktyczna, aby zarówno przygotowywanie posiłków, jak i przechowywanie wyposażenia oraz akcesoriów było komfortowe. Ważne jest zaplanowanie kuchni w taki sposób, by w efekcie końcowym otrzymać maksymalną ilość przestrzeni roboczej odpowiadającej naszym potrzebom. W kuchniach otwartych dobrym rozwiązaniem będzie postawienie wyspy kuchennej z dodatkowym miejscem do przechowywania – będzie ona jednocześnie bardzo efektowana, jak i praktyczna. Jeśli jednak dysponujemy niewielkim metrażem, warto przemyśleć wysoką zabudowę mebli sięgającą sufitu z ciekawie zaprojektowanymi szafkami z dodatkowym wyposażeniem do organizacji przedmiotów. Dzięki temu możliwe będzie schowanie wielu kuchennych akcesoriów, które zabierają miejsce na blacie – mówi Kamila Prałat, ekspertka z firmy SOLGAZ, polskiego producenta innowacyjnego sprzętu AGD.
Niezależnie od tego, ile czasu spędzamy w kuchni i co w niej przygotowujemy, najważniejsze zawsze będą funkcjonalność i ergonomia pracy. Przedmioty, z których korzystamy najczęściej, powinny znajdować się na wyciągnięcie ręki. Natomiast sprzęty AGD warto rozplanować według złotego podziału kuchni. Określa on ustawienie i odległości pomiędzy kuchenką lub płytą kuchenną, zlewem a lodówką w zależności od układu i metrażu pomieszczenia, zapewniając wygodny ciąg komunikacyjny, który przyspieszy wiele codziennych procesów.
Nowoczesna kuchnia – nowoczesne wyposażenie
Sprzęty AGD przez wiele lat miały spełniać swoje podstawowe zadanie. Rozwój technologiczny, którego celem jest ułatwienie życia codziennego sprawił, że również wyposażenie domu oferuje nam teraz o wiele więcej. Nowoczesna kuchnia to przede wszystkim przestrzeń dostosowana do naszych potrzeb, dlatego wybierając nowe sprzęty AGD powinniśmy postawić na ich ekonomię, funkcjonalność oraz wysoką estetykę.
- Aranżując nowoczesną kuchnię, powinniśmy pamiętać o kompleksowym zagospodarowaniu przestrzeni przy jednoczesnym nadaniu oryginalnego charakteru całemu pomieszczeniu. Inwestorzy coraz częściej decydują się na AGD w zabudowie, dzięki czemu możliwe jest stworzenie harmonijnej aranżacji, która gwarantuje nam również wysokie walory użytkowe. Posiadacze wolnostojących kuchenek, którzy stoją przed wyborem nowych rozwiązań, stawiają na urządzania, które mogą wpisać w projekt swojej kuchni według własnego zamysłu, a nie wymagań gabarytowych sprzętu – dodaje Kamila Prałat z firmy SOLGAZ.
Sprzęty kuchenne są często użytkowane, dlatego powinny równocześnie gwarantować nam szereg funkcjonalności, a jednocześnie być ekonomiczne w codziennym stosowaniu. Wybierając nowe wyposażenie kuchni, należy kierować się oznaczeniami producentów dotyczących klasy energooszczędności sprzętów, tak, by pobór energii nie wiązał się z wysokimi rachunkami. Szukając ekonomicznych rozwiązań, warto również zwrócić się ku rozwiązaniom gazowym, które zasilane są przez najtańsze paliwo i nie są obarczone ciągłymi podwyżkami cen prądu.
- Myśląc o gazie, w głowie widzimy tradycyjne, wolnostojące kuchenki gazowe z wystającymi rusztami i żywym płomieniem. Choć jest to obrazek znany z wielu polskich kuchni, na rynku pojawiły się nowoczesne płyty gazowe, które gwarantują nam funkcjonalność i estetykę kuchenek indukcyjnych połączone z korzyściami płynącymi z użytkowania gazu. Możliwe jest to dzięki innowacyjnej technologii gaz-pod-szkłem, w której gaz ukryty jest pod ceramiczną taflą. Paliwo spalane jest katalitycznie, a my możemy cieszyć się gotowaniem na gładkiej płycie z wybraną liczbą pól grzewczych oraz dodatkowych pól darmowych, które nie pobierają gazu, lecz wykorzystują nagromadzoną podczas pracy płyty energię. Płyty gazowe bez płomieni gwarantują nam tym samym wygodę, ekonomiczność i bezpieczeństwo gotowania, a także szereg dodatkowych funkcji znanych z płyt indukcyjnych lub elektrycznych. Jest to kontrola rodzicielska, możliwość samodzielnego kontrolowania temperatury, a także wstrzymania pracy sprzętu oraz natychmiastowy powrót do wcześniejszych ustawień – mówi eksperta z firmy SOLGAZ.
Na rynku dostępne są także nowoczesne piekarniki gazowe, które znacznie różnią się od ich tradycyjnych odpowiedników. Wyróżnia je umiejscowienie palników zarówno na dole, jak i u góry - co umożliwia równomierne przygotowanie dań na słodko i na słono - nieznana do tej pory w urządzeniach gazowych funkcja termoobiegu.
W swoim stylu
Wiele mówi się o tym, że nowoczesne kuchnie są przede wszystkim minimalistyczne. Trend ten pojawił się wraz z rosnącą popularnością i zachwytem nad stylem skandynawskim, który zawładnął sercami Polaków. Warto jednak pamiętać, że nowoczesna kuchnia nie musi wyglądać tak, jak z okładek magazynów. Ma ona odpowiadać naszej estetyce, którą uzupełnimy o funkcjonalne rozwiązania.
Nowoczesne kuchnie to pomieszczenia właściwie zaprojektowane pod względem użyteczności, ergonomii pracy i przechowywania oraz ekonomii i funkcjonalności sprzętów AGD. Poszukując innowacyjnego wyposażenia, warto pamiętać o tym, że przestrzeń kuchenna ma gwarantować nam pełen komfort i wygodę. Nowoczesne rozwiązania gazowe SOLGAZ z pewnością wpiszą się zarówno w wystrój każdej współczesnej kuchni, jak i pomogą nam w wykonywaniu codziennych czynności.

