Nowości Z Gruntu Dobre
Spożywanie większej ilości warzyw jest jednym z głównych postulatów dietetyków, jak również istotnym warunkiem odpowiedniego zbilansowania jadłospisu. Pomocne są tu produkty, które w wygodny sposób pomagają wprowadzić składniki roślinne do przygotowywanych na co dzień dań. – Linię Z Gruntu Dobre stworzyliśmy w odpowiedzi na nowe trendy konsumenckie – mówi Marcin Bałanda, Dyrektor ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A. – Nasze produkty stanowią idealną propozycję dla fleksitarian, ale również dla wszystkich, którzy poszukują nowych smaków i pomysłów na zróżnicowanie codziennego jadłospisu. Są też odpowiednie dla osób na diecie bezmięsnej. Grupa konsumentów, którzy korzystają z naszych roślinnych produktów, jest więc różnorodna i nieustannie się powiększa. Dlatego wprowadzamy kolejne nowości Z Gruntu Dobre, w szerokim wyborze kategorii produktowych i wariantów smakowych.
Nowości Z Gruntu Dobre – roślinne smakołyki na każdą okazję
Wege smalczyki Z Gruntu Dobre – smakowite smarowidła na bazie warzyw strączkowych. Doskonałe jako dodatek do pieczywa czy sycący dip do warzyw i chrupiących przekąsek. Powstają z naturalnych składników i nie zawierają konserwantów. Są produktami bezglutenowymi. Wege smalczyki są dostępne w trzech rodzajach:
- Wege smalczyk z soczewicy z cebulką i majerankiem – w tym smalczyku soczewica została zestawiona z cebulą i majerankiem, tworząc doskonałą kompozycję smakową.
- Wege smalczyk z fasoli z jabłkiem – biała fasola to niekiedy niedoceniany, prawdziwy skarb polskich gruntów. Znakomite walory smakowe zapewniło tu połączenie jej ze słodkim jabłkiem.
- Wege smalczyk z ciecierzycy i śliwki – ciecierzyca, ze względu na swoje liczne atuty odżywcze, to jeden z podstawowych produktów w kuchni roślinnej. W zestawieniu ze słodkością śliwek nabiera wyśmienitego charakteru, dostarczając szczególnych wrażeń kulinarnych.
Vege snacki Z Gruntu Dobre – wegańskie kabanosy o smaku podsuszanych kiełbasek. Łatwo i wygodnie można sięgnąć po nie na spacerze czy wycieczce, podczas przerwy w pracy czy szkole. Mają duże walory odżywcze – stanowią źródło błonnika, wyróżnia je również wysoka zawartość białka. Vege snacki to produkty bezglutenowe. Są dostępne w trzech rodzajach:
- Vege snack z kaszą jaglaną – kasza jaglana to jedna z najzdrowszych kasz. Zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka oraz witamin z grupy B. Wykazuje działanie zasadotwórcze, odgrywając tym samym istotną rolę w przywracaniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. W linii Z Gruntu Dobre została wykorzystana do stworzenia wyśmienitych Vege snacków.
- Vege snack classic – to propozycja dla tych, którzy cenią kulinarne klasyki. Odpowiednia kompozycja przypraw zapewnia doskonałe walory smakowe. Dzięki poręcznej formie opakowania, te roślinne kabanosy znakomicie sprawdzą się w wielu okazjach.
- Vege snack delikatny – te wegańskie kabanosy wyróżnia starannie zrównoważona nuta smakowa. Świetne do spożycia „solo”, jako pożywna przekąska w ciągu dnia. Dzięki delikatnemu smakowi, dobrze komponują się z wieloma dodatkami, na przykład w sałatkach.
Kiełbaski wegańskie Z Gruntu Dobre – wyśmienite kiełbaski, nie zawierające żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Można je przyrządzić na wiele sposób – ugotować w wodzie, usmażyć na patelni czy upiec na grillu bądź w piekarniku. Stanowią doskonałe urozmaicenie standardowego jadłospisu. Sprawdzą się również jako element zbilansowanej diety bezmięsnej. Są oferowane w dwóch rodzajach:
- Kiełbaski wegańskie klasyczne – szczególnie polecane na grilla. Odpowiednio przypieczone i zaserwowane z warzywnymi dodatkami, pozwolą cieszyć się smacznym, rodzinnym posiłkiem na świeżym powietrzu. Są również dobrym pomysłem na szybkie śniadanie.
- Kiełbaski wegańskie orientalne – to zaproszenie w kulinarną, egzotyczną podróż. Specjalnie dobrany zestaw przypraw i ziół dają gwarancję oryginalnego smaku i aromatu, które zostaną w pamięci na dłużej. To propozycja nie tylko dla osób na diecie roślinnej, ale też dla wszystkich, którzy poszukują ciekawych kompozycji smakowych.
Mielone wegańskie Z Gruntu Dobre - powstało z myślą o wielbicielach zielonej kuchni, dla których produkty warzywne stanowią podstawę codziennego menu. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika oraz białka. Mielone wegańskie można wykorzystać do przyrządzenia wegetariańskich wersji sosu bolognese, burgerów czy kotletów mielonych. Znakomicie będzie się komponować z ulubionymi przyprawami. Jest to produkt bezglutenowy.
Burger wegański Z Gruntu Dobre - w 100 % roślinny, klasyczny w wyglądzie i innowacyjny w smaku. Nadaje się do grillowania, smażenia i pieczenia, jest doskonały do podania w formie klasycznej – z bułką lub na talerzu z sałatką. Może też być serwowany z ziemniakami i ulubioną surówką (jako zamiennik kotleta mielonego). Wyróżnia go wysoka zawartość białka i błonnika. Jest produktem bezglutenowym.
W linii Z Gruntu Dobre znaleźć można również warzywne pasztety, pasty, hummusy i plastry wegańskie.

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Julia Kamińska: Elektrośmieci to duży problem. Sama mam w piwnicy zepsutą pralkę i muszę zorganizować jej wywóz
Piotr Zelt, Julia Kamińska i Klaudia Zioberczyk zauważają, że mimo wielu akcji informacyjnych i edukacyjnych nadal nie wszyscy Polacy zdają sobie sprawę z tego, że elektrośmieci, które nie są w odpowiedni sposób zutylizowane, stanowią ogromne zagrożenie dla środowiska. I choć istnieją różne możliwości przekazania zużytych, nieużywanych lub uszkodzonych urządzeń elektrycznych i elektronicznych do punktów zbiórki czy firm zajmujących się recyklingiem, to nie brakuje osób, które lekceważą wszelkie wytyczne i idą na łatwiznę. Wyrzucają takie sprzęty do zwykłych śmietników albo wywożą na przykład do lasu.
Problemy społeczne
37 proc. Ukraińców nie wie, jak zaszczepić dziecko w Polsce. Potrzebna większa edukacja w tym zakresie

Choć trzech na czterech uchodźców z Ukrainy darzy polski system ochrony zdrowia dużym zaufaniem, to 21 proc. z nich ma problem z zaufaniem do samych szczepień. To dlatego wiele ukraińskich mam podejmuje decyzję o nieszczepieniu dziecka. Dużym wyzwaniem jest więc zwiększanie ich świadomości na temat korzyści płynących ze szczepień dla zdrowia jednostek i całej populacji, a także wyjaśnianie wątpliwości związanych z ewentualnymi skutkami ubocznymi. Tę rolę edukacyjną musi wziąć na siebie polski personel systemu ochrony zdrowia.
Problemy społeczne
Muzea pomagają walczyć ze stereotypami i uprzedzeniami. To ważne dla zmieniającego się rynku pracy

Według NEMO, Sieci Europejskich Organizacji Muzealnych, społeczna rola muzeów wykracza daleko poza ich tradycyjne funkcje. W coraz bardziej spolaryzowanym świecie muzea mogą odgrywać kluczową rolę w promowaniu dialogu i spójności społecznej, zachęcać do dyskusji, mogą też pełnić rolę ośrodków integracji społecznej. Dzięki przybliżaniu obcych kultur mogą też zmienić spojrzenie na rynek pracy.