ODKRYJ NESPRESSO ISPIRAZIONE ITALIANA, NIEZWYKŁĄ KOLEKCJĘ KAW INSPIROWANĄ WŁOSKĄ
Włochy są wpisane w DNA Nespresso. Marka powstała w wyniku inspiracji ekspresem do kawy wynalezionym przez Włocha Luigi Bezzerę w 1905 roku. Berezza chciał umożliwić każdemu wypicie idealnej filiżanki espresso w swoim domu. Obecnie ponad 75% kaw Włosi spożywają w domach[1], co stanowi integralną część ich kultury. Obserwując ten trend oraz podziwiając włoskie rzemiosło kawowe, Nespresso postanowiło upowszechniać kulturę picia kawy w domach i udostępniać kawy najlepszej jakości. W tym celu powstała kolekcja Ispirazione Italiana.
ISPIRAZIONE ITALIANA: nowa seria kaw
Ispirazione Italiana ma na celu zabranie miłośników kawy w prawdziwą podróż do Włoch oraz odkrycie intensywnych aromatów kawowych, wywodzących się z różnych, włoskich regionów. Starannie dobrane mieszanki kaw, zainspirowane są włoskimi miastami, m.in. Palermo – z wyczuwalną nutą pikanterii, pełne północno-afrykańskich wpływów czy Rzym – z mocno intensywną głębią smaku, oddaje klimat włoskiej historii. Tym samym każda kawa w kolekcji ma swój wyjątkowy smak i aromat.
Nowe Ispirazione Napoli:
Lokalny, głęboko zakorzeniony w historii ulic miasta, rytuał kawowy Neapolu był inspiracją do stworzenia tej mieszanki. Kawa powstała w wyniku autorskiej metody ciemnego palenia, przenosi stopień intensywności smaku na najwyższy poziom. Efektem dodania Robusty jest aksamitna, kremowa kawa o wyjątkowo gęstej konsystencji i przyjemnym gorzkim posmaku. Ispirazione Napoli to hołd dla umiejętności wypalania, którą wyróżnia się ta włoska stolica kawy.
Nowa Ispirazione Venezia:
Wenecja jako ogniwo, które spoiło Imperium Osmańskie z Europą Zachodnią, była miejscem spotkań różnych kultur, w czym pomocny okazał się import kaw i ich umiejętne palenie. Miasto na wodzie zainspirowało Nespresso do stworzenia delikatnej, zbalansowanej mieszanki, która karmelową nutą i gęstą konsystencją przekona do siebie każdego.
Ispirazione Ristretto Italiano:
Kropla wyśmienitego smaku i esencja włoskiej tradycji picia kawy. Inspirazione Ristretto Italiano to oryginalna mieszanka przeznaczona do przygotowania intensywnej kawy ristretto. Aby ją opracować Nespresso podzieliło proces wypalania ziaren. Długi czas palenia zastosowano, by uzyskać efekt cielistości kawy (tzw. body), natomiast krócej wypalano części ziarna odpowiedzialne za jasny odcień oraz owocowość napoju. W efekcie Ispirazione Ristretto Italiano jest zwieńczeniem wszystkiego, co da się odkryć w tradycyjnej włoskiej filiżance.
Ispirazione Firenze Arpeggio:
Ta wyjątkowa mieszanka jest prawdziwym odzwierciedleniem kulturowego znaczenia Florencji. Miasta, które znajdując się w samym sercu Włoch, czerpie wpływy z całego kraju. Proces wypalania bazował tutaj na połączeniu owocowych nut tradycyjnie występujących na północy Włoch z posmakiem uprawianego na południu kakaowca. Ispirazione Firenze Arpeggio odzwierciedla zróżnicowanie Florencji, dając jednocześnie niezwykle aksamitny, gęsty i kremowy napój.
Ispirazione Palermo Kazaar:
To powstała w procesie długiego procesu wypalania mieszanka, bazująca na wysokiej jakości Robusty. Wyjątkowo intensywna oraz nieco pikantna kawa, zwieńczona bardzo ciemną, gęstą cremą, to efekt wpływów tradycji afrykańskich i arabskich, z których słynie wielokulturowe Palermo.
Ispirazione Roma:
Zapach unoszący się z tradycyjnych rzymskich kawiarni jest świadectwem bogatej historii kontrastów tego miasta. W jego powietrzu mieszają się popularne smaki, neutralizowane przez stołeczną elegancję. Ta złożoność odzwierciedla się w subtelnej Ispirazione Roma, łączącej intensywność oraz finezję, a także głęboki smak i nutę kwasowości.
Ispirazione Genova Livanto:
Z tego ważnego dla Włoch miasta handlowego żeglarze wyruszali, by przemierzać świat w poszukiwaniu nowych aromatów i smaków. Kawy latynoamerykańskie były jednym ze skarbów, które odkryto podczas poszukiwań. Średni poziom wypalenia Ispirazione Genova Livanto harmonijnie łączy posmak kawy brazylijskiej, kolumbijskiej oraz gwatemalskiej, które dopełnia słodka nuta karmelowa.
Od ponad 30 lat zespół Nespresso, składający się z palaczy kawy, ekspertów ds. zmysłów, naukowców ds. żywności i inżynierów, przemierza zakamarki Włoch, by skomponować wyjątkowe mieszanki, które najlepiej oddadzą bogatą historię kawową tego kraju. Wprowadzenie kolekcji Ispirazione Italia do stałej oferty pozwoli wielu osobom zapoznać się z włoską kulturą picia kawy, a także umożliwi im odtworzenie smaku oraz aromatu napoju, jaki mieliby okazję poznać we włoskiej kawiarni.
Kolekcja Ispirazione Italiana dostępna jest od 21 stycznia w butikach Nespresso. Można ją zamówić także poprzez Centrum Obsługi Klienta, stronę www.nespresso.com oraz aplikację mobilną. Aby uzyskać więcej informacji o ofercie Nespresso Ispirazione Italiana, w tym zapoznać się z przepisami na kawę, zapraszamy do odwiedzenia strony https://www.nespresso.com/pl/pl/ispirazione-italiana-coffee-capsules.
[1] https://www.mordorintelligence.com/industry-reports/italy-coffee-market

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tylko 7% Polaków wie, co oznacza pierwotna czystość wody
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Klaudia Zioberczyk: Święta wiążą się z tym, że się kupuje masę ubrań i jedzenia. Ja w tym roku postawię na minimalizm
Modelka przyznaje, że po udziale w 13. edycji popularnego programu „Top Model” sporo się dzieje w jej życiu zawodowym. Kariera nabrała tempa, pojawiają się nowe propozycje współpracy, a jej nazwisko wciąż zyskuje na wartości w świecie modelingu. Klaudia Zioberczyk zaznacza więc, że ta wiosna będzie niezwykle pracowita. Cieszy się też na nadchodzące święta, ale zachęca wszystkich do zachowania umiaru podczas zakupów spożywczych.
Handel
Spada udział chowu klatkowego w hodowli drobiu. Wciąż jednak 67 proc. kur trzymanych jest w klatkach

Zmiany nie są błyskawiczne, jednak spadkowy trend udziału chowu klatkowego kur jest wyraźnie widoczny – wynika z siódmej edycji raportu Stowarzyszenia „Otwarte Klatki”. Według najnowszego raportu już prawie 1/3 kur w naszym kraju utrzymywana jest w systemach innych niż chów klatkowy. Dziesięć lat temu było to zaledwie 13 proc. Obecnie już ponad 170 firm zadeklarowało wycofania jaj z chowu klatkowego. Prawie połowa już teraz wywiązała się z tej obietnicy.
Zdrowie
Julia Kamińska: Nie boję się krwi, ale raz podczas takiej procedury zdarzyło mi się zemdleć

Aktorka nie boi się strzykawek ani zastrzyków. Wizyta w punkcie pobrań krwi czy w laboratorium również nie jest dla niej traumatycznym przeżyciem. Julia Kamińska zaznacza natomiast, że choć samo pobranie krwi powoduje u niej jedynie niewielki dyskomfort, to raz podczas takiej procedury zemdlała.