Deweloperzy ukrywają ceny mieszkań. Z troski o klientów czy swoje portfele?

Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?

Jak czytać rzuty mieszkań i uniknąć przykrych niespodzianek? AI ułatwia wybór
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Sylwia Bomba: Nigdy nie stosowałam ozempicu. Dla mnie zdrowie jest ważniejsze niż efekt wizualny
Celebrytka uważa, że leków typu Ozempic nie powinno się stosować jako złotych środków na odchudzanie. Bo choć pozwalają one w dość krótkim czasie pozbyć się zbędnych kilogramów, to odbywa się to kosztem zdrowia. Aby więc bezpiecznie i trwale zredukować masę ciała, trzeba przede wszystkim zmodyfikować dietę i prowadzić aktywny styl życia. To długi, ale wart starania proces. Ze swojego doświadczenia Sylwia Bomba wie, że nie ma jednej cudownej tabletki, dzięki której bez żadnego wysiłku uzyskamy wymarzony rozmiar S.
Handel
Dzięki sztucznej inteligencji przesyłki mogą trafiać do klientów tego samego dnia. Liczba takich dostaw w Amazon znacząco rośnie

Prognozy rynkowe wskazują, że wart ok. 10 mld dol. globalny rynek dostaw realizowanych jednego dnia będzie w kolejnych latach dynamicznie rosnąć. Wpływają na to przede wszystkim oczekiwania konsumentów co do szybkich i terminowych doręczeń. Zarówno firmy kurierskie, jak i sklepy internetowe coraz mocniej inwestują w ten trend. W Amazon opcja Same-Day Delivery jest już możliwa w 135 lokalizacjach w Europie, a w tym roku przybędzie 20 kolejnych. W I kwartale br. Amazon dostarczył w tym trybie o 80 proc. paczek więcej niż przed rokiem. Głównie były to produkty z kategorii niezbędnych przedmiotów codziennego użytku.
Moda
Klaudia Zioberczyk: Doszłam już do takiego momentu, że jak wchodzę do sklepu, to mówię: wcale tego nie potrzebuję. Teraz stawiam na jakość, a nie na ilość

Modelka zdaje sobie sprawę z tego, że trzeba być bardzo ostrożnym, by nie dać się nabrać na różne sztuczki marketingowe, nie ulegać czarowi wyprzedaży i promocji, a zamiast tego kompletować swoją garderobę z ponadczasowych zestawów, które będzie można wykorzystać na różne okazje. Klaudia Zioberczyk uważa, że greenwashing, czyli wywoływanie u konsumentów poszukujących towarów eko mylnego wrażenia, że oferowany produkt taki właśnie jest, to nieuczciwa praktyka. Temu zjawisku postanowiła więc dokładnie się przyjrzeć w swojej pracy magisterskiej.