Komunikaty PR

O co chodzi z tą witaminą D?

2020-05-07  |  01:00
Biuro prasowe
Do pobrania jpg ( 0.08 MB )

Po długich tygodniach zamknięcia w czterech ścianach wszyscy - i starsi i młodsi - potrzebujemy ruchu, powietrza i słońca. Tego ostatniego po zimie szczególnie. Światło słoneczne jest najważniejszym źródłem witaminy D, odpowiadającej m.in. za naszą odporność i nerwy. Niestety, jak pokazują badania niewystarczającym.
 

Pod wpływem promieniowania słonecznego nasza skóra przyswaja witaminę D. Jednak jej synteza zależy m.in. od pory dnia i roku, stopnia nasłonecznienia czy szerokości geograficznej. Znaczenie ma też to, jak dużą powierzchnię wystawiamy na słońce, jaką mamy karnację. Wpływ ma nawet zanieczyszczenie powietrza czy grubość pokrywy chmur. Te wszystkie niekorzystne czynniki sprawiają, że lekarze od lat alarmują: aż 95 proc. Polaków ma niedobór witaminy D, a jej znaczenie dla naszego organizmu jest ogromne. Badania Micah Maetani z 2008 roku wskazują, że szczególnie na jej brak cierpią osoby otyłe, które często nieefektywnie produkują witaminę D.  Dlatego bardziej narażone są na różnego rodzaju schorzenia.

Gdy witaminy D jest zbyt mało

Niedobór Witaminy D zwiększa ryzyko występowania chorób autoimmunologicznych takich jak toczeń układowy, stwardnienie rozsiane, cukrzyca typu 1 i nieswoiste zapalenia jelit. Według National Health and Nutrition Examination Survey jej brak w organizmie u niektórych osób może prowadzić z czasem do niewydolności serca, choroby wieńcowej czy udaru. Niski poziom witaminy D3 wpływa na rozwój astmy.

- To co możemy stwierdzić sami, tylko obserwując swój organizm, to fakt, że w dni słoneczne, czujemy się zazwyczaj lepiej, mamy więcej optymizmu i chęci do życia – zauważa Remigiusz Filarski z Centrum Dietetyki Stosowanej w Białymstoku. – Naukowcy już dawno połączyli to z syntezą witaminy D, która ma duży wpływ na kondycję naszego układu nerwowego. Jej niedobór może wywoływać niektóre zaburzenia psychiczne. Ma np. wpływ na ciężkość przebiegu choroby dwubiegunowej, nerwicy czy depresji.

O odpowiednią dawkę witaminy D powinny szczególnie dbać kobiety w ciąży. Zbyt mała jej ilość może przyczyniać się do nieprawidłowej tolerancji glukozy i cukrzycy ciążowej , a nawet rzucawki przedporodowej. Czasami prowadzi do skrócenia trwania ciąży i konieczności zakończenia jej drogą cesarskiego cięcia. Zbyt mała synteza witaminy D w okresie prenatalnym może skutkować zaburzeniami funkcji werbalnych, a nawet rozwojem schizofrenii w wieku dorosłym. Odległe skutki jej niedoboru u ciężarnej mogą u dziecka  pogłębiać alergię i skłonności do cukrzycy.

Gdzie występuje witamina D?

-  W naszym rejonie geograficznym istnieje spory problem w pokryciu zapotrzebowania organizmu na witaminę D z tzw. źródeł pokarmowych. Dlatego rekomenduje się powszechną jej suplementację - wyjaśnia Remigiusz Filarski z Centrum Dietetyki Stosowanej.

Witamina D występuje w przyrodzie w formie ergokalcyferolu, który ma oznaczenie D2 (znaleźć ją można głównie w produktach pochodzenia roślinnego) oraz jako cholekalcyferol, o symbolu D3 (w produktach zwierzęcych).

- W jadłospisie osoby, która chce zwiększyć poziom witamin D w organizmie powinny się znaleźć takie produkty jak: żółtka jaja kurzego, ryby (halibut, łosoś, pstrąg, sardynki, śledzie, węgorz, tuńczyk) oraz np. margaryny miękkie. Wskazane jest także pobieranie jej w formie suplementów i oczywiście rozsądne wystawianie skóry na słońce – radzi ekspert z CDS.

Dobroczynne skutki suplementacji witaminą D

Organizm, któremu dostarczana jest odpowiednią dawka witaminy D szybko radzi sobie z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi. Jej poziom korzystnie wpływa na naszą odporność. Witamina D jest też niezbędna do wchłaniania wapnia, zapewnia odpowiednią gęstość mineralną kości i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Badania M. Cantorna  potwierdzają jej wpływ na obniżenie ciśnienia tętniczego.

Odpowiedni poziom witaminy D zmniejsza ryzyko wystąpienia bardzo wielu poważnych schorzeń, np. stwardnienia rozsianego oraz niektórych nowotworów: piersi, pęcherza moczowego, okrężnicy, przełyku, żołądka, nerek, jajników prostaty i odbytu. Witamina D3 zapobiega rozwojowi choroby niedokrwiennej serca i wystąpieniu zawału serca.
Dbając więc o siebie i bliskich pamiętajmy o tym, że bez witamin D trudno utrzymać wszystkie funkcje organizmu w harmonii i zdrowiu. Jej odpowiednia ilość poprawia też nasze samopoczucie.  

Wg zaleceń opracowanych przez Polską Grupę Roboczą International University Family  Medicine Club zakresy stężeń 25(OH)D w surowicy krwi czyli wątrobowego metabolitu witaminy D, należy interpretować następująco:

        ◦ Deficyt < 25 nmol/l
        ◦ Niedobór 25 – 50 nmol/l
        ◦ Poziom suboptymalny 50 – 75 nmol/l
        ◦ Poziom zalecany 75 – 200 nmol/l
        ◦ Poziom toksyczny >250nmol/l
        ◦
Zalecana suplementacja:

        ◦ Dla dzieci i młodzieży od 1 do 18 rż – 600 – 1000 jm/d zależnie od masy ciała
        ◦ Dla zdrowych osób dorosłych 800 – 2000jm/d zależnie od masy ciała od października do marca lub przez cały rok jeśli synteza skórna jest niewystarczająca.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Mammobus przed Atrium Kasztanowa Biuro prasowe
2024-05-22 | 12:40

Mammobus przed Atrium Kasztanowa

Atrium Kasztanowa wspiera ważną akcję prozdrowotną skierowaną do kobiet i zachęca je do skorzystania z bezpłatnej mammografii. We wtorek, 28 maja, mieszkanki Piły i okolic będą mogły
Zdrowie Tramwaj zwany Pożądaniem” profilaktyka HIV na ulicach Opola
2024-05-20 | 13:30

Tramwaj zwany Pożądaniem” profilaktyka HIV na ulicach Opola

To już trzynasta edycja ogólnopolskiej kampanii „Tramwaj zwany Pożądaniem” organizowanej przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Studentów Medycyny IFMSA-Poland! W tym
Zdrowie „Tramwaj zwany Pożądaniem” profilaktyka HIV w Radomiu
2024-05-20 | 13:30

„Tramwaj zwany Pożądaniem” profilaktyka HIV w Radomiu

To już trzynasta edycja ogólnopolskiej kampanii „Tramwaj zwany Pożądaniem” organizowanej przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Studentów Medycyny IFMSA-Poland! W tym

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Filip Chajzer: Jestem samozwańczym królem kebaba. Miałem już ponad 700 zapytań o franczyzę i za dwa–trzy lata będzie to bardzo poważny biznes

Dziennikarz zamienił studio telewizyjne na budkę z kebabami i jak przekonuje, była to jedna z najlepszych decyzji w jego życiu zawodowym. Nie przejmuje się więc drwinami kolegi po fachu z TVN-u, za nic ma jakiekolwiek głosy krytyki i nie ogląda się na innych, tylko robi swoje. Wierzy bowiem, że ten biznes ma sens i szybko odniesie sukces w branży fast food. Filip Chajzer zdradza, że jego pomysł natychmiast odbił się szerokim echem. Po wyjątkowy przysmak do food trucka ustawiają się długie kolejki klientów i już teraz ma siedemset zapytań o franczyzę.

Zdrowie

Mikołaj Roznerski: W wieku 40 lat zrozumiałem, że powinienem regularnie się badać. Mam dziecko i chcę jak najdłużej żyć w zdrowiu

Aktor wspomina, że jakiś czas temu ani myślał o profilaktyce. Regularne badania spychał na margines, bo był przekonany, że jeśli dobrze się czuje i jest aktywny, to nie ma powodu do obaw. W końcu zrozumiał jednak, że nie tędy droga. Aby zachować dobre zdrowie, a w przypadku choroby móc błyskawicznie zareagować i rozpocząć leczenie, trzeba się badać. Teraz Mikołaj Roznerski zachęca też innych nieprzekonanych do tego, by zmienili podejście i nie zapominali o kontroli swojego organizmu.

Konsument

Polacy coraz częściej rezygnują z mięsa na rzecz roślinnych zamienników. Blisko połowa próbowała już produktów tego rodzaju

Już 24 proc. polskich konsumentów identyfikuje się jako fleksitarianie, a 6 proc. stosuje dietę roślinną – wynika z raportu ProVeg „Plant-Based Food in Poland”. Choć pod względem spożywanego mięsa wciąż plasujemy się w europejskiej czołówce, to ponad 40 proc. Polaków je go mniej niż rok wcześniej. – Potencjał rozwoju rynku roślinnych alternatyw w Polsce jest bardzo duży, zwłaszcza że rośnie świadomość o potrzebie ograniczenia mięsa – ocenia Marcin Tischner, public affairs coordinator w ProVeg.