Komunikaty PR

Odchudzić Wielkanoc

2023-04-04  |  15:10
Biuro prasowe

Jeśli chcemy spędzić Święta ze smakiem, lecz bez zbędnych kilogramów, to dobrze byłoby lekko zmodyfikować wielkanocne menu. Poniżej znajdziesz kilka przydatnych trików od dietetyka, eksperta marki Barbora – internetowego sklepu spożywczego.

Ciasta i desery

Na pierwszy ogień weźmy pod lupę słodkości! Spokojnie, nie musisz z nich rezygnować. Dobrze jest jednak przyjąć założenie, że zjadasz tylko jedno słodkie danie w ciągu dnia i to w ramach jednego z posiłków – drugiego śniadania lub podwieczorku. Poza tym wykorzystaj kilka sprytnych sposobów, aby nie myśleć nieustannie o kaloriach. W deserach przygotowywanych na zimno cukier zastąp słodzikiem. Foremki i naczynia żaroodporne wykładaj specjalnym papierem do wypieków, zamiast smarować tłuszczem. Podrasuj przepisy, dodając do ciast więcej białek, a mniej żółtek. Jako polewy do mazurka użyj gorzkiej czekolady, ma mniej cukru i jest zdrowsza. Do sernika wykorzystaj chudy ser twarogowy i ogranicz ilość cukru, przeważnie połowa porcji podawanej w przepisie jest wystarczająca. Zmniejsz ilość bakalii dodawanych do deserów, dzięki temu mniej pójdzie „w  boczki”.

Jajko – niekwestionowany król Wielkanocy

Samo w sobie jest bardzo zdrowe, zawiera 18 z 20 potrzebnych człowiekowi aminokwasów oraz żelazo i witaminy A, D, E, K, B12, B1, B2. Jednak w ciągu dnia możemy zjeść bezkarnie maksymalnie dwa do trzech jaj, jeśli zależy nam na ograniczeniu kilokalorii. A to niezwykle trudne w Święta, kiedy wzrok przyciągają apetyczne potrawy będące „wariacjami na temat jaj”. Jeśli zatem nie zamierzasz sobie niczego odmawiać, proponuję wykorzystać jajka przepiórcze. Pod względem gramatury jedno kurze jajko odpowiada 4–5 przepiórczym. Poza tym bez problemu zamówisz je z dostawą do domu w internetowym sklepie Barbora.

Żurek w garnuszku

Czy wiesz, że wypijając czysty żurek, bez mięsnej wkładki, możesz zmniejszyć jego kaloryczność nawet o 250 kcal? Proponuję ugotować żurek tradycyjnie, z kiełbasą i boczkiem, aby nie stracił na smaku i aromacie, ale lepiej go spożyć w kubeczku jako dodatek.

Sprytne podmianki

Na święta polecam zaopatrzyć się w chude wędliny, np. szynkę, polędwicę czy pieczony schab. Warto też zamienić zwykły pasztet na wersję wege, np. z soczewicy, czy pasztet sojowy, dostępny w internetowym sklepie Barbora. Jeśli jednak ten numer z podmianą wersji mięsnej na wege u Ciebie nie przejdzie, to wybieraj mądrze. Albo pasztet drobiowy, albo z mieszanego mięsa z przewagą drobiowego, ewentualnie z cielęciny.

Bez sałatki nie ma Świąt

Najprostszym sposobem na odchudzenie słynnej sałatki jarzynowej jest wymieszanie ulubionego majonezu z gęstym jogurtem, np. greckim o obniżonej zawartości tłuszczu, w proporcji 1:1 i dodanie odrobiny musztardy do smaku. Poza tym pamiętaj, aby na stole pojawiło się jak najwięcej warzyw – jako dodatku do dania obiadowego, ale też jako przystawki. Powinny one stanowić połowę tego, co zjadasz w ciągu dnia, nie tylko w Święta.

Materiał powstał we współpracy marki Barbora z dietetykiem i specjalistą ds. żywienia człowieka – Magdaleną Jarzynką-Jendrzejewską, www.dietosfera.pl

Więcej informacji: www.barbora.pl

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI? Biuro prasowe
2024-08-02 | 01:00

SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI?

Miesiąc temu, restauracja NUTA pod batutą Chefa Andrei Camastry powtórzyła swój sukces sprzed roku, utrzymując kulinarnego Oscara – gwiazdkę Michelin. Jest to gwarancja
Żywienie Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!
2024-07-30 | 15:35

Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!

Marzysz o podróży dookoła świata, smakując przy tym smaków różnorodnych kuchni? Dzięki produktom marki FRoSTA, z łatwością przygotujesz szybkie i smaczne dania
Żywienie Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!
2024-07-30 | 13:15

Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!

Rooibos, Yerba Mate i Matcha, czyli propozycje z linii Herbatki Świata Big-Active, są niczym bilet w najodleglejsze rejony globu. Najwyższej jakości składniki i starannie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Sport

Odpowiednio skomponowany jadłospis zwiększa efektywność treningów. Sportowcy amatorzy zapominają o warzywach i owocach

Specjaliści do spraw żywienia zauważają, że amatorzy sportu popełniają wiele błędów dietetycznych. Najczęstsze z nich to zbyt mała ilość warzyw i owoców w codziennej diecie, rezygnacja z produktów zbożowych, a jednocześnie zbyt duże spożycie białka. – Jeżeli sportowiec zapomina o warzywach i owocach, to dostarcza bardzo mało związków przeciwutleniających, które nie są w stanie w tej sytuacji neutralizować wolnych rodników wytwarzanych w czasie intensywnego wysiłku. One z kolei niszczą struktury komórkowe, ale też wpływają na gorszą pracę mózgu, szybsze starzenie się i zwiększają ryzyko nowotworów – mówi Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyczka kliniczna.

Gwiazdy

Justyna Szyc-Nagłowska: Mam odłożone pieniądze na czarną godzinę. Teraz muszę też myśleć o emeryturze i zabezpieczyć sobie moje życie

Trzy razy więcej mężczyzn (17 proc.) niż kobiet (6 proc.) inwestuje na rynkach finansowych – wynika z raportu przygotowanego dla mBanku. Justyna Szyc-Nagłowska, która była prelegentką podczas prezentacji tych badań, uważa, że taka sytuacja może wynikać chociażby z tego, że panie boją się wychodzić przed szereg i wkraczać na płaszczyznę przez lata zarezerwowaną dla płci męskiej.

Konsument

Przybywa konsumentów aronii. Mimo właściwości prozdrowotnych wciąż jest jednak za mało doceniana

Mimo że aronia jest znana z właściwości prozdrowotnych, to nadal nie może się przebić i trafić do grona ulubionych owoców sezonowych Polaków. Dietetycy ubolewają nad tym, że sięgamy po nią dużo rzadziej, niż powinniśmy. Producenci z kolei z powodzeniem wykorzystują ją w sokach, dżemach, koncentratach i innych przetworach, udowadniając, że wcale nie musi być ona kojarzona tylko z kwaśnym, cierpkim smakiem. Zawarte w niej związki działają antynowotworowo i przeciwzapalnie, zapobiegają miażdżycy i chorobom serca, chronią przed udarami, opóźniają rozwój choroby Parkinsona i Alzheimera, a także obniżają ciśnienie krwi